Låt oss tala om hållbar turism

Debatten har gått het om flygets vara eller icke vara de senaste veckorna men vi måste bredda perspektivet och se bortom flyget. Låt oss tala om hållbar turism.

Det är dags att prata om hållbar turism. Början av 2018 kom att präglas av en het debatt om flygets vara eller icke vara. Några kulturskribenter gick ut och deklarerade att det är dags att sluta flyga, politikerna tvistade om flygskatten (som nu är ett faktum) och hashtaggen #jagstannarpåmarken fick fäste.

Som vanligt tenderar debatten i Sverige att stanna vid klimatet – koldioxidutsläppens vara eller icke vara, men lösningen är inte att helt sluta flyga, det handlar om så mycket mer än så. Om hur ofta du flyger, vilket resmål du väljer, vilket hotell du checkar in på, vad du äter på resmålet och var du äter. Vilka aktiviteter du gör och hur du beter dig rent allmänt. Det är dags att prata om hållbar turism.

Göra medvetna val

Ja, flyget är en klimatbov och vi måste flyga mindre och välja bort de onödiga flygresorna, men enligt Naturvårdsverket står livsmedelsindustrin för ännu större utsläpp än flyget. För att inte tala om bilindustrin eller klädindustrin. Att skuldbelägga de som reser och stanna på marken är inte lösningen utan vi måste tillsammans bidra med kunskap och inspirera till ett bättre och klokare resande. Göra medvetna val.

Låt oss tala om hållbar turism
Drivkraften att resa och upptäcka nya platser kommer alltid att finnas. Lösningen är inte att helt sluta flyga men vi måste flyga betydligt mindre och mer medvetet samtidigt som vi använder makten och pengarna till att hjälpa flyget att ta fram ny teknik och bättre bränsle.

Jag har alltid varit en kräsen resenär. En sådan som undviker att åka dit alla andra åker samtidigt, och som går en extra mil för att hitta det rätta matstället trots att magen skriker av hunger. Rädslan för att det ska bli fel, att jag ska hamna på turistfällan är enorm och jag går hellre hungrig än att jag lägger mina pengar i fickan på den som skor sig på turister. För låt oss tala klarspråk, många av de stora adresserna drivs av internationella kedjor som sätter vinsten före planeten.

Jag är inte naiv, jag förstår också att ett företag måste gå med vinst för att det ska vara lönsamt, och hållbart, men jag tror inte på att vinsten ska ske på bekostnad av vår planet eller andras välbefinnande, som exempelvis de anställdas villkor, kvaliteten på maten och avfallshanteringen.  Jag vet att det inte går att dra alla över en kam, men generellt gynnar inte turisternas spenderande det lokala samhället utan främst internationella aktieägare.

Leakage och linkage

Man brukar prata om leakage och linkage, det vill säga hur mycket av de spenderade pengarna som stannar på destinationen och gynnar det lokala samhället och den lokala ekonomin och hur mycket av turismintäkterna som går förlorade och hamnar i utlandet. Inom all-inklusive är läckaget så högt som 80 procent till skillnad mot en ekolodge som anställer och handlar det mesta lokalt där ibland så mycket som 98 procent går tillbaka till den lokala ekonomin.

Låt oss tala om hållbar turism Inkaterra Peru
Genom att bo på någon av Inkaterra Hotels i Peru är du med och bidrar till att bevara Perus flora och fauna, och stöttar det lokala samhället och dess kultur och seder.

Hållbar turism handlar just om det, att turismen ska gynna alla inblandade. Destinationen, hotellet, restaurangen, djuren, miljön och lokalbefolkningen. Det handlar om att använda turismen som ett medel för att skapa positiv förändring i samhället. Hjälpa till att utrota fattigdomen, ge alla chans till en utbildning, bevara naturen och den biologiska mångfalden och skapa ett jämställt samhälle i fred.

På Bali kan du smaka världens dyraste kaffe, Luwak-kaffe. Kaffet görs på bönor som mårdkatten äter och sen bajsar ut. Djuren hålls dock i bur och blir tvångsmatade med bönor. Jag drack själv en kopp när jag var på Bali men mådde dåligt efteråt när jag förstod hur djuren behandlas och kommer aldrig mer att göra om det.

Vid resor inom Sverige borde det vara en självklarhet att ta tåget. Att flyga mellan Stockholm och Göteborg, Stockholm och Malmö, eller Köpenhamn för den delen borde innebära skämskudde. Tiden det tar att åka till flygplatsen fram och tillbaka för att sen vänta i gaten, köa för att kliva på och ur planet, tillbringas mer effektivt på tåget där du dessutom kan sträcka på benen, beundra landskapet som svischar förbi och äta ekologisk mat på vägen. Däremot, ska du åka långt utanför Sveriges gränser och längre därtill är det svårare att argumentera för tåget. Men lösningen är inte att sluta resa för det.

Hållbar turism vägen framåt

Turismen är den snabbast växande näringen och anställer 1 av 10 personer runt om i världen. Vissa länder är helt beroende av turismen som inkomstkälla. Om vi alla slutade att resa tvärt skulle de få andra förödande konsekvenser än sett till direkta koldioxidutsläpp. Med det sagt är det av yttersta vikt att vi ser till att våra väl sparade pengar kommer rätt personer till gagns och att resorna är utformade med omsorg för miljömässiga, sociala, ekonomiska aspekter.

För att resa handlar om mer än bara sitt eget välbefinnande, sin egen upptäckarlust och sitt eget behov av att komma bort från vardagen. Det handlar om utbyten, möten mellan olika kulturer, insikter i andra människors vardag och om att förstå och förbättra vår omvärld.

Genom att besöka pingvinerna på Boulders Beach i Kapstaden, Sydafrika är man med och bevarar dem. Intäkterna från entréavgiften till parken går till forskning och åtgärder för att hålla pingvinerna vid liv.
Hållbar turism är ingen nishprodukt

Att sträva efter att få människor att sluta resa är inte rimligt, eller ens önskvärt. Däremot att få resenärer att resa bättre, och få aktörer inom turistnäringen att påbörja ett hållbarhetsarbete, det är möjligt.

De turismaktörer som kliver fram och engagerar sig i hållbarhet kommer att få en fördel i framtiden.

Hållbar turism är inte en nischprodukt, eller ens en produkt. Hållbarhet är en utgångspunkt för att skapa en sund utveckling av den globala turismen, och vårt sätt att resa.

Text och bild: Hanna Anfelter

Tags:

  • Show Comments (9)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

colombias djungler fred

Samhällsbaserad turism i Colombia en motor för fred och försoning

Colombia är ett land präglat av många års väpnade konflikter. 2016 slöts ett fredsavtal, ...

Rosa himmel

Kan man prata ressvinn precis som matsvinn?

Vanans makt är stor och hinder för förändring, men med kunskap och lite mod ...