Världens tio bästa etiska destinationer 2018

Ethical Traveler har gjort det igen. Skapat en lista över världens bästa etiska resmål. På listan över de tio bästa etiska destinationerna 2018 kvalar tre nykomlingar in – Benin, Colombia och Palau. Kvar från förra året är Belize, Chile, Costa Rica, Mongoliet, Uruguay och Vanuatu.

Ethical Traveler är en ideell organisation vars syfte är att inspirera och uppmuntra resenärer att förändra världen. De vill med hjälp av turismens ekonomi skydda mänskliga rättigheter och jordens natur. Varje år går de igenom hundratals utvecklingsdestinationer för att se över deras arbete med hållbar turism. Därefter väljs de tio destinationer ut som imponerar mest i sitt arbete med att främja mänskliga rättigheter, bevara djur och natur och stötta sociala åtgärder, samtidigt som de skapar en samhällsengagerad turistindustri.

Med på listan över 2018 års vinnare över världens tio bästa etiska destinationer är:

Belize
Benin
Chile
Colombia
Costa Rica
Mongolia
Palau
St. Kitts & Nevis
Uruguay
Vanuatu

Precis som åren innan finns det inte någon ”etta” på listan utan alla delar prispallen. Ethical Traveler uppmuntrar världens resenärer att besöka någon av dessa platser för en fantastisk natur- och kulturupplevelse. Organisationen understryker dock att inget av resmålen på listan är hundraprocentigt perfekt, men varje enskild destination gör uppriktiga försök att göra skillnad. De hoppas att faktumet att de är med på listan ska uppmuntra folket och landets ledare att fortsätta med det positiva arbetet.

Mongoliet kvalar in på listan för tredje året i rad där framsteg görs i jämlikhetsfrågan och dödstraff har avskaffats.  De satsar stort på grön energi och har tydliga riktlinjer för hur landet ska arbeta med de Globala Målen. Regeringen har skapat en grön investeringsfond som ska bidra till en grönare energi, men gruvutvinning är fortfarande ett stort miljömässigt hot.

Mongoliet är med på Ethical Travelers lista över världens tio bästa etiska resmål för tredje året i rad.

Palau utmärker sig exempelvis för sitt bevarandearbete av haven där 80 procent av vattnen är skyddat område och landet införde nyligen det obligatoriska Palau-löftet. En stämpel i passet som förbinder varje besökare att upptäcka landet på ett hållbart sätt.

På både Palau och Vanuatu ligger hållbarhet i framkant på den politiska agendan, men organisationen vill se tydligare och hårdare krav när det kommer till hbtq-frågor, våld mot kvinnor och trafficking.

Costa Rica fortsätter att vara ett exempel vad gäller gröna initiativ. De har satt som mål att vara koldioxidneutrala 2021 och under första hälften av 2017 kom nästan hundra procent av all el från förnyelsebara källor. De är också framstående vad gäller djurens rättigheter. 2018 infördes straff mot den illegala handeln med hajfenor och det är straffbart att döda, misshandla eller överge ett djur.

Att resa är fantastiskt, spännande och ibland livsomvälvande. Resesektorn är också en av världens viktigaste ekonomiska motorer och kan påverka hur ett helt land behandlar sina invånare, sitt djurliv, sina skogar, sjöar och hav. Åker du till något av länderna på listan är du med och stöttar destinationer som gör sitt bästa för att göra gott med hjälp av turismen. Du använder din ekonomiska makt för att göra skillnad.

Mer om hur listan togs fram, och om ländernas hållbarhetsarbete hittar du här 

Bilder @Pixabay

Tags:

  • Show Comments (1)

  • Agneta Anfelter

    Intressant! Kan man tänka sig en motsvarande lista på etiska resmål i Europa (nås med tåg) eller varför inte i Sverige?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Intervju i The waves we make om Reform Travel och hållbart resande

 Jag har fått äran att bli intervjuad av det fina hållbarhetsmagasinet The waves we make ...

internationella vattendagen

World Water Day – Internationella vattendagen 2020

World Water Day eller Internationella vattendagen 2020. Tillgång till färskvatten är en mänsklig rättighet, ...

Årets hållbarhetsvinnare i Grand Travel Awards 2020

Igår kväll var det dags igen för resebranschens egen Oscarsgala Grand Travel Awards. För ...