Världens tio bästa etiska destinationer 2018

  Ethical Traveler har gjort det igen. Skapat en lista över världens bästa etiska resmål. På listan över de tio bästa etiska destinationerna 2018 kvalar tre nykomlingar in – Benin, Colombia och Palau. Kvar från förra året är Belize, Chile, Costa Rica, Mongoliet, Uruguay och Vanuatu.

  Ethical Traveler är en ideell organisation vars syfte är att inspirera och uppmuntra resenärer att förändra världen. De vill med hjälp av turismens ekonomi skydda mänskliga rättigheter och jordens natur. Varje år går de igenom hundratals utvecklingsdestinationer för att se över deras arbete med hållbar turism. Därefter väljs de tio destinationer ut som imponerar mest i sitt arbete med att främja mänskliga rättigheter, bevara djur och natur och stötta sociala åtgärder, samtidigt som de skapar en samhällsengagerad turistindustri.

  Med på listan över 2018 års vinnare över världens tio bästa etiska destinationer är:

  Belize
  Benin
  Chile
  Colombia
  Costa Rica
  Mongolia
  Palau
  St. Kitts & Nevis
  Uruguay
  Vanuatu

  Precis som åren innan finns det inte någon ”etta” på listan utan alla delar prispallen. Ethical Traveler uppmuntrar världens resenärer att besöka någon av dessa platser för en fantastisk natur- och kulturupplevelse. Organisationen understryker dock att inget av resmålen på listan är hundraprocentigt perfekt, men varje enskild destination gör uppriktiga försök att göra skillnad. De hoppas att faktumet att de är med på listan ska uppmuntra folket och landets ledare att fortsätta med det positiva arbetet.

  Mongoliet kvalar in på listan för tredje året i rad där framsteg görs i jämlikhetsfrågan och dödstraff har avskaffats.  De satsar stort på grön energi och har tydliga riktlinjer för hur landet ska arbeta med de Globala Målen. Regeringen har skapat en grön investeringsfond som ska bidra till en grönare energi, men gruvutvinning är fortfarande ett stort miljömässigt hot.

  Mongoliet är med på Ethical Travelers lista över världens tio bästa etiska resmål för tredje året i rad.

  Palau utmärker sig exempelvis för sitt bevarandearbete av haven där 80 procent av vattnen är skyddat område och landet införde nyligen det obligatoriska Palau-löftet. En stämpel i passet som förbinder varje besökare att upptäcka landet på ett hållbart sätt.

  På både Palau och Vanuatu ligger hållbarhet i framkant på den politiska agendan, men organisationen vill se tydligare och hårdare krav när det kommer till hbtq-frågor, våld mot kvinnor och trafficking.

  Costa Rica fortsätter att vara ett exempel vad gäller gröna initiativ. De har satt som mål att vara koldioxidneutrala 2021 och under första hälften av 2017 kom nästan hundra procent av all el från förnyelsebara källor. De är också framstående vad gäller djurens rättigheter. 2018 infördes straff mot den illegala handeln med hajfenor och det är straffbart att döda, misshandla eller överge ett djur.

  Att resa är fantastiskt, spännande och ibland livsomvälvande. Resesektorn är också en av världens viktigaste ekonomiska motorer och kan påverka hur ett helt land behandlar sina invånare, sitt djurliv, sina skogar, sjöar och hav. Åker du till något av länderna på listan är du med och stöttar destinationer som gör sitt bästa för att göra gott med hjälp av turismen. Du använder din ekonomiska makt för att göra skillnad.

  Mer om hur listan togs fram, och om ländernas hållbarhetsarbete hittar du här 

  Bilder @Pixabay

  Tags:

  • Show Comments (1)

  • Agneta Anfelter

   Intressant! Kan man tänka sig en motsvarande lista på etiska resmål i Europa (nås med tåg) eller varför inte i Sverige?

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Internationella kvinnodagen – resor med kvinnor i fokus

  Den 8 mars är det internationella kvinnodagen, och i samband med det lyfter vi ...

  Giraffen hotat djur

  Giraffen – en bortglömd gigant som hotas av tjuvjakt

  Visste du att giraffen är utrotningshotad i flera afrikanska länder? I samband med giraffens ...

  Benin etisk resa

  Världens 10 bästa etiska resmål post-Corona

  Varje år tar organisationen Ethical traveler fram en lista med resmål. Tio resmål som ...