Le Gers – Frankrikes Toscana

Böljande landskap med gröna kullar, brunbränd jord, vinodlingar, små byar, och en kärlek till mat och vin. I Le Gers lever livet sin stilla gång i samklang med naturen. Här ges några tips till den franska regionen som i folkmun kallas för Frankrikes Toscana.

Le Gers ligger i sydvästra Frankrike och präglas av små byar och en kärlek till naturen, mat och vin.

Bo bland träden på Au Bois d’Emma et Loue

Mitt ute på landet omgiven av grönska så långt ögat når, ligger ett boende utöver det vanliga. ”Au bois d’Emma et Loue drivs av paret Adrien och Elodie och består av två stugor – tvättstugan som är markbunden och sovstugan som ligger uppe bland trädkronorna i en gammal ek. Den som bokar har med andra ord tillgång till båda stugorna och är därmed ensamma på den sju hektar stora gården. Förutom sällskapet av de trettio djuren som strövar fritt året runt!

Trädhotellet “Au bois d’Emma et Lou” består av två stugor, en på höjden bland trädkronorna och en på marken med utsikt över gröna slätter.

Stugorna är helt byggda i trä med så stor omsorg för miljö och hållbarhet som möjligt. För varje fransk träd som har använts, har ett nytt planterats. Trästugan på marken kallas ”tvättrummet”. Här finns två duschar, två toaletter och ett utomhusspa för den som önskar. Vattnet från duscharna renas och återanvänds och torrtoaletterna töms regelbundet och används som gödsel och badrumsprodukterna är ekologiska, så pass att det går att äta”, berättar Adrien när vi får en rundtur av stället.

För att komma till stugan i eken går vägen via en hängbro bland träden.

Trädstugan ligger på 8-12 meters höjd ovan mark i en stor gammal ek, och nås via en gångbro som hänger på kablar. Den svajar lite lätt när vi kliver på och vi får hålla i oss i räcket.  Stugan är byggd i samklang med trädet, det vill säga den står inte pålar utan bärs av trädet, och har två våningar, vardagsrum och ett sovloft med en dubbelsäng och en balkong som blickar ner på terrassen under.

Vem kan tänka sig att sitta här och äta frukost?

Frukosten kommer i en korg som hissas upp från marken och består av bröd, croissanter, hemgjord marmelad, kaffe och juice. Det går även att beställa matkorgar till lunch eller middag, baserade på lokala produkter och förpackat i glasbehållare för att minimera användningen av plast.  Vill man ta med egen mat eller äta ute går det lika bra. Adrien och Elodie är måna om sina gäster och väldigt anpassningsbara. Stanna en natt, två nätter eller flera. Au bois D’Emma et Loue vars namn kommer från parets tvillingdöttrar är öppet året runt och bokas enklast via Airbnb.
Från 150 euro/natt för två personer.

cabanepercheegers.com

Känn på stadslivet i Auch

Auch är en liten trevlig småstad på landet vars gamla stadsdel ligger på höjden. Finaste vägen upp är via den nyrenoverade stadstrappan ”l’Escalier monumental” där en staty av D’Artagnan står. En av de tre musketörerna, och en av de män som satte Auch på kartan. Längs med trappan finns sittplatser och några fontäner och sist men inte minst för varje trappsteg (370 stycken totalt) väntar en vackrare och vackrare utsikt över Auch och dess omgivningar.

Från trappan l’Escalier Monumental bjuds på en ståtlig utsikt över Auch och dess omgivningar.

Trappan leder upp till baksidan av stadens andra stolthet, katedralen Sainte–Marie, ett mästerverk i renässansstil, som är värd att kika in i. Rakt framför katedralen intill huvudtorget, La Place de la Libération, ligger det anrika kaféet och brasseriet Café D’Aroles, vars stora terrass bjuder in till en paus. Här serveras i princip endast rätter baserade på råvaror från lokala producenter som kocken känner. Höger om katedralen (om man står med ryggen till) ligger ett korsvirkeshus och som markerar början på gågatan som kantas av små butiker och några kaféer.

L’Escalier Monumental leder upp till katedralen Sainte-Marie och i mitten av trappan med de 370 trappstegen står stadens kände son, D’Artagnan, en av de tre musketörerna.

Vid foten av den gamla stadskärnan rinner floden Gers. Längs vattnet går ett promenadstråk där Auchborna tar sin jogging- eller cykeltur eller bara strosar. En karta indikerar vad som finns längs med vägen. Vid ett av stoppen ligger ”det spanska kvarteret”. I vad som brukade vara gamla militäranläggningar ryms i dag en samlingsplats för nycirkusen. Hit får cirkuskollektiv chansen att komma och bo, träna och äta gratis. De publika showerna som de sätter upp som tack för uppehället, presenteras i tältet ”Le Dôme de Gascogne”, som är byggt med ett hållbarhetstänk; solpaneler, uppsamlingsplatser för vattnet och ett isolerande tak.

Le Dôme de Gascogne är en stående scen för cirkusföreställningar i Auch.

Restaurangen på området arbetar med social hållbarhet då det drivs av en organisation som arbetar för att få in människor i sysselsättning. Dessutom är all mat baserad på lokala och ekologiska råvaror.
Auch har en lång cirkustradition och varje år i slutet av oktober arrangeras Circa, en av världens största nycirkusfestival dit cirkusartister från hela världen kommer för att visa upp sina konster.

circa.auch.fr
Läs mer om Auch

Upptäck livet på en åsnefarm – Les fermes de Hitton

Efter att ha rest världen över under flera år bestämde sig Cécile et Emmanuel Guichard för att slå sig till ro i Le Gers och starta en ekologisk gård med åsnor och lavendelodling. De hittade sin drömgård i Biran och redan från början var de tydliga med att de vill arbeta ekologiskt och de har flera certifieringar för sin åsnemjölk, tvålarna och lavendeln. Åsnemjölk anses vara väldigt bra för huden och mjölken från gårdens 23 åsnor säljs vidare till både privatpersoner som producenter för skönhetsprodukter. De gör också egen tvål av mjölken och lavendelolja. Gården är öppen året runt och besök bokas i förväg.

lafermeduhitton.fr/

Besök små pittoreska byar 

Montréal, Village de Fources, Ordan-Larroque, Larressingle  – Le Gers rymmer flertalet byar som är värda ett besök. Vissa större än andra och alla med olika karaktär.

Montréal du Gers är en av Frankrikes vackraste byar. Under arkaderna ligger små kaféer, restauranger och byns turistbyrå.


Missa inte heller att besöka en vingård, som exempelvis Domaine des Persenades där det görs både vin och traktens specialitet, Le Floc de Gascogne.

domainedespersenades.com

Terra Gers – slow tourism i Le Gers 

Håll utkik efter märket Terra Gers, en kvalitetsmärkning framtagen av den regionala turistbyrån som lyfter fram lokala produkter, boenden, naturupplevelser, event och historiska byar som vilar på en hållbar värdegrund.

vrai.tourisme-gers.com/

Croustade aux Pomme är en lokal specialitet, en äppelkaka som bakas med flera lager tunn, tunn smördeg, och som bäst njuts ljummen med en kula vaniljglass.

Text och foto: Hanna Anfelter

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Wanås Restaurant Hotel

På den skånska landsbygden, i en gammal kulturbyggnad från 1700-talet ligger Wanås Restaurant Hotel. ...

Finn lugnet bland japanska källor och svenska tallar på Yasuragi

En dryg kvart från Stockholms hektiska puls, mitt i den svenska karga skärgårdsnaturen, ligger ...

Sov med gott samvete på boutiquehotellet Chavanel i Paris

Paris kryllar av hotell och det är inte alltid lätt att hitta rätt i djungeln. På ...