Le Gers – Frankrikes eget Toscana

Böljande landskap med gröna kullar, brunbränd jord, vinodlingar, små byar, och en kärlek till mat och vin. I Le Gers lever livet sin stilla gång i samklang med naturen. Här är några tips till den franska regionen som i folkmun kallas för “Frankrikes Toscana”.

Le Gers Frankrikes Toscana
Le Gers ligger i sydvästra Frankrike och präglas av små byar och en kärlek till naturen, mat och vin. Regionen går under smeknamnet Frankrikes Toscana.
Bo bland träden på Au Bois d’Emma et Loue

Frankrikes Toscana. Mitt ute på landet omgiven av grönska så långt ögat når, ligger ett boende utöver det vanliga. ”Au bois d’Emma et Loue” drivs av paret Adrien och Elodie och består av två stugor – tvättstugan som är markbunden och sovstugan som ligger uppe bland trädkronorna i en gammal ek. Den som bokar har med andra ord tillgång till båda stugorna och är därmed ensamma på den sju hektar stora gården. Förutom sällskapet av de trettio djuren som strövar fritt året runt.

Stugorna är helt byggda i trä med så stor omsorg för miljö och hållbarhet som möjligt. För varje franskt träd som har använts, har ett nytt planterats. I tvättrummet finns två duschar, två toaletter och ett utomhusspa för den som önskar. Vattnet från duscharna renas och återanvänds och torrtoaletterna töms regelbundet och används som gödsel. Badrumsprodukterna är ekologiska, “så pass att de går att äta”, berättar Adrien när han ger oss en rundtur av stället.

Hängbro Au bois d'Emma et Loue
För att komma till stugan i eken går vägen via en hängbro bland träden.

Trädstugan ligger på 8-12 meters höjd ovan mark i en stor gammal ek, och hit kommer man via en gångbro som hänger på kablar. Den svajar lite lätt när vi kliver på och vi får hålla i oss i räcket. Stugan är byggd i samklang med trädet som bär stugan utan några pålar. Här inne ryms två våningar, ett vardagsrum och ett sovloft med en dubbelsäng och en balkong på övervåningen.

Trästol och bord Au bois d'Emma et Lou
Vem kan tänka sig att sitta här och äta frukost?

Frukosten hissas upp i en korg från marken och består av bröd, croissanter, hemgjord marmelad, kaffe och juice. Det går även att beställa matkorgar till lunch eller middag. Allt baserat på lokala produkter och kommer förpackat i glasbehållare för att minimera användningen av plast.

Vill man ta med egen mat eller äta ute går det lika bra. Adrien och Elodie är måna om sina gäster och väldigt anpassningsbara. Stanna en natt, två nätter eller flera. Au bois D’Emma et Loue, vars namn kommer från parets tvillingdöttrar, är öppet året runt och bokas enklast via Airbnb.
Från 150 euro/natt för två personer.
cabanepercheegers.com

Känn på stadslivet i Auch

Auch är en liten trevlig småstad på landet vars gamla stadsdel ligger på höjden. Finaste vägen upp är via den nyrenoverade stadstrappan ”l’Escalier monumental” där en staty av D’Artagnan står. En av de tre musketörerna, och en av de män som satte Auch på kartan. Längs med trappan finns sittplatser och några fontäner och sist men inte minst för varje trappsteg – 370 stycken totalt – väntar en vackrare och vackrare utsikt över Auch och dess omgivningar.

Utsikt Auch från Escalier Monumental
Trappan l’Escalier Monumental bjuder på en ståtlig utsikt över Auch och dess omgivningar.

Trappan leder upp till baksidan av stadens andra stolthet, katedralen Sainte–Marie, ett mästerverk i renässansstil, som är värd att kika in i. Rakt framför katedralen intill huvudtorget, La Place de la Libération, ligger det anrika kaféet och brasseriet Café D’Aroles, vars stora terrass bjuder in till en paus. Här serveras i princip endast rätter baserade på råvaror från lokala producenter som kocken känner. Höger om katedralen (om man står med ryggen till) ligger ett korsvirkeshus. Det markerar början på gågatan som kantas av små butiker och några kaféer.

L'Escalier Monumental Auch
L’Escalier Monumental leder upp till katedralen Sainte-Marie. I mitten av trappan, som har 370 trappsteg, står stadens kände son, D’Artagnan, en av de tre musketörerna.
Promenadstråket längs floden och Dôme de Gascogne

Vid foten av den gamla stadskärnan rinner floden Gers. Längs vattnet går ett promenadstråk där Auch-borna joggar, cyklar eller bara strosar. En karta indikerar vad som finns längs med vägen. Vid ett av stoppen ligger ”det spanska kvarteret”. I vad som brukade vara gamla militäranläggningar ryms här i dag en samlingsplats för nycirkusen. Cirkuskollektiv från hela världen får chansen att komma hit och bo, träna och äta gratis. Som tack för uppehället sätter de upp publika shower i tältet ”Le Dôme de Gascogne”. Ett tält byggt med hållbarhet i åtanke med solpaneler, uppsamlingsplatser för vatten och ett isolerande tak.

Le Dôme de Gascogne i Auch
Le Dôme de Gascogne är en stående scen för cirkusföreställningar i Auch.

Restaurangen på området drivs av en organisation som arbetar för att få in människor i sysselsättning. Dessutom är all mat baserad på lokala och ekologiska råvaror. Auch har en lång cirkustradition. I slutet av oktober varje år arrangeras Circa, en av världens största nycirkusfestivaler, dit cirkusartister från hela världen för att visa upp sina konster.
circa.auch.fr

Läs mer om Auch

Upptäck livet på en åsnefarm – Les fermes de Hitton

Efter att ha rest världen över under flera år bestämde sig Cécile et Emmanuel Guichard för att slå sig till ro i Le Gers och starta en ekologisk gård med åsnor och lavendelodling. De hittade sin drömgård i Biran och redan från början var de tydliga med att de vill arbeta ekologiskt och de har flera certifieringar för sin åsnemjölk, tvålarna och lavendeln. Åsnemjölk anses vara väldigt bra för huden och mjölken från gårdens 23 åsnor säljs vidare till både privatpersoner som producenter för skönhetsprodukter. De gör också egen tvål av mjölken och lavendelolja. Gården är öppen året runt och besök bokas i förväg.
lafermeduhitton.fr

Besök små pittoreska byar

Montréal, Village de Fources, Ordan-Larroque, Larressingle  – Le Gers rymmer flera byar som är värda ett besök. Vissa större än andra och alla med olika karaktär.

Montreal du Gers en by i Frankrikes Toscana
Montréal du Gers är en av Frankrikes vackraste byar. Under arkaderna ligger små kaféer, restauranger och byns turistbyrå.

Liten pittoresk by i Le Gers
Missa inte heller att besöka en vingård, som exempelvis Domaine des Persenades. De tillverkar både vin och traktens specialitet, Le Floc de Gascogne.
domainedespersenades.com

Terra Gers – slow tourism i Le Gers

Håll utkik efter märket Terra Gers, en kvalitetsmärkning framtagen av den regionala turistbyrån som lyfter fram lokala produkter, boenden, naturupplevelser, event och historiska byar som vilar på en hållbar värdegrund.
vrai.tourisme-gers.com

Croustade aux pommes Le Gers
Croustade aux Pomme är en lokal specialitet. Äppelkakan består av flera lager tunn smördeg, och smakar bäst ljummen med en kula vaniljglass.

Text och foto: Hanna Anfelter

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Sex tips till Marseille – Frankrikes andra största stad

Marseille är Frankrikes andra största stad och ligger vackert vid Medelhavet. Kanske mest känd ...

Ekoturism i franska nationalparken Cevennerna

Cevennerna bjuder på ett unikt landskap. Området är sedan 1970 klassat som nationalpark med ...

boende mitt i naturen costa rica

Bo mitt i naturen i Costa Rica – landet som går mot trenden

I slutet av förra året slöt världens ledare ett historiskt avtal om skydd av ...