Individuella resor, snabba resor, aktiviter, vandringar, tågnostalgi och hemester. I samband med Schyst resandes seminarium i ABF-huset pratade Per J Anderson, chefredaktör på Vagabond och Johanna Stål, chefredaktör på Camino om hur resandet ser ut i dag och spanade på hur vi kommer att resa år 2030. Johanna gav också några hållbara tips till resebranschen.
Trendspaning resor. I dag var jag och lyssnade på när Vagabonds och Caminos chefredaktörer pratade om hur resetrenderna ser ut i dag och kommer att se ut i framtiden. Enligt Per är tendensen att vi reser snabbare – långt bort, kortare tid. Vi har inte tid att vara borta i två tre veckor utan vi åker på weekendresor både till långväga och kortväga resmål.
Han sade samtidigt att det finns ett ökat intresse för att åka tåg och att det är förknippat med en nostalgikänsla. Vandrings- och aktivitetsresor är också populärt just nu och han tror att det är en trend som kommer att fortsätta.
Båda pratade om tendensen att vi vill vara unika som turister och komma bort från massturismen. Vi söker individuella upplevelser och att maten är en viktig del av resandet. Lokala produkter, smaker och råvaror.
Båda tog upp problematiken med flygresorna. Per menade att flygresandet bara kommer att öka och Johanna tryckte på att det någon gång måste komma till en flygskatt och flygrestriktioner.
Johanna tog också upp turiströttheten. Hur städer och destinationer tröttnar på turister som kommer och lever rövare utan att respektera lokala kulturer och seder. Hur destinationer överbefolkas och förstörs, hur lokalbefolkningen inte har råd att bo kvar i stadskärnorna när priserna på boenden och restauranger höjs i takt med att turisterna strömmar till. Där flikade Per in och nämnde vikten av att sprida ut turismen och inte koncentrera den till ett fåtal platser.
Landsbygsturismen ökar
Per lyfte att landsbygdsturismen ökar. I och med att vi bor trängre och fler i storstäder, globalt räknat flyttar 70 miljoner människor varje år in till storstäder, önskar vi komma ut på landet och leva ett enklare, långsammare liv på semestern.
Per tog också upp vilka resmål som ökar mest och där ser vi exempelvis Portugal, Grekland, Tel Aviv, Polen och Tyskland i Europa samt destinationer längre bort som Vietnam, Sri Lanka och Costa Rica.
Läs också: Stora guiden till hållbart resande
Johanna avslutade med att uppmuntra branschen som helhet att bli mer hållbar. Den har fått utstå mycket kritik i och med flygets negativa miljöpåverkan bland annat, men att den har chansen att styra in på en mer hållbar väg och därmed bli något att se upp till. Hon gav några konkreta tips:
- Gå över till mer hållbara transporter.
- Optimera logistiken så att ej halvtomma resor göra.
- Gör det miljöbra valet i förväg eller kanske skippa det ohållbara alternativet helt.
- Välj bort smutsiga branscher och hotell/destinationer.
- Erbjud möjligheter till engagemang på destinationerna.
- Utbilda personalen i hållbarhet.
- Paketera all- inklusive kombinationsresor. Till exempel tåg och skidresor till Åre.
- Gör lokalområden intressanta för dem som bor där. Satsa på att stärka ”hemester”.
- Anställ lokal personal, använd lokala råvaror och handla lokalt.
Show Comments (0)