lösningen är inte att sluta resa

  Lösningen är inte att sluta resa, vi måste resa bättre.

  Vi kan och måste resa bättre. Vi behöver inte sluta resa – och det ska vi inte heller – men precis som att vi måste konsumera bättre generellt måste vi resa bättre – mer hållbart, långsamt och medvetet.

  Läser Anna Lena Lauréns text i dagens nyheter: Varför kan inte medelklassen prata om sitt flygande? Äntligen lyfts frågan i ett bredare forum. Klimatkrisen är ett faktum. Att stoppa huvudet i sanden och hoppas att det ska blåsa över är inte ett rekommenderat alternativ. Istället måste vi se sanningen i vitögat och börja förändra saker och ting, om inte för vår skull så för kommande generationer. För att hejda klimatförändringarna och förlusten av biologisk mångfald är allas vårt ansvar och något som påverkar och drabbar oss alla. Det är bara en tidsfråga när och hur. 

  Att sluta flyga pekas ofta ut som den viktigaste och mest effektiva saken för individer att sluta med för att bekämpa klimatförändringarna.

  Vårt flygande är problematiskt, ingen tvekan om det, och vi måste flyga mindre. Mycket mindre. Vi måste kunna prata om det och kunna problematisera utan att folk slår bakut. För våra resor är ingen rättighet utan ett privilegium. Ett fantastiskt privilegium som kommer med ett ansvar.

  Som egenföretagare och grundare av Reform Travel, vars hela syfte är att sprida kunskap och inspiration om hållbart resande och hållbar turism, anser jag samtidigt att det är viktigt att resa utomlands och besöka platser och destinationer där du kan vara med och bidra till positiv samhällsförändring. 

  Om du kan åka dit utan att flyga är det såklart det bästa, men ibland är flyget det enda alternativet och jag vet att hållbar turism spelar en vital roll i att förändra människors liv och skapa positiv påverkan – och kan därmed rättfärdigas. Inte alltid, men ingenting är svart eller vitt. Frågan är större. Det är komplext. 

  Vi kan om vi måste

  Pandemin har visat att vi kan göra stora och viktiga förändringar när det behövs. Resandet står mer eller mindre still och de har på många sätt förödande effekter på både människor, natur och djur runt om i världen. Lokalt som globalt.

  När världen öppnar upp igen är det oerhört viktigt att vi gör mer kloka och medvetna val när vi reser. För vi ska inte sluta resa. Vi ska resa bättre. Och det gäller hela industrin. Från transport, till boende, aktiviteter och mat. 

  Läs: Guiden till hållbart resande

  Våra resor kan spela en livsviktig roll för att lämna en plats bättre än den var innan, stärka lokala samhällen, skydda värdefull natur och bevara biologisk mångfald. När den sker på ett hållbart sätt. Låt oss fokusera på det. 

  Tillsammans reser vi till en bättre värld. 

  /Hanna Anfelter


  Startbild: Unsplash

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Semestra klimatsmart på Zero Island

  Semestra klimatsmart. I den brännheta klimatdebatten växer trenden med hemester och staycation. Zero Island ...

  Fem platser att se innan det är för sent

  Maldiverna, Venedig, Alaska, Kenya och Beijing – fem destinationer som påverkas dagligen av klimatförändringarna ...