Världsbokdagen tre boktips

  Världsbokdagen – tre boktips hållbart resande

  Den 23 april firas Världsbokdagen. En temadag instiftad av Unesco 1995 för att uppmärksamma boken och upphovsrätten. Nu när vi inte kan resa fysiskt är det perfekt att öppna en bok och åka på äventyr genom bladen. Här är tre boktips för den medvetna och hållbara resenären. 

  Böcker tar oss med på äventyr utan att behöva lämna en plats fysiskt. Bäst är när de bjuder på en stark läsupplevelse kopplat till resor och naturen. I dag är det Världsbokdagen och vad passar då bättre än att ge tre boktips som på olika sätt berör hållbarhet och hållbart resande.  

  Välkommen till paradiset

  I Välkommen till paradiset, reportage om turistindustrin får vi blicka in bakom reseindustrins kulisser.  Skribenten Jennie Dielemans och fotografen Shahab Sakehi följer de stora turistströmmarna, från massturismens födelse på Gran Canaria till dagens chartersuccé i Thailand. De gör nedslag i San Augustin på Kanarieöarna, i Punta Cana i Dominikanska republiken, i Tulum i Mexico, i Ho Chi Minh i Vietnam och i Phuket och Khao Lak i Thailand där de mindre smickrande sidorna av vår drömsemester visas upp. Sidor som sexturism, slavliknande arbetsvillkor, miljöförstöring och fattigdom. Boken har några år på nacken men är en läsupplevelse för alla som bryr sig om vilka avtryck deras resor lämnar. 

  Ett jävla solsken

  Ett jävla solsken är en biografi om Sveriges första kvinnliga undersökande reporter Ester Blenda Nordström. Vi får bland annat följa med henne till Småland där hon lever som piga i Småland under dold identitet, till Lappland där hon lever ett halvår med samer i Lappland och när hon reser som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter i USA. En stark läsupplevelse författad av Fatima Bremmer om en kvinna vars banbrytande reportage förändrade den svenska journalistiken.

  Där kräftorna sjunger

  Där kräftorna sjunger handlar om en liten flicka som växer upp ensam i träskmarkerna utanför North Carolina. Utan någon vuxen är hon lämnad åt sitt eget öde och träden, fåglarna och livet under ytan blir hennes bästa vänner. Boken, som blev årets mest sålda bok i USA 2019, berättar en spännande historia men den största behållningen är den storslagna hyllningen till naturen. Författaren Delia Owens är zoolog och det märks, Hennes beskrivningar av våtmarken är fascinerande och ger en tydlig bild av vår relation till naturen. Hur viktigt det är att vara i den för att förstå den, och i längden vilja bevara den.

  Glad Världsbokdag och trevlig läsning!


  Text: Hanna Anfelter
  Startbild: Aliis Sinisalu/Unsplash

   

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Corona resor

  Corona och resor – coronaviruset sätter resandet på paus

  Spridningen av coronaviruset ökar och sätter resandet på paus. Även om läget har stabiliserats ...

  Rapport från Grand Travel Awards 2018

  I måndags var jag på resebranschens årliga stora event, Grand Travel Awards, som hölls ...

  Social Impakt arbetar för tillgång till rent vatten i Indonesien

  Med drygt 260 miljoner invånare är Indonesien världens femte folkrikaste land. Tack vare landets ...