Med kärlek för äkta glass på Ejas Glasskafé

En upplevelse för både kropp och själ. Så beskriver Eja Jess, glassladyn på Ejas Glasskafé att en upplevelse i hennes trädgårdskafé ska vara. En plats där du kan njuta av äkta glass utan konstiga tillsatser i en härlig miljö.

Mitt i de halländska skogarna, i Eja Jess trädgård, ligger Ejas Glasskafé där fokus ligger på bra glass och trevlig stämning.

På Ejas glasskafé, mitt i de halländska skogarna, utgår man från äkta vara, ren njutning och inkludering för att fler ska kunna njuta mer. Här finns glassar för alla smaker och preferenser, såväl gräddglass som veganglass, rawfoodglass och även hundglass, merparten ekologisk och äkta vara-märkt. De använder sig av komposterbara kartonger, är medlem i Karma för matsvinnsminskning och deltar i år i ett bussturprojekt så folk kan åka kollektivt till det naturnära glassparadiset istället för att ta bilen. ”Att komma hit ska vara en upplevelse för både kropp och själ”, säger Eja Jess, glassladyn bakom kaféet. Vi hörde av oss till henne och ställde några frågor.

Berätta, vad är Ejas?

– Ejas är ett familjedrivet trädgårdsglasskafé i utkanten av Åkulla Bokskogar. Tänk dig en triangel mellan Varberg, Ullared och Falkenberg så ligger Ejas mitt i den. I skogen, i det halländska inlandet.

– När jag övertog släktgården Granet i Dagsås kände jag att jag ville dela med mig till fler av den här fantastiska miljön så vi byggde en glasskiosk av återvunnet virke från byggåtervinningen, köpte en begagnad frys av Riccardo på World of Riccardo utanför Halmstad, införskaffade begagnade utemöbler från Gyllene Tiders Jubileumskonsert, och fyllde hyllan med loppisporslin. 2011 körde vi igång, och även om starten inte var helt enkel, och många sa till mig att det aldrig skulle gå, firade vi fem år förra året!

Hur tänker ni kring glassen, vad har ni för kriterier?

– Allt eftersom vi har fått feedback från våra gäster och testat nya glasstillverkare har vi insett att det är mycket fusk med glass och att krav och ekologiskt inte alltid är det nyttigaste eller bästa alternativet. Därför har vi valt att gå från traditionell industriglass till mer äkta vara med glass som är hantverksmässigt tillverkad utan tillsatser från exempelvis Gute Glass, Gränna Glass, och Lilys o Hannas rawfood-glass. Vårt mål är att fler ska erbjudas mer ren njutning. Vi har därför även sett till att det alltid finns läckra veganska, glutenfria alternativ med alternativa sötningar. Vi har till och med lyckats få tag på en tillverkare av djuranpassad glass. Så även fyrfota familjemedlemmar kan vara med och ”glassa”!

Till Ejas Glasskafé är alla välkomna och här finns glass och fika för alla smaker och preferenser. Även för hundarna!
Vilka är det som kommer hit?

– Alla som älskar att ”glassa”! Långväga turister som hittar i hit i samband med ett besök i Varberg, Ullared eller Falkenberg. Hitlockade av shopping, friluftsliv, cykling och kurortsliv, men också människor som bor i närområdet. Veganer/vegetarianer, livsstilsmänniskor, matallergiker och folk som bara vill äta bra grejer utan tillsatser och konstigheter. Och så hundar förstås! Eftersom vi är placerade mitt i ingenstans har det varit en utmaning att synas och göra sig hörd som litet glassparadis. Men sociala medier är ens bästa vän. Särskilt Instagram som verkligen fungerar för våra visuellt läckra glassuppläggningar, våffelmums och freakshakes.

Hur ser ni på hållbarhet?

– När vi väl började tänka på renhet, äkthet och miljöpåverkan när det kommer till utbudet, var det naturligt att börja se över andra delar av verksamheten också. Som exempelvis komposterbara engångsartiklar, återvinning på material vi bygger med, återvinningsbara kärl. Helt enkelt bli mer hållbara i vårt företagande. Vi är långt ifrån i mål, men vi har nog kommit längre än många andra. Det känns verkligt bra för både oss, våra gäster och vår omgivning.

– I år deltar vi även i ett projekt där vi dragit igång ett samarbete med en busstur som specifikt åker en runda i vårt härliga friluftsområde. Förhoppningsvis kan det hjälpa till att korta ner avståndet mellan stad och landsbygd samtidigt som hållbarheten får en kick av kollektivt åkande.

I trädgårdskaféet serveras också våfflor med glass.
Slutligen, vilken är din personliga favoritglass?

– Dekadens. En mörk vegansk chokladglass med havssalt och chili från Grenna Glass. Och så har vi Rocky Rauk från Gute Glass. Gärna tillsammans med grädde & vit chokladsås.

Läs mer om Ejas Glasskafé på deras hemsida ejas.n.nu

Editors Note: Bussturen som Eja hänvisar till kallas ”Åkturen”. Den som är intresserad kan läsa mer om turen på Varbergs kommuns hemsida.

Bilder @ Ejas Glasskafé


Läs också om en miniweekend i Varberg

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Höstvandring i Åre – en lisa för själen

Höstvandring i Åre. Förra helgen tog jag nattåget till Åre, och gick direkt ut ...

årets svemestermål

Favoritplatserna i Sverige – Årets Svemestermål 2019 utsedda

Sverigesemester har blivit allt mer populärt på bara några år. Dels för att korta ...

Gemla vinbar interiör

Anna bakom Gemla vinbar brinner för naturviner

Reform Travel fortsätter att möta passionerade människor som drivs av att skapa en mer ...