Misool – ett ekoparadis i Indonesien

I vad som sägs vara världens vackraste dykvatten, strax söder om ekvatorn i ett pärlband av obebodda öar, ligger Misool. En privat ö med en ekoresort som är tätt sammanlänkad med sin välgörenhetsorganisation, Misool Foundation, och vars syfte är att bevara och skydda korallerna och det marina livet i de södra delarna av Raja Ampat i Indonesien.

Vy från vattnet Misool
Turkosblått vatten och frodig grönska. Men Misool är mer än ett lyxigt yttre. Privatresorten bidrar till att bevara korallerna och det marina livet i Raja Ampat i Indonesien.

Ekoresort Indonesien. Det räcker med att titta på bilderna för att börja längta hit. Turkosblått vatten, gröna kullar som sticker upp som små sockertoppar, vita orörda stränder och ett färgsprakande liv under ytan. Ett paradis långt bortom vardagens stress och bekymmer. Men privatresorten Misool, med sina exklusiva trävillor och sitt dykcenter är långt mer än paradiset personifierat. Det är en plats som grundar sig i en vilja att förändra, bevara och skydda allt det vackra. Samt skapa en bättre värld genom hållbar turism.

Ekoresort Indonesien Misool Poolvilla
Misool ligger i ett av världens vackraste dykvatten, strax söder om ekvatorn i ett pärlband av obebodda öar. En ekoresort med privata villor på pålar i det turkosblå vattnet.
Från hajfensläger till ekoresort

Historien om Misool börjar 2005. Då tar engelsmannen Andy med Marit, en svensk tjej med rötterna i Norrbotten till de södra delarna av Raja Ampat för att dyka. De hade träffats några år tidigare tack vare deras gemensamma dykintresse och här, på den tredje daten, bland vad som sägs vara världens vackraste korallrev börjar en dröm att gro. På ön Batbitim, Misool, upptäcker de ett nyligen övergivet hajfensläger. Ett läger som säkerligen har bidragit till de närmare hundra miljoner hajar som slaktas årligen på grund av den stora industrin med hajfenssoppa.

Haj Misools vatten
Ett avlönat team på cirka 15 personer patrullera dagligen vattnen kring Misool för att förhindra tjuvfiske, vilket har resulterat i en markant ökning av hajar och mantor i vattnen runtomkring.

Bestörta över vad de ser, och samtidigt inspirerade av att bevara en av världens rikaste platser på biologisk mångfald, bestämmer sig Andy för att prata med lokalbefolkningen. Han vill få deras tillåtelse att bygga ett bevarandecenter på Batbitim-ön. Och med äldsterådets välsignelse sätter de igång med sin uppgift. Tyvärr har ingen av dem varken erfarenhet eller kunskap i bevarandearbete, arkitektur, byggteknik eller småöpolitik. Men med mycket vilja och hel del hjälp står 11 privata villor, 8 gästhus på pålar i vattnet, ett dykcenter och en restaurang färdigt några år senare. 2008 tog Misool tog emot sina första gäster.

Ekoresort Indonesien Misool Raja Ampat
Raja Ampat har en av världens vackraste dykvatten.
Ekoresort Indonesien Interiör Misool
Alla hus är byggda av återvunnet material och inredda med handgjorda trämöbler.
Bevarandearbete med hjälp av turismen

Husen är byggda på plats av återvunnet material och inredda med handgjorda trämöbler. Sammanlagt finns det plats för 40 gäster. Ett besök här stödjer direkt flera bevarandeinitiativ och ger trygga anställningar till lokalbefolkningen. Exempelvis patrullerar dagligen ett avlönat team på cirka 15 personer det skyddade området för att förhindra tjuvfiske, vilket har resulterat i en markant ökning av hajar och mantor i vattnen runtomkring. Ett annat lokalt projekt samlar in och återvinner plast ur haven.

Resorten och välgörenhetsorganisationen går hand i hand. 2017 fick Misool ta emot World Tourism Councils stora hållbarhetspris, Tourism for a better Tomorrow, i kategorin Environment. Ett pris de vann för sitt arbete med att bevara korallerna och det marina undervattenslivet runt om Raja Ampat.

Mer information och priser hittar du på Misools hemsida: misool.info

Bilder: @ Misool

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

På upptäcktsfärd i Indonesien – sista delen

Huvudmålet med resan till Indonesien var att besöka Bali och dess östra del, Sidemen. ...

Djurturism – bra eller dåligt?

Många drömmer om att se och interagera med vilda djur, men hur bra är ...

Hållbar turism bidrar till ökat antal bergsgorillor i världen

På några decennier har antalet bergsgorillor ökat i världen, till dagens 1063. En bidragande ...