Misool – ett ekoparadis i Indonesien

I vad som sägs vara världens vackraste dykvatten, strax söder om ekvatorn i ett pärlband av obebodda öar, ligger Misool. en privat ö med en ekoresort som är tätt sammanlänkad med sin välgörenhetsorganisation, Misool Foundation, och vars syfte är att bevara och skydda korallerna och det marina livet i de södra delarna av Raja Ampat i Indonesien.

Det räcker med att titta på bilderna för att börja längta hit. Turkosblått vatten, gröna kullar som sticker upp som små sockertoppar, vita orörda stränder och ett färgsprakande liv under ytan. Ett paradis långt bortom vardagens stress och bekymmer. Men privatresorten Misool, med sina exklusiva trävillor och sitt dykcenter är långt mer än paradiset personifierat. Det är en plats som grundar sig i en vilja att förändra, bevara och skydda allt det vackra och skapa en bättre värld genom hållbar turism.

Historien om Misool börjar 2005 när engelsmannen Andy tar med Marit, en svensk tjej med rötterna i Norrbotten till de södra delarna av Raja Ampat för att dyka. De hade träffats några år tidigare tack vare deras gemensamma dykintresse och här, på deras tredje date, bland vad som sägs vara världens vackraste korallrev började en dröm gro. På ön Batbitim, Misool, upptäckte de ett nyligen övergivet hajfensläger, som säkerligen hade bidragit till de närmare hundra miljoner hajar som slaktas årligen på grund av den stora industrin med hajfenssoppa.

Bestörta över vad de såg, och inspirerade att bevara vad som anses vara en av världens rikaste platser på biologisk mångfald, bestämde sig Andy för att prata med lokalbefolkningen för att få deras tillåtelse att bygga ett bevarandecenter på Batbitim-ön. Med äldsterådets välsignelse satte de igång med sin uppgift. Tyvärr hade ingen av dem varken erfarenhet eller kunskap i bevarandearbete, arkitektur, byggteknik eller småöpolitik, men med mycket vilja och hel del hjälp stod 11 privata villor, 8 gästhus på pålar i vattnet, ett dykcenter och en restaurang färdigt några år senare, och år 2008 tog Misool tog emot sina första gäster.

Husen är byggda på plats av återvunnet material och inredda med handgjorda trämöbler. Sammanlagt finns det plats för 40 gäster och ett besök här stödjer direkt flera bevarandeinitiativ och ger trygga anställningar till lokalbefolkningen. Ett avlönat team på cirka 15 personer patrullerar dagligen det skyddade området för att förhindra tjuvfiske vilket har resulterat i en markant ökning av hajar och mantor i vattnen runtomkring, och ett lokalt projekt samlar in och återvinner plast ur haven för att nämna några exempel. Resorten och välgörenhetsorganisationen går hand i hand och 2017 fick Misool ta emot World Tourism Councils stora hållbarhetspris, Tourism for a better Tomorrow, i kategorin Enviroment, för sitt arbete med att bevara korallerna och det marina undervattenslivet runt om Raja Ampat.

Mer information och priser hittar du på Misools hemsida: misool.info

Bilder: @ Misool

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Upptäck det gröna Bali bortom stränderna

Indonesiens mest kända ö Bali lockar resenärer på jakt efter sol, bad och surfing ...

Good Hotel och två andra tips till London

London är en återkommande favorit som resmål och en stad som kryllar av goda, ...

Social Impakt arbetar för tillgång till rent vatten på den indonesiska landsbygden

Med drygt 260 miljoner invånare är Indonesien världens femte folkrikaste land. Tack vare landets ...