Varberg brukar kallas för västkustens pärla och det är lätt att förstå varför. Med havet som närmaste granne, god mat och schyst shopping är Varberg ett fint resmål för en svemester. Här är en skildring från en miniweekend i Varberg, och tips på platser som jag inte besökte men gärna vill.
När jag fyllde fyrtio år önskade jag mig upplevelser och förutom en vandringshelg i Åre fick jag presentkort på stadshotellet i Varberg. En majfredag tog jag således tåget från Stockholm till Göteborg och checkade in på stadshotellet för en miniweekend på tu man hand.
Incheckning Stadshotellet & Asia Spa
Svanenmärkta Stadshotellet ligger mitt i staden och erbjuder rum i olika kategorier, en trevlig lobby, en restaurang och ett spa. Eftersom mitt fokus var att uppleva Varberg tillbringade vi inte så mycket tid på spat men jag hann kolla in det, njuta av den varma källan och ta en snabb bastu. Det första rummet vi fick var extremt lyhört och jag gjorde något jag nästan aldrig gör, frågade i receptionen om det gick att byta rum. Och det var inga problem. Vi fick ett rum högst upp istället, med en stor kingsize bädd och ett badkar mitt i rummet!
Kaffe med vän på Kassett Kafé
Jag kom till Varberg några timmar tidigare än min man och passade på att träffa en kär vän som jag inte hade sett på länge. Vi möttes upp på kaféet på andra sidan torget från hotellet, Kassett kafé som har en omnämning i White Guide. Med bra läge på gågatan erbjuder de ekologiskt kaffe, choklad och delikatesser i en byggnad från 1700-talet.
Fönstershopping på Basement design
I ett tegelhus, ett stenkast från Stadshotellet, ligger Basement design. Två butiker intill varandra som erbjuder handplockade kollektioner av hudvård, inredning och detaljer. Sannolikt Varbergs vackraste inredningsbutik. Jag kikade in och beundrade tingen, men köpte ingenting.
Middag på Stadshotellet
I presentkortet ingick en middag på Stadshotellets restaurang som vi hade bokat till fredagskvällen. Vi blev placerade i ett inre rum i restaurangen vilket var lite tråkigt. Men maten var god och sällskapet trevligt. Vi njöt av en trerättersmiddag med tillhörande dryck. Menyn som ingick innehöll inga vegetariska alternativ men det var inga problem att ordna.
Kustfolk Brukstorget och FGL
Efter en god natts sömn och hotellfrukost – som var helt okej men inte extraordinär – var det dags att ge sig ut och utforska Varberg. Via sociala medier hade jag fått nys om att konst och designmarknaden Kustfolk ägde rum samma helg vi var där. Vi började därför med att gå dit. Det var dock en ganska tråkig väg att promenera, längs bilvägar och industriområden, men väl framme väntade liv och rörelse och vackra ting i tegelbyggnaden Verket vid Brukstorget, värden för marknaden.
Det var flera utställare som sålde allt från baddräkter i miljövänligt material till porslin och smycken. Jag köpte ett trepack med bivaxfolie och en scarf gjord på spilltyger från FGL, en butik med permanent adress i Varberg. På gården stod en kaffetruck som sålde nybryggt kaffe och fantastiska bakverk så vi passade på att fika innan vi gav oss vidare till fots. En snabb titt in i Röda korsets butik som också ligger här, hanns såklart med!
Varbergs kallbadhus
Höjdpunkten på resan – och det jag hade sett mest fram emot innan – var att besöka Varbergs kallbadhus. Upplevelsen var precis så härlig som jag hade föreställt mig. Den fotogeniska träbyggnaden från början av 1900-talet tronar vackert upp sig nedanför fästningen. En skylt i entrén visar att det är 8 grader i havet och 8 grader i luften. Min man och jag säger hej på en stund och går in i varsitt omklädningsrum. Det finns inget gemensamt bad här utan en dam och en herravdelning.
Badkläder är inte tillåtet i bastun som har stort panoramautsikt över havet. Jag pratar med en kvinna som kommer hit nästan dagligen. Hon berättar att ska jag göra det rätt, ska jag basta tre gånger och doppa mig tre gånger. Jag vill inte vara den så jag följer rådet. Värmer mig ordentligt och går sen ner i det kalla vattnet. Första gången är det svårt, den andra lite lättare och den tredje går det som en vals. Jag hade kunnat göra det fyra, fem gånger till men tiden rann ut. Jag konstaterar att jag nästan skulle kunna flytta till Varberg bara för kallbadhuset.
Strandpromenaden
Efter kallbadet promenerade vi strandpromenaden fram. Vinden blåste friskt och det gick gäss på havet. Men solen sken och det doftade salt hav och tång. Vi gick förbi nakenbaden bort till kusthotellet och Subbehalvön med fyren och lämningar efter en gammal stenhuggarbostad tillika Carls Larssons sommarhus. Sedan fortsatte vi vidare längs karga klippor och genom en lummig skog där fåglarna kvittrade högt. Hela vägen fram till Apelviken. Det var en hel del kitesurfare på havet och vi slog oss ner på den enda öppna strandrestaurangen och tog ett eftermiddagssnacks. John’s Place som vi fått tips om var tyvärr stängt. Stärkta av lite mat och dryck promenerade vi tillbaka, men vek av efter Kusthotellet och tog en liten annan väg genom staden.
Knapert restaurangutbud
Vi hade inte bokat något bord till lördagskvällen. Det bästa tipset vi hade fått innan var som sagt John’s Place men eftersom vi redan hade varit i trakterna på dagen mäktade vi inte att åka tillbaka. Därför blev det ingen gastronomisk njutning den här kvällen. Efter att ha snurrat runt i centrum ett antal varv för att hitta ett bra matställe gick vi till slut in på en bistro i närheten av hotellet. Lokalen var trevlig men maten var tyvärr inget vidare. Vi dröjde oss inte kvar utan gick till mataffären, köpte ett paket glass och gick tillbaka till hotellet och kollade på film. En lyx för två småbarnsföräldrar på vift!
Om jag kommer tillbaka…
Tyvärr blev jag inte imponerad över restaurangutbudet i centrala Varberg. Om jag förstått det rätt ligger de bra restaurangerna en bit utanför centrum. Eftersom vi åkte tåg och inte hade någon bil var det svårt att komma dit. Dessutom då det var en miniweekend hade vi bara en heldag i staden och inte så mycket tid för sightseeing. Men om jag kommer tillbaka till Varberg någon gång vill jag besöka någon av följande restauranger samt upptäcka mer av omgivningarna.
Joels Brygga
I fiskeläget Träslövsläge, strax utanför Varberg, ligger Joels Brygga. En fisk- och skaldjursrestaurang som erbjuder okomplicerade rätter och flera ekologiska viner. Tång, fisk och skaldjur är närproducerat – allt för en hållbar miljö.
John’s Place
John’s Place ligger mitt på stranden i Apelviken, och erbjuder en vacker utsikt och god mat. Restaurangen är känd för sina säsongsbaserade menyer med träkolsgrillat kött och fisk lagat på öppen eld.
Restaurang Äng och Ästad vingård
Restaurang Äng ligger på vackra Ästad Vingård drygt en mil från Tvååker. Här utforskar man halländska smaker och råvaror från nära skogar, ängar, gårdar och vatten. Avsmakningsmenyn förändras i takt med växtsäsong, skörd och årstidernas egen karaktär. Utöver restaurang och vingård finns även hotell och spa.
Öströö fårfarm med kafé
Två mil från Varberg, mitt bland Åkulla bokskogar, ligger Öströö fårfarm med kafé. En gömd pärla enligt de som känner till det. Här är allt ekologiskt och gården har eget slakteri. I kaféet serveras goda smörgåsar, charktallrik och hembakat fika på ekologiska råvaror.
Åkturen
Åkturen är en hop on hop of-buss som tar dig till smultronställena på landsbygden runt Åkulla. Ett smidigt sätt att nå populära besöksmål som Ästad vingård, Öströö fårfarm, Åkulla friluftsgård eller Strömma farmlodge med kollektivtrafik.
Här i krokarna ligger också Glassbutiken Ejas som du kan läsa mer om här!
Busslinjen knyter ihop Varbergs innerstad med Grimetons Radiostation och Åkulla bokskogar. Under lågsäsong går turen endast helger men under sommaren är det dagliga avgångar från Varbergs bussterminal.
Mer information hittar du på visitvarberg.se
Text och bild: Hanna Anfelter
Show Comments (0)