Minisemester i Sigtuna med tåget tur och retur

Minisemester i Sigtuna med tåget tur och retur. Sigtuna ligger en dryg timme från Stockholm och hit tar du dig enkelt med pendeltåget. Väl framme väntar bra boende, rogivande natur, god mat, kultur och sevärdheter. Allt som behövs för en härlig minisemester.

Ett sätt att resa hållbart är att resa lokalt, det vill säga att utforska och upptäcka nya saker i din närhet. Sagt och gjort. En måndagsmorgon i början av februari åkte jag kollektivt från Stockholm till Sigtuna, där jag tillbringade 24 timmar.
Här följer en miniguide till Sigtuna, Sveriges första stad:

Bo på Hotell Kristina

Hotell Kristina ligger i den gamla Sigtunaskolans funkislokaler, uppe på höjden, fem minuter från busstationen och med en utsikt över Mälaren och stadens hustak. Det familjära konferenshotellet drivs av makarna Pernilla och Andreas Ohlsén som brinner för gästvänlighet och hållbarhet. De tog över hotelldriften 1999, och eftersom de alltid har haft ett miljötänk privat var det en självklarhet att ta med sig värderingarna in i företaget.

Hotell Kristina Minisemester i Sigtuna
Hotell Kristina ligger i Sigtunaskolans gamla funkislokaler.
Kravmärkt restaurang

Redan från start Krav-märkte Andreas, som är kock i botten, köket och i dag har det två krav-certifieringar vilket innebär att minst 50% av allt du äter och dricker på hotellet är ekologiskt. Vinlistan innehåller ekologiska viner från småskaliga producenter. Varje dag dukas det upp en lunchbuffé med soppa, sallad och varmrätt i hotellrestaurangen som lockar såväl de många konferensgästerna som Sigtunabor. På kvällarna erbjuds en trerättersmeny.

Hållbarhetskalender

Hotellet ingår i Sigtunas hållbarhetsnätverk och arbetar ständigt för att förbättra sitt hållbarhetsarbete. Exempelvis har hotellet en hållbarhetskalender där de arbetar med ett specifikt tema varje månad. Under februari månad är det fokus på matsvinnet. Utöver det samarbetar hotellet med Uppsalas stadsmission och bjuder varje år Uppsalas hemlösa på julbord.

Lunchmenyn presenteras på kakelväggen i lobbyn.

Rummen då? De är små och enkla men rymmer allt du behöver för en god natts sömn. Frukosten är så pass lyxig som hotellfrukostar ska vara och intas med utsikt över trädtoppar och vatten. Ett tips är att besöka den bedårande funkissimhallen intill innan frukost. På tisdagsmorgnar kan du simma till lugn musik och i princip ha bassängen för dig själv. För den morgonpigge och träningssugne sitter det ett schema i entrén med olika alternativ. En dag i veckan är det militärträning med ägaren Andreas.

Börja morgonen med en simtur i Sigtunas simhall.

Hotell Kristina kan verka anspråkslöst vid en första anblick men hela hotellet genomsyras av en familjär värme som får dig att trivas från första sekund. Utsikten, gästvänligheten, den goda maten, funkisstilen och det hållbara tänket gör det här hotellet till en liten pärla i Sigtuna. Ett extra plus i kanten för den roliga konst som hänger lite överallt på hotellets väggar. En blandning av tillfälliga utställningar och ägarnas privata samling. Art Eco är hotellets ledord.

Läs mer om Hotell Kristina

Hotell Kristina Minisemester i Sigtuna

Konst pryder väggar och fönster på Hotell Kristina. Här är pingviner gjorda av konstnären William Sweetlove.
Promenera till Wenngarn

Sigtuna ligger intill Mälaren och det går att promenera flera kilometer längs med strandpromenaden som löper parallellt med stadens huvudgata, Stora Gatan. Om man styr riktningen mot andra hållet, det vill säga till infarten av staden leder vägen till Wenngarn via torparbyn Viby, en bevarad så kallad klungby och ett kulturarv. Efter Viby går vägen över öppna fält fram till Wenngarn som väntar i slutet av en lång trädallé.

Promenera längs med Sigtunas strandpromenad.

Det lilla bysamhället, vars hjärta är barockslottet och den tillhörande slottsparken, har en historia som sträcker sig 1 000 år tillbaka i tiden. Wenngarn var ett av de två slott som Magnus de la Gardie, en av Sveriges rikaste män på 1600-talet, fick behålla efter reduktionen. Slottet är öppet för besökare dagligen och har ett litet kafé där du kan stanna för en kaffe. På en av övervåningarna står Yoko Onos ”Wish tree” där du kan skriva en önskan på en liten lapp och hänga upp i trädet.

Wenngarn Minisemester Sigtuna
Wenngarns slott i vinterskrud.
Just nu visas Yoko Onos interaktiva “Wish Tree” på Wenngarns slott.
Samhälle i miniatyr

Förutom slottet omfattar Wenngarn även hotell, restauranger, bageri, kafé, musteri, bryggeri, destilleri, butik, sportcenter, förskola och bostäder. Ett litet samhälle i miniatyr. När jag var här var det tyvärr bara slottet som var öppet, men det öppnar upp för fler besök framöver. Det sägs att det ska finnas riktigt goda vedugnseldade surdegspizzor på en av restaurangerna som sköljs ner med öl bryggt på plats.

Om du inte orkar eller känner för att promenera hela vägen från Sigtuna, promenaden tar nästan en timme, går det en gratis transfer mellan Wenngarn och Sigtuna, enligt tidtabell.

Kika in i kyrkosalen på Wenngarns slott.
Fika på RC Chocolat

En bit ner på Storgatan ligger RC Chocolat som precis som namnet antyder är specialister på choklad. Inspirationen hämtas från det franska konditoriet och allt bakom disken tillverkas på plats av ekologiska råvaror. Förutom chokladpraliner av alla de slag hittas hemgjord glass, bakelser, bullar och smörgåsar och kaffe på menyn. Kaféet fick 2016 titeln ”Årets värt att resa” i den svenska krogguiden White Guide.

RC Chocolat Minimsemester i Sigtuna

Middag på Farbror Blå Bar & Matsal

När jag frågade runt om middagstips fick jag rekommendationen att besöka Farbror Blå vid Stora torget. Granne med rådhuset, Sigtunas stolthet, ligger den här enkla, men hemtrevliga restaurangen som har en ny ägare sedan ett år tillbaka och vars klientel mestadels består av lokala stammisar. Menyn bjuder på snacks, mellanrätter och några varmrätter.

Sigtuna rådhus Minisemester i Sigtuna
Sigtunas rådhus ligger vid Stora torget i Sigtuna och är Sveriges minsta bevarade rådhus.

Det är lugnt när jag är här och servicen är snabb. Jag börjar med rotfruktschips med chévredipp följt av en mellanrätt bestående av torskrygg med betor, kapris och en smörstekt brödskiva toppad med hummermajonnäs och löjrom. Fisken är utsökt, men majonnäsen hade de kunnat skippa.

Allt som allt är det en trevlig och god middag men köket har inget ekologiskt fokus över huvud taget så vill du främja det gör du bäst i att välja någon av hotellens restauranger. Vill du däremot få en inblick i det lokala Sigtuna är det här rätt plats.

God mat i trivsam miljö på Farbror Blå Bar & Matsal.
Sigtuna en hållbar destination

Sigtuna som destination arbetar mycket med hållbarhet och är utnämnd till en av världens 100 mest hållbara destinationer. Det betyder inte att destinationen är hållbar till hundra procent, men att de arbetar långsiktigt med att göra skillnad.

Stora Gatan löper genom hjärtat av Sigtuna.

Inne på turistbyrån, som ligger i ett gammalt grönt trähus på Stora Gatan, står en skylt på spiselkransen med information om Sigtunas hållbarhetsarbete. Det visar tydligt på stadens ambitioner och inspirerar förhoppningsvis andra att följa efter. Ta gärna en titt på den när du är här.

Sigtunakoppar Minisemester i Sigtuna
Koppar med Rådhuset som motiv finns till salu på Turistbyrån

Text och bild: Hanna Anfelter


Editors note: Artikeln är skriven i samarbete med Destination Sigtuna som hjälpte till med hotellnatten, övriga kostnader har Reform Travel stått för själv och alla åsikter och tankar är mina egna. 

Läs mer om Sigtuna

Här kan du läsa mer om Sigtunas hållbarhetsarbete

Tags:

  • Show Comments (4)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Östergötland en av världens 100 mest hållbara destinationer

Förra veckan avslöjades de sextio första destinationerna som kvalat in på Green Destinations lista ...

Västsverige ett resmål att besöka år 2020 enligt New York Times

Den prestigefulla tidningen New York Times listade nyligen 52 resmål att besöka under 2020. ...

kolarbyn sveriges mest primitiva vandrarhem

Kolarbyn – ett soloäventyr i Bergslagens skogar

Kolarbyn – Sveriges mest primitiva vandrarhem. Sover själv i en kolarkoja utan el, hugger ...