Naturens bästa – upplev det bästa svensk natur har att erbjuda

  Naturens bästa. Sverige kan stoltsera med en vacker varierad natur, allemansrätt och en mängd vilda djur. Det är något som kvalitetsmärkningen Naturens Bästa har tagit fasta på. En märkning som samlar Sveriges främsta naturresearrangörer som erbjuder en ansvarsfull upplevelseturism i den svenska naturen.

  Ekoturism handlar om ansvarsfull turism där naturen är skälet för resan och enligt den svenska ekoturismföreningen är det en av de snabbast växande branscherna inom internationell turism i dag.

  När du tänker på ekoturism kanske tankarna far iväg till safari bland vilda djur på Afrikas slätter, vandring genom fuktiga regnskogar, besök hos bergsgorillorna i Rwanda eller snorkling bland korallrev. Men du behöver inte åka så långt för att uppleva naturbaserad turism.

  Sverige hamnade nyligen på en lista över världens sex främsta resmål för ekoturism 2017 tillsammans med Kerala i Indien, Costa Rica, Amazonas, Borneo och Galapagos. Listan sammanställdes av researrangören Eco Companion och publicerades på plattformen Earth 911 strax före årsskiftet. Sveriges listplacering motiveras av vår allemansrätt och goda tillgång till vilda djur såsom björn, älg och järv men också för Sveriges målmedvetna arbete med att skapa en bättre och mer ansvarsfull ekoturism via exempelvis Naturens Bästa.

  Naturens Bästa är en kvalitetsmärkning som syftar till att samla Sveriges bästa arrangörer av ansvarsfull upplevelseturism i den svenska turismen. Det handlar till exempel om björnåskådning, kajakpaddling, vandringar, fiske, ren- och älgsafaris.

  Svensk ekoturism Naturens Bästa
  Rensafari i Övre Soppero i Lapland, Norrbotten.
  Naturens Bästa vilar på sex grundprinciper:
  1. Respektera resmålets begränsningar – minsta möjliga slitage på natur och kultur. Ekoturism är att bevara istället för att förstöra det som besökaren har kommit för att uppleva.
  2. Gynna den lokala ekonomin. Ekoturism är att förankra turismen lokalt.
  3. Miljöanpassa hela verksamheten. Ekoturismarrangörer ska ligga i täten när det gäller miljöanpassning.
  4. Bidra aktivt till natur- och kulturskydd. Ekoturismen tar sitt ansvar för den biologiska mångfalden och unika kulturvärden.
  5. Satsa på kunskap, upptäckarglädje och respekt. Ekoturism är att resa med en nyfiken och respektfull attityd.
  6. Kvalitet och trygghet på resan. Ekoturism är kvalitetsturism.

  I dag är ett sjuttiotal arrangörer märkta med Naturens Bästa och det finns potential för fler. Enligt en studie från Visit Sweden är Sverige ett starkt resmål för utländska besökare där naturen är en av de främsta tillgångarna. I takt med att fler turister kommer hit och tar del av vår vackra natur, desto viktigare är det att turismen vilar på en hållbar grund.

  Läs mer om Naturens Bästa och godkända arrangörer

  Tags:

  • Show Comments (1)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Ekoboende i Madagaskars djungel

  Madagaskar lockar medvetna resenärer som vill uppleva unik flora och fauna. Annika Myhre bakom ...

  Smålandstorpet – bo i lugn och ro intill de småländska myrarna

  Sponsrat inlägg En vårmorgon i mars tog jag tåget från Stockholm till Vaggeryd för ...