När är det dags att resa utomlands igen

  När är det dags att resa utomlands igen?

  När är det dags resa utomlands igen. Den frågan ställer jag mig och säkert även andra. Jag tittar drömmande på gamla resebilder och undrar om jag någonsin kommer att se och upptäcka världen igen. Sverigesemester och hemester i all ära men jag vill resa utomlands. Frågan är dock när?

  Tågresan ut i Europa blev inställd i somras. Tågresan ut i Europa i höst blir inte av. Drömresan till andra sidan jordklotet (som jag fick i fyrtio årspresent) är framskjuten på obestämd framtid. Anledningen är som du säkert förstår Corona. När nästa utlandsresa blir är det omöjligt att sia om.

  Parislängtan kom över mig häromdagen och höll nästan på att slå omkull mig. Jag skrollar genom bilder på telefonen från tidigare resor och drömmer mig tillbaka. Läser om nya resmål jag verkligen vill berätta historier från. Platser och människor som genom resandets kraft försöker förändra världen till det bättre. Bevara värdefull flora och fauna. Stärka kvinnors egenmakt. Bekämpa klimatförändringar.

  Ingen vet med säkerhet när det är läge att resa utomlands igen och det är lite av ett högriskprojekt att resa utomlands så länge pandemin pågår. Ett stort ansvar vilar på den enskilda individen och det kan bli väldigt dyrt om du inte har en bra reseförsäkring. Även om det inte finns någon avrådan från UD till just det landet du åker, kan läget snabbt förändras. Gränser öppnar och stänger snabbt igen. Flera länder har karantänkrav och kräver testningar, ibland både innan avresa och innan inresa i landet.

  Samtidigt drabbar resestoppet destinationer och människor hårt. Många förlorar jobbet och står utan försörjning, verksamheter stänger för att kanske aldrig öppna igen, tjuvjakten på utrotningshotade djur ökar. Listan på det inställda resandets negativa effekter kan göras lång.

  Läs också: När resandet står still gör skillnad hemifrån

  Ett mer hållbart resande

  Jag vet inte när jag kommer att resa utomlands igen och jag är inte den att säga att du inte ska resa. Ansvaret vilar på varje enskild individ. Men med det sagt, världen försvinner inte och det kommer en tid då vi reser som vanligt igen. Eller inte som vanligt för jag tror att Corona kommer förändra sättet vi reser på. Till ett mer långsamt och ansvarsfullt sätt. Mer hållbart. Nu när vi har tid att stanna upp, om än ofrivilligt, tänker vi till och lägger mer tid och resurser på resor som gör skillnad. På riktigt.

  Så jag fortsätter att ställa mig frågan när det är dags att resa utomlands igen. Till dess fortsätter jag att längta, drömma, prata och skriva om resor här på sajten, och upptäcka mer av Sverige förstås.

  Stay safe,
  Hanna

  Bild: Rathish Gandhi/Unsplash


   

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Därför bryr jag mig om Earth Day, Jordens dag – varje dag.

  Earth Day, Jordens dag firas varje år den 22 april. Den dagen gick mig ...

  Årskrönika 2019 – andra året med Reform Travel

  Nyförälskelsen är över och verkligheten har hunnit ikapp. 2019 har bjudit på både motgångar ...