Resandet post Covid19

  Resandet post covid-19 – åtta spaningar

  Resandet post covid-19. Coronakrisen är långt ifrån över och fortsätter att sätta resandet mer eller mindre helt på paus. Det drabbar branschen hårt och kommer med största sannolikhet att förändra resandet för alltid. Samtidigt som viruset är ett hårt slag för turismen – som troligtvis aldrig kommer att bli sig lik – är det ett tillfälle att tänka om och tänka rätt. Här är åtta spaningar om resandet post covid-19.

  Resandet post covid-19. Vi befinner oss fortfarande mitt i Coronakrisen och det är egentligen för tidigt att säga vad som kommer att hända sedan. Men det finns vissa indikationer på hur resandet kommer se ut, eller kanske önsketänkanden. Vi har spanat runt och anar följande trender.

  Läs också: Är vi villiga att resa annorlunda i en post covid-19 framtid?

  Dyrare resor

  Coronakrisen ställer flygplan på marken, håller hotell stängda och gränser likaså. Om flygbolagen överlever, kommer priserna säkerligen gå upp och resandet generellt bli dyrare. Men det är inte enbart av ondo. Förhoppningsvis får det fler att tänka till, tänka om och resa mindre med bättre. Lägga sina välförtjänta respengar i fickan på resebolag och destinationer som värnar om hållbart resande.

  Mer lokalt och närväga resande

  Länder stänger sina gränser för att stoppa eller hindra smittspridningen av Corona. Andra håller öppet för att sedan snabbt stänga. Igen. Osäkerheten i Europa och världen gör att fler upptäcker resandet på hemmaplan och i närområdet. Destinationer och aktörer som vanligtvis riktar sig mot på utländska besökare ställer om och utvecklar sitt produktutbud till inhemska turister. Inte nog med att inrikesresor bidrar till minskade koldioxidutsläpp, det stöttar också en inhemsk bransch som blöder.

  Ökat tågresande

  När flygresor blir dyrare och flygsträckor försvinner vinner tåget marknadsandelar. Fördelarna med att kliva på och kliva av i staden, utan krångliga transfers och långa kontroller ger ytterligare vind i seglet för tåget, som redan innan Corona var på uppgång.

  Ökade krav på trygghet

  Det mest effektiva sättet att hindra smittspridning är att tvätta händer med tvål och vatten och hålla avstånd. Kraven på trygga hotell och andra utrymmen med förstärkta rutiner på handhygien och städning kommer därför att öka. Beröringsfria ytor, inga lösa artiklar, regelbunden desinficering av gemensamma ytor med mera kommer bli en självklarhet.

  Förändrat matbeteende

  Som ett led i Coronasäkrade upplevelser kommer det bli mer ansvarsfulla beteenden, färre bufféer och därmed mindre matsvinn. Hotell går från att erbjuda frukostbufféer till individuella frukostpaket., restauranger från lunchbufféer till tallriksservering.

  Mindre matsvinn resandet post covid 19
  Efterfrågan på tallriksservering istället för bufféer kommer att öka när vi reser i en post covid-19 framtid. Vilket förhoppningsvis kommer bidra till ett minskat matsvinn. Bild: Brooke Lark/Unsplash
  Mindre överturism

  Tiden då vi accepterade att trängas vid sevärdheter, i kollektivtrafiken, eller på uteserveringar är ett minne blott och vi förväntar oss luftiga, rymliga ytor med lagom distans till andra människor. Resandet kommer ske i mindre grupper, eller på tu man hand och fler kommer att förstå tjusningen med att undvika högsäsong och de mest populära destinationerna och istället åka i lågsäsong och söka sig bortom turiststråken.

  Större fokus på naturnära upplevelser

  Med vårens rekommendationer att hålla avstånd och inte umgås inne, har fler och fler sökt sig ut i naturen, och upptäckt dess välgörande effekter på själ och sinne. Efterfrågan på naturnära upplevelser ökar vilket är positivt. Inte bara för vårt eget välmående men också – ju fler som upptäcker och värnar om naturen, desto fler som kommer vilja skydda den.

  Regenerative travel

  Coronakrisen är en möjlighet för resebranschen att bygga nytt och bättre. Nya termer och perspektiv får fäste där hållbart resande övergår i regenerativt resande. Nu handlar det inte längre bara om att minimera resandets negativa effekter och maximera de positiva, utan om att återuppbygga bättre samhällen och platser genom resandet.

  Att jämföra med regenerativt jordbruk som syftar till att regenerera jorden, alltså att återuppbygga jorden, istället för att bryta ner den. Primärt fokus är alltid jordhälsa, och för att uppnå detta behövs också god djurhållning och rättvisa arbetsförhållanden.

  Resandet syftar till att lämna en plats bättre än du fann den, för nutida och kommande generationer.


  Editors note: Är det bara önsketänkande eller framtidens resande återstår att se. Det finns en övertro på att det sker beteendeförändringar på sikt. Oftast återger mycket till det vanliga när kriser väl är över. Men faktum kvarstår att det här är en chans för turismen att göra om, och göra rätt. Vi har bara en planet och det börjar bli bråttom om vi ska uppnå de globala målen till 2030 och hålla oss inom två graders uppvärmning.

  Vad gäller resandet just nu står det fortfarande i mångt och mycket still, och så länge smittspridningen fortsätter i världen är det klokt att stanna hemma i höst. UD avråder fortfarande för resor till många länder. För den som ger sig iväg på resa ligger ett stort ansvar på individen. Läs på ordentligt, följ rekommendationerna och ta hand om dig.

  Startbild: Austin Neill/Unsplash

  Tags:

  • Show Comments (1)

  • Elisabet Östling

   Bra reflektioner och råd. Spännande framtid som kan ge bättre och bättre kvalitet på resandet ur allas aspekter.

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Köpenhamn – världens bästa stad för resenärer 2019

  Köpenhamn har utsetts till världens bästa stad för resenärer 2019. Utnämningen kommer från guiden ...

  Östergötland en av världens 100 mest hållbara destinationer

  Förra veckan avslöjades de sextio första destinationerna som kvalat in på Green Destinations lista ...

  Världens bästa etiska destinationer 2019

  Organisationen Ethical Traveler har återigen skapat en lista på världens bästa etiska destinationer. Men ...