På upptäcktsfärd i Indonesien

  Blank natt, indonesisk massage, tåg genom Java och ankomst till Yogyakarta. Jag är för tillfället i Indonesien på jobbresa för att promota hållbar turism.

  Just nu befinner jag mig i Indonesien tillsammans med Lestari, en kvinna från en svensk resebyrå nischad på Indonesien. Slutmålet med resan är att besöka en av Balis mindre kända delar och ett hotell där som arbetar enligt hållbara principer. Här verkar också en välgörenhetsorganisation med att förse byborna med rent vatten, och vi ska besöka deras arbete. På vår väg till Bali har vi stannat en natt i Jakarta där vi var ute och åt lokal mat tillsammans med Lestaris vänner som bor i Jakarta, vi tog del av gatulivet, tittade på stadens landmärke, Nationalmonumentet och avslutade med en klassisk indonesisk massage som gjorde gott efter en i princip blank natt på resan ner.

  Jakartas nationalmonument är uppfört till minne av Indonesiens självständighet den 17augusti 1945. Monumentet är byggt enligt samma mått – det omkringliggande torget är 45 m2, tornet upp till flamman i guld är 17 meter och kanterna på den nedre skålen är 8 meter långa.
  Lestaris vänner som bor i Jakarta beställer indonesiska specialiteter på en lokal restaurang i Jakarta.
  Några traditionella indonesiska rätter är serverade. Bland annat friterad flygande fisk och köttspett. Själv åt jag Gado Gado, en rätt med indonesiska grönsaker och jordnötssås.

  I morse gick vi upp tidigt för att åka tåg från Jakarta till Yogyakarta. Det tog sju och en halv timme och tåget var inget som X2000 utan tuffade på i sakta takt genom risfält och gröna kullar. I utkanten av Jakarta åkte vi dock förbi områden med hus av plåt som ibland låg så nära tågrälsen att kläderna som hängde på tork utanför huset fladdrade till. Det är stora kontraster i storstaden. Det är standard bland medelklassen att ha en privat chaufför och en hushållerska, medan de fattiga bor i staden utkanter i enkla plåtskjul. Allteftersom vi kom längre ut på landsbygden vittnande scenerna om ett lugnare, och enklare liv.

  Kontrasterna är stora i Jakarta. Inne i city skjuter skyskraporna i höjden och det byggs konstant, men i utkanterna av staden finns plåtskjulen kvar och livet är ett annat. Allteftersom tåget rullade längre ut från Jakarta möttes vi av gröna fält och risodlingar och ett lugnare liv på landet.

  Tåget var rent och fräscht, och det var en bra resa. Det fanns en restaurang ombord där det gick att beställa mat, dock inte vegetariskt utan riset kom med kött. Annars är det hyfsat lätt att vara vegetarian här då tempeh (friterade sojabönor) och tofu är standard. Det gick att beställa tempeh på tåget också men man fick säga till i tid. Man fick det nämligen först när tåget stannade nästa gång. Då hämtade de upp en korg med varma färska tempeh som serverades i en flätad bambukorg. Det smakade himmelskt.

  Färsk tempeh som jag beställde på tåget, och sen hämtades det upp vid nästa tågstation. Serverades i en liten flätad bambukorg och smakade himmelskt.

  Vi kom fram till Yogyakarta på eftermiddagen och här ska vi bland annat vara med på en resemässa och jag ska spana in vad staden har att erbjuda i hållbarhetsväg.

   

  Green love/Hanna

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Resa i lågsäsong – Svartsö i Stockholms skärgård

  När resandan faller på är det svårt att stoppa den. Men det är inte ...

  Dome Village – Lomboks nya ekoby

  På Balis granne Lombok, i Indonesien, växer en ekoby sakta men säkert fram – ...

  Familjeutflykt till Tyresta nationalpark

  Ett stenkast från Stockholms stadspuls ligger Tyresta nationalpark där du hittar den finaste och ...