Palau stämplar in världens första hållbarhetslöfte i besökarnas pass 

Sedan början av december måste alla som besöker Palau skriva på ett hållbarhetslöfte som stämplas in i passet innan de träder in i landet, ett drag som politikerna hoppas ska sätta stopp för den negativa klimatpåverkan som drabbat den lilla Stilla Havs- nationen till följd av en ökad turism.

Den lilla Stilla havs-nationen Palau var förut en småskalig destination men ser ett ökat antal besökare vilket innebär stora påfrestningar för landets djur och natur.

Med kristallklart vatten, ett friskt korallrev och ett rikt djurliv under ytan, anses Palau vara en av världens bästa dykplatser och var en gång i tiden en exklusiv och småskalig destination. Men de senaste åren har besökarantalet stigit kraftigt, främst från Kina vilket påverkar både infrastrukturen och miljön.

Som ett försök att råda bot på problemet har nationen tagit fram ”Palau-löftet”. Ett löfte som stämplas in i besökarnas pass och måste skrivas på när man ska besöka landet som ligger i västra Stilla Havet ungefär halvvägs mellan Australien och Japan. En del av det lyder:

“Som gäst i ditt land lovar jag att skydda och bevara din vackra ö som är ditt hem. Jag lovar att resa medvetet, vara snäll och upptäcka landet utan att lämna några negativa fotavtryck”.

Alla som vill besöka Palau får en hållbarhetsstämpel i passet som måste skrivas på innan inträde i landet beviljas.

Det symboliska löftet skrevs med hjälp av Palaus barn och presidenten Tommy Remengesau i syfte att bevara miljön för kommande generationer.

– Att bevara vår natur och vår miljö är en del av vår kultur, säger presidenten. Vi litar på vår miljö för att överleva och om vårt vackra land går förlorat på grund av en negativ klimatpåverkan, kommer vi att vara den sista generationen som får uppleva både dess skönhet och dess biologiska mångfald.

Paradisön välkomnar årligen cirka 160 000 turister vilket medför en medför en stor påfrestning på nationen med dess knappa 20 000 invånare.

Turisternas ohållbara beteende har lett till ramaskri bland befolkningen som tar illa vid sig av att turisterna fångar sköldpaddor för att ta selfies med dem, går på ömtåliga koraller och slänger skräp på stränderna.

Tack vare ett rikt liv under vattenytan och friska korallrev anses Palau vara en av väldens bästa dykplatser. men landets natur är hotat av en ökad turism.

Palau-löftets mål är att uppmuntra turisterna att resa hållbart och bevara djur och natur för kommande generationer. Få besökarna att bli medvetna om att det inte är okej att förstöra den vackra platsen som de kommer för att besöka.

”Om vi inte agerar nu, kommer vi att komma till en punkt där det är för sent att skydda och bevara några av landets mest unika delar”, säger regeringen i ett uttalande.

Läs mer om Palau-löftet här och se den fina filmen som så vackert illustrerar vad det hela handlar om utifrån barnens ögon.

Editors note: Texten är till en del en fri översättning av en originaltext publicerad av AFP.

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Aruba driver på miljöarbetet och förbjuder engångsplast

Arubas vision är att vara den mest hållbara ön i världen. De har som ...

Världsturismdagen 2018 – varför hållbar turism spelar roll

Hållbar turism spelar roll. Världsturismdagen firas den 27 september varje år för att lyfta ...

Social Impakt arbetar för tillgång till rent vatten i Indonesien

Med drygt 260 miljoner invånare är Indonesien världens femte folkrikaste land. Tack vare landets ...