Palau förbjuder solkräm för korallrevens skull

Palau har tagit ett beslut om att förbjuda solkrämer för att skydda sina känsliga korallrev. Den lilla Stilla Havs-nationen ligger i framkant när det kommer till att driva på lagar och regler för att skydda sin sköra natur. Förbudet om att sälja och använda solkrämer som innehåller ett tiotal farliga ämnen träder i kraft år 2020.

Palau tar på sig ledartröjan och förbjuder försäljning och användning av solkrämer som innehåller ett tiotal giftiga kemikalier skadliga för korallreven. De värsta ämnena bland de tio är oxybenzone och octinoxate. Ämnen som forskare menar har en direkt skadlig inverkan på reven och påverkar deras blekning. Förbudet som regeringen har skrivit på träder i kraft från 2020 och det blir då förbjudet att både sälja eller använda och solkrämer och krämer som innehåller de skadliga ämnena, och den som blir påkommen riskerar en hög böter.

Den lilla Stillahavs-nationen ligger i framkant när det kommer till att skydda sin sköra natur. 2015 omvandlade de nästan allt sitt vatten till ett marint naturreservat, 2016 var Palau den andra nationen i världen efter Fiji att ratificera klimatavtalet i Paris. 2017 lanserade de ”hållbarhetslöftet” som innebär att varje besökare måste skriva på ett hållbarhetsavtal som stämplas in i passet för att få lov att komma in i landet. Avtalet innebär att besökarna lovar att respektera landets natur och befolkning genom att inte skräpa ner, plocka snäckor eller koraller, trampa på koraller med mera. Läs mer om det här:Palau stämplar in världens första hållbarhetslöfte i besökarnas pass.

Palau må vara ett litet land, men med stora muskler som förstår och värnar om det som gör det unikt. Paradisön välkomnar årligen cirka 160 000 turister vilket medför en stor påfrestning på nationen med dess knappa befolkning på 20 000 människor.

Palau är dock inte först med att förbjuda solkrämer innehållandes bland annat oxybenzone men de är först med att förbjuda krämer som innehåller så pass många substanser som ett tiotal.

Tidigare har Bonaire förbjudet solkrämer med oxybenzone och även Hawaii som införde en lag om förbud tidigare i år. Mexiko har också infört ett förbud mot solkrämer innehållandes oxybenzone i landets naturreservat.

 

Bild: Pixabay

 

 

Tags:

 • Show Comments (2)

 • Sandra Lifsresor.se

  Palau har verkligen en natur och ett djurliv värt att kämpa för och jag förstår att de behövde ta tag i saker. När jag var där för drygt 10 år sedan var det ingen vacker syn vad de asiatiska turisthorderna höll på med på korallrever och med andra djurarter. Vi sa ifrån men fick inget gehör. Så sorligt.

  • Hanna Anfelter

   Vad spännande att ni har varit där, men sorgligt att höra hur det såg ut. Nu verkar Palau som sagt ha börjat säga ifrån och gör vad de kan för att stoppa den negativa utvecklingen. Hoppas verkligen att det kommer att hjälpa!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Östergötland med på Green Destinations lista över världens 100 mest hållbara destinationer

Förra veckan avslöjades de sextio första destinationerna som kvalat in på Green Destinations lista ...

Amazonas – turismen viktigare än någonsin

Turism är mer än bara personlig rekreation. Som en av världens viktigaste ekonomier kan ...

Trendspaning – hur reser vi 2030?

Individuella resor, snabba resor, aktiviter, vandringar, tågnostalgi och hemester. I samband med Schyst resandes ...