Peru, mer än en resa i inkafolkets spår

I betalt samarbete med Kenzan Tours

Sinnebilden för Peru är den gamla inkastaden Machu Picchu som nästan håller på att älskas ihjäl, men Peru har mycket mer än att erbjuda. Här kan man uppleva både öken, djungel, bergsmiljöer och havsbris. Vi har pratat med Mikael Blomstedt som driver Allroundperu, och som samarbetar med Kenzan Tours sedan sex år tillbaka.

Berätta, vem är du?

– Jag heter Mikael Blomstedt. Jag är bosatt i Lima, men född och uppvuxen i den lilla svenskspråkiga staden Nykarleby på Finlands västkust, en plats dit jag alltid återvänder.

Vad jobbar du med?

– Jag jobbar med att anordna resor i Peru i mitt företag Allroundperu, som grundades i Lima 2008. Vi har ett samarbete med Kenzan Tours sedan sex år tillbaka och hjälper dem att sätta ihop småskaliga resor i landet.

Varför valde du att arbeta med turism?

– Jag kom i kontakt med turismbranschen i Peru under tiden som jag studerade spanska i Arequipa, i sydvästra Peru, från 2005 till 2006. Efter att då att ha rest runt mycket i landet och i hela Sydamerika fick jag idén att starta ett reseföretag och göra pålitliga resor av hög kvalitet.

Hur säkerställer ni kvaliteten?

– Vi säkerställer kvaliteten genom att göra kontinuerliga besök på destinationerna där vi går igenom hotell, transportföretag och diskuterar med de guider vi anlitar för att hela tiden hänga med i utvecklingen och göra förbättringar. Guiderna vi jobbar med är alla frilansare, det vill säga de har sina egna lönetabeller som inkluderar skatter och försäkringar. Hotell vi anlitar är lokala, främst familjeägda små hotell, istället för internationella hotellkedjor. Vi strävar också efter att använda så nya turistbussar som möjligt, för att minimera utsläppen.

Vattenfallet Gocta i Peru är världens tredje största vattenfall. 

Berätta lite om en vanlig arbetsdag?

– Antingen hämtar jag upp resenärer på flygplatsen eller följer med en grupp på en rundresa. Men det vanligaste är att jag sitter med administrativa uppgifter som bokningar av till exempel transporter och guider, samtidigt som jag gör en konstant uppföljning av varje rundtur för att se till att allt fungerar. En stor del av arbetsdagen går också till planering av nya program och att svara på förfrågningar.

Vad är det roligaste med jobbet respektive det svåraste?

– Det bästa med jobbet är att få vara med och göra oförglömliga rundturer, att överträffa resenärernas förväntningar vad gäller upplevelsen de har under sina dagar i Peru. Det svåraste kan vara att något oförutsett inträffar under en rundresa, och att där och då lösa det på bästa sätt.

Hur ser du på turismens roll i Peru? För landets utveckling och lokalbefolkningen?

– Turismens roll i Peru är väldigt stor, och fortsätter att öka. Det behövs till exempel hela tiden fler guider med specialinriktning och stor språkkunnighet. Att söka och gå en bra utbildning inom turism är ett bra sätt för dagens unga i Peru att säkerställa ett roligt och intressant arbete då de blir klara med sina studier. 

Staden Puno ligger på 3 000 meters höjd över havsnivån, och vid kanten av sjön Titicaca, världens högst belägna sjö. 

Hur ser det ut med hållbarheten i Peru enligt dig?

– I Peru går utvecklingen framåt vad gäller hållbarhet, som exempel kan nämnas att en lag som reglerar användningen av plastpåsar nyligen har godkänts. Inom turismen blir det vanligare med så kallade homestays där pengarna går direkt till lokalbefolkningen, och vad gäller ekoturism kan nämnas Tambopatas ekoturismkorridor i Puerto Maldonado, ett initiativ där flera familjer har gett sig in i branschen för ekoturism som ett verktyg för att bevara regnskogen. Denna del av Amazonas, kring Puerto Maldonado, lider väldigt mycket av regnskogsskövling på grund av den olagliga guldgruvsverksamheten som pågår där.

För ett tag sedan infördes besöksbegränsningar av Macchu Picchu? Vad tycker du om det, funkar det? Finns det fler överbesökta platser?

– Från och med nästa år 2019 kommer nya begränsningar att införas för att minska turistflödet, framför allt på morgonen mellanklockan 8-11. Nu kommer det istället att införas tre olika besökstider underdagen, men hur detta kommer att fungera i praktiken är dock oklart. Från och med 2020 utlovas också höjda priser på inträdesbiljetterna.

Så på frågan om de för en kort tid sedan införda besöksbegränsningarna fungerat så är svaret nej, härav de nya reglerna som införs 2019, säger Mikael och fortsätter:

– Egentligen finns det inga fler direkt överbesökta platser i Peru, men en förflyttning av besökare från Machu Picchu till andra minst lika attraktiva ruiner kunde vara en lösning som till exempel till Choquequirao eller Kuelap.

I Tambopata nationalpark lever ett trettiotal olika papegojarter, cirka 10 procent av världens alla arter. 

Vad tycker du bäst om med Peru?

– Den goda maten, som jag tror beror på att alla ingredienser är lokalt producerade i Peru. En annan sak är den mångfald av frukter som finns här, färska frukter som inte transporterats från andra länder eller kontinenter. Mitt favoritresmål i Peru är Amazonas, att få vandra i djungeln och lyssna på alla ljud eller att stå vid Amazonflodens strand vid solnedgången och se en flodbåt passera.

Vad är ditt bästa tips för att upptäcka det genuina Peru?

– Mitt bästa tips då man kommer till Peru är att vara öppensinnad, och att försöka förstå och sätta sig in i en helt annan kultur. Det är också bra att kunna lite spanska. Även om det så bara är några fraser, öppnar sig en helt ny värld. Ett tips är att välja ett reseprogram som inkluderar en eller flera övernattningar hos lokalbefolkningen, exempelvis ute på någon av öarna i Titicacasjön eller i Amazonas regnskog.

För mer information om Kenzan Tours och resor till Peru, se hemsidan: kenzantours.se

Inlägget är en del av en intervjuserie i ett betalt samarbete med Kenzan Tours. Det här är det tredje inlägget i en serie av fem inlägg.

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Kajak Linda Staaf Woods and Water

Intervju med Linda Staaf bakom Woods and Water

Linda Staaf är en driven friluftsälskare som brinner för lokal samverkan, uteliv och hållbarhet. ...

Who made your travel – möt Saleh på Zanzibar

I samarbete med Kenzan Tours. Kenzan Tours erbjuder resor till hela världen, och har ...

Miljövänlig turism i Slovenien – intervju med Maja Pak

Miljövänlig turism i Slovenien. Slovenien täcks till sextio procent av gröna skogar och har ...