Tre tips på schysta matställen i Malmö

  Malmö är en trevlig stad med ett brett utbud av kaféer och restauranger. Vissa sticker ut då de inte bara serverar god mat utan också tänker lite extra på det här med hållbarheten.
  Här är tre tips på schysta matställen i Malmö.

  Tre tips på schysta matställen i Malmö. Ställen som inte bara serverar god mat utan också tänker lite extra på det här med hållbarheten bland annat genom att minska matsvinnet, servera krav-märkt kaffe och odla egna grönsaker.

  Ab Småland

  Med en vurm för återbruk, hållbarhet, småskalighet och äkta material erbjuder AB Småland en livsstilsbutik där alla ska känna sig välkomna. Till butiken hör ett kafé med fokus på ett ekologiskt och närodlat utbud. Här kan du slå dig ner för en kaffe och god fika eller äta något matigare i form av sallader, pajer och smörgåsar. Kaffet är Krav-märkt och det finns alternativ för veganer, gluten och laktosintoleranta.
  Södra Förstadsgatan 25/27, 211 23 Malmö
  absmaland.com

  Ab Småland är ett grönt livstilskoncept med butik och kafé i ett.
  I Ab Smålands kafé är det fokus på ekologiskt och närodlat.
  Spill

  I en liten lokal i Västra Hamnen serverar Spill lunchmat till hungriga Malmöbor. Lunchrätter tillagade på råvaror som skulle ha kastats men som Spill köper in och förvandlar till en dagens lunch. Måndag till fredag mellan kl 11.15 och 14.00 serveras två rätter, en köttbaserad och en vegetarisk och på hemsidan ges information om hur stor andel matsvinn som dagens rätt består av. Spill drivs av Erik och Ellinor som efter flera år i restaurangbranschen ville starta eget och kunna förena sin passion för matlagning och ett ansvarsfullt företagande med fokus på klimatet.
  Isbergs Gata 10A, 211 19 Malmö
  restaurangspill.se

  Spill restaurang Malmö
  På Spill erbjuds dagens lunch tillagad på råvaror som skulle ha slängts annars. Välj mellan en köttbaserad eller dagens vegetariska.

   

  Flax Café and Farmstand

  Målet med Flax är att skapa ett hållbart utrymme där allt är lokalt producerat i liten skala.

  Kaféet ligger centralt i Malmö, intill Folkets Park och erbjuder vegansk lunch och fika. Här hittar du också färska säsongsbetonade grönsaker, såväl som hållbara produkter från deras stadsodling Los Perros Urban Farmings. Bland annat kimchi, surkål, chilisås, örtsalter och marmelader.

  Slå dig ner, njut av kaffe och något gott att äta medan du tittar igenom deras bokashi-kit, svampodlingssatser, groddar, hållbara flaskor, kaffekoppar, böcker, trädgårdsredskap och mycket mer.
  Sölveborgsgatan 10, 214 36 Malmö
  flaxmalmo.com

  Flax Malmö
  Flax erbjuder vegansk mat och fika i en trevlig miljö intill Folkets park i Malmö.
  August No Stress Surf Café

  Editors note 26/8-2020: Tyvärr har vi förstått att August Café har tvingats stänga verksamheten för gott på grund av svårigheter att få ihop det ekonomiskt. Vi låter dock texten ligga kvar för att visa på deras goda initiativ som vi hyllar och uppmuntrar.  

  August No Stress Surf Café kombinerar skön stämning och god mat med social hållbarhet. Bakom konceptet står Lars Nyström, en gammal krögare som efter inspiration från ett liknande koncept i USA bestämde sig för att öppna ett kafé där personer med någon form av funktionsnedsättning ges en möjlighet att ta sig in på arbetsmarknaden.

  Kaféet bär namnet efter August, Lars egen son, som har Downs syndrom och som också jobbar i kaféet. På menyn hittas smörgåsar, sallader, fika, varma och kalla drycker som serveras i en avslappnad miljö med surftema.
  Med ett drygt år på nacken har kaféet på Davidshall redan tilldelats flera priser och utmärkelser för sin sociala hållbarhet och sitt inkluderande arbete.
  Rönngatan 2A, 211 47 Malmö
  augustsurfcafe.se

  August No Stress Surf Café ligger på Davidshall i Malmö och erbjuder god mat och dryck i en skön och avslappnad miljö.
  August No Stress Surf Café drivs av Lars Nyström, här tillsammans med sin son August som har gett namn till kaféet där alla anställda har Downs syndrom eller någon form av funktionshinder.

   

  Bilder: @Respektive kafé.
  Startbild@Malmö Turism


   

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Tips saker att göra Småland

  15 tips på saker att göra i Småland

  I och med Corona pausades utlandsresandet och allt fler fick upp ögonen för semester ...

  Gotthards krog i Umeå- Årets hållbara restaurang

  Gotthards krog har blivit utsedd till Årets hållbara restaurang av nätverket Hållbara restauranger, ett ...