Att resa med barn handlar i grund och botten om att våga. Niklas Kämpargård är fotografen och skribenten som har besökt över 90 länder varav hälften tillsammans med sina två barn. I boken Resa med barn delar han med sig av sina bästa tips för att planera resan i minsta detalj och göra medvetna val för ett mer hållbart och ansvarsfullt resande.
Resa hållbart med barn handlar i grunden och botten om att våga och att planera. I boken Resa med barn delar Niklas Kämpargård med sig av sina bästa tips för att resa hållbart med barn. Här följer ett utdrag ur boken:
Resa med barn – hållbart resande
”Att resa med barn är betydligt mycket mer än badland, lekland och charterresor till medelhavet. Beroende på vad familjen uppskattar – och hur stora barnen är – kan man åka till i princip hela världen så länge man anpassar resandet efter barnens och familjens förutsättningar och behov.
I min värld behöver familjeresor inte vara något särskilt. Man fortsätter helt enkelt att resa så som man alltid gjort och njuter av att småttingarna ger helt nya möjligheter att uppleva världen på ett annorlunda sätt.
Vissa uppskattar charterresandets fördelar medan andra föredrar individuella resor där man måste boka allt på egen hand. Personligen är jag ingen charterresenär. Jag har åkt på charterresor vid ett flertal tillfällen, till både Teneriffa, Malta, Sicilien, Mallorca, Kreta och Fuerteventura, men lockas inte riktigt av charterbolagens charm. Visst är det smidigt att boka allt på en och samma gång, men jag tycker helt enkelt inte att det är värt pengarna och framförallt är jag emot konceptet där maten- och drickan – ingår i priset.
Jag har träffat restaurangägare utanför charterhotell som inte har en kund sedan hotellet – bakom murarna – infört all inclusive. Snudd på varje resenär som (utom jag då) uppskattar maten som ingår i priset utan att ställa frågor om vare sig ursprung, hantering eller ekologiska perspektiv.
Hemma väljer vi gärna ekologiska, närproducerade varor, men så fort vi åker bort, eller går på krogen, lämnar vi hållbarhetstanken hemma.
Med barn har vi möjligheten att resa hållbart från början
Att vara resenär handlar, bortsett från att uppleva spännande destinationer, också om att resa hållbart och miljömedvetet. Det kommer aldrig att vara miljövänligt att flyga, men om vi ser det ur ett bredare perspektiv och inte enbart fokuserar själva utsläppen framträder en annan bild: Att resa kan vara ett sätt att förändra världen till det bättre, att bidra till att människor i utvecklingsländer får möjligheter att ta del av det vi kallar västvärldens goda ekonomi. Här har vi som turister en viktig roll att spela – och ett ansvar att axla.
Genom att välja småskaliga lokala hotell, restauranger och turarrangörer – och bojkotta importerat flaskvatten från Italien, Frankrike och Norge (man kan inte påpeka det för mycket) – kan vi markera vad som är viktigt för oss och vad vi är beredda att betala för. Trots miljökrav och hot om allt högre flygskatter kommer sådana ansträngningar knappast få folk att sluta resa.
I min värld hoppas jag verkligen inte att folk stannar hemma. Vad ska i så fall alla de miljontals människor världen över som jobbar med turism göra för att försörja sina barn och familjer? Och vad händer med naturområden, nationalparker och bevarandeprojekt av djur- och naturarter när ingen besöker avsatta områden?
Med barn har vi en enorm möjlighet att göra allt rätt från början. Vi kan välja att resa hållbart och stanna borta länge, hellre än att flänga runt på korta resor flera gånger om året. Om vi lär barnen att acceptera människor som de är, visar hur världen ser ut och serverar dem maträtter från jordens alla hörn – som varken ser ut som pannkakor, fiskpinnar eller köttbullar – är jag helt säker på att fördelarna överväger nackdelarna och att vi får en bättre förståelse för varandra.
Och med det kan vi även lägga grunden till en värld som fortsätter att utveckla miljövänliga sätt att resa. Resebranschen är redan i dag en av världens största arbetsgivare. Jag hoppas att det fortsätter att vara så – i en hållbar värld där turarrangörer och de som driver hotell och restauranger är fysiska personer som man kan träffa och ta i handen, snarare än något multinationellt bolag vars ägare finns i ett helt annat land”.
Utdrag ur boken “Resa med barn”.
Text och bild: Niklas Kämpargård.
Editors Note: I boken Resa Med barn ger skribenten och fotografen Niklas Kämpargård mängder med tips på hur du kan planera och genomföra korta och längre resor, både i Sverige och utomlands med barn. Allt från praktiska tips på olika sätt att resa, hur man tar sig runt på plats, vad man ska äta och dricka, hygien och hälsa, vaccination, försäkringar och regler till tips på packning och passande resmål samt resenärens ansvar.
Niklas och hans familj har ett stort intresse för resor och friluftsliv och har tillsammans gjort många resor, vilka ligger till grund för den här boken.
Resa med barn, Niklas Kämpargård. Mima Förlag
Show Comments (0)