vandring i Abisko nationalpark

Tre svenska platser värda en resa i sig

Upptäcka mer av Sverige ligger i tiden och vårt vackra avlånga land har mycket att erbjuda. I en tävling anordnad av SJ röstades Trollsjön, Skuleskogen och Stenshuvud fram som de tre bästa alternativen till en utlandsresa i sommar. Oavsett, är det tre svenska platser värda en resa i sig.

Trollsjön Abisko
Trollsjön anser många vara Sveriges motsvarighet till Gardasjön i Italien. Den turkosgröna sjön ligger i Abisko Nationalpark och du når den efter en cirka sextimmar lång vandring genom vacker svensk fjällnatur. Bild: Kiruna Lapland.
Abisko nationalpark och Trollsjön, ”sjön som glimmar av guld”

Trollsjön, eller Rissájavrá, ligger längst inne i den 6 km långa dalen Kärkevagge och är uppdämd av en massiv vall av stenblock. Den härligt turkosgröna sjön vars namn betyder sjön som glimmar” på samiska, består av smältvatten från omkringliggande glaciärer och är Sveriges klaraste med ett siktdjup på cirka 36 meter. Leden hit är lättvandrad men det är en ihållande stigning, först genom björkskog, sedan förbi storslagna stenformationer, grönskande ängar med fjällblommor och små bäckar med friskt fjällvatten.

Förslag på boende: STF Abisko Turiststation

STF Abisko Turiststation ligger mitt i Abisko nationalpark, känt för sin artrika flora och ett rikligt djurliv. Anläggningen är certifierad med EU EcoLabel sedan 2009 och arbetar aktivt för att värna om miljön på flera olika plan. Exempelvis använder de grön el, de sopsorterar och har andra rutiner som värnar om miljön, som exempelvis sparåtgärder på el- och vattenförbrukning.

På anläggningen finns en KRAV-certifierad restaurang steg 2, vilket innebär att de använder KRAV-märkta råvaror i så stor utsträckning som möjligt. Även deras butik är KRAV-certifierad och erbjuder en stor mängd KRAV-märkta livsmedel, svensktillverkade varumärken och lokalproducerade souvenirer från närområdet.

Anläggningen erbjuder turer som är ekoturismcertifierade genom den svenska ekoturismmärkningen Naturens bästa. Det innebär att alla turer är utformade för att göra ett så litet avtryck som möjligt för att skydda fjällmiljön och nationalparken. En av turerna går till Trollsjön så när du ska hit, boka gärna vandringen via STF Abisko Turiststation för att försäkra dig om att besöket sker med respekt för platsen, och således kan besökas av kommande generationer.

Skuleskogen och Slåttdalsskrevan, en del av världsarvet Höga Kusten.
Vandring i Slåttdalsskrevan, den mest berömda delen av Skuleskogens nationalpark. Fotograf: Fredrik Lewander/Höga Kusten
Höga Kusten och Skuleskogens nationalpark

Skuleskogens nationalpark är en del av världsarvet Höga Kusten. En av Sveriges mest storslagna platser där fjäll möter hav och skärgård i ett magiskt landskap. Kusten har formats av istiden och en gång rest sig ur havet – och i dag är det världens största landhöjning.

I Skuleskogens nationalpark kan du vandra genom urskogsliknande natur och njuta av milsvida vyer från karga hällmarker. Det mest berömda landmärket är Slåttdalsskrevan, en 200 meter lång och 30 meter djup bergsskreva som klyver berget i två delar.

Förslag på boende: Friluftsbyn

Friluftsbyn ligger vid Skulebergets soliga sydsida och är en passande utgångspunkt för utflykter längs Höga Kusten och vandringar i Skuleskogens nationalpark. Hyr en stuga, bo i ett enklare rum eller campa i tält eller husvagn.

Stenshuvud och Knäbäckshusens underbara bad
Stenshuvud nationalpark bjuder på ett varierat landskap. Här finns också en av Sveriges vackraste stränder som för tankarna till en strand i Karibien. Foto: Hanna Anfelter
Stenshuvud nationalpark och Sveriges vackraste strand

Stenshuvud nationalpark är en bit magi på Österlen. Landskapet är väldigt varierande med ängar, lövskog, sandstrand och klippstrand. Själva berget Stenshuvud består av tre toppar varav den norra är den högsta med sina 97 meter över havet. Här har man utsikt över Hanöbukten och vid klart väder kan man se den danska ön Bornholm. Inne i parken går betande kor på de blommande ängarna. Längs havet löper en finkornig sandstrand där träden sträcker sig långt ut över strandbanken och för tankarna till Karibien. Bästa delen är Knäbäckshusens underbara bad, Sveriges vackraste strand.

Förslag på boende: Ecotopia Österlen

Ecotopia Österlen är ett kunskapscenter, och en inspirationskälla för den som vill leva och bygga mer ekologiskt, energieffektivt och miljöanpassat. Gården är öppen för besök, guidade visningar, workshops och utställningar. Här finns också ett ekokafé, och dessutom fem ekostugor för övernattning, varav en är tillgänglighetsanpassad, i olika naturmiljöer. Varje stuga har 2-4 bäddar, och har byggts olika både vad gäller konstruktion och ekologiska materialval som halm, lera, torkad lersten, skiffer och trä. Som isoleringsmaterial har lin, hampa, halm, trä- och fårull använts.
Dessutom erbjuds boende i själva jordbruksfastigheten – en varsamt renoverad Skånelänga från 1820 med 7 bäddar, kök och badrum. Bed and breakfast med frukost i ekokaféet enl. överenskommelse.

Startbild: STF Abisko Turiststation

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Rosenhill utflyktstips Stockholm

Två utflyktstips i Stockholmsområdet – Gålö och Rosenhill

Gålö lockar med fina skogsvandringar, klippor och stränder. Rosenhill erbjuder skönt häng i en ...

Drömmen om Österlen

Förra sommaren var min familj och jag på semester på Österlen. Det var första ...

Handla och fika med gott syfte på Erstagatan i Stockholm

Syftesfabriken är en ny typ av verksamhet som bygger på ekologisk och social hållbarhet. Uppe på ...