Upptäcka mer av Sverige ligger i tiden, och vårt avlånga land har mycket att erbjuda. Tågoperatören Sj anordnade nyligen en tävling där Trollsjön, Skuleskogen och Stenshuvud röstades fram som de tre bästa alternativen till en utlandsresa i sommar. Oavsett, är det tre svenska platser värda en resa i sig.

Abisko nationalpark och Trollsjön, ”sjön som glimmar av guld”
Trollsjön, eller Rissájavrá, ligger längst inne i den sex kilometer långa dalen Kärkevagge och är uppdämd av en massiv vall av stenblock. Den turkosgröna sjön, vars namn betyder sjön som glimmar” på samiska, består av smältvatten från omkringliggande glaciärer och är Sveriges klaraste med ett siktdjup på cirka 36 meter. Leden hit är lättvandrad men stigningen är ihållande. Först genom björkskog, sedan förbi storslagna stenformationer, grönskande ängar med fjällblommor och små bäckar med friskt fjällvatten.
Förslag på boende: STF Abisko Turiststation
STF Abisko Turiststation ligger mitt i Abisko nationalpark, känd för sin artrika flora och ett rikligt djurliv. Anläggningen är märkt med EU Eco Label sedan 2009 och arbetar aktivt för att värna om miljön på flera plan. Exempelvis använder de grön el, sopsorterar och har sparåtgärder på el- och vattenförbrukning.
På anläggningen finns en KRAV-certifierad restaurang steg 2, vilket innebär att de använder KRAV-märkta råvaror i så stor utsträckning som möjligt. Även butiken är KRAV-certifierad och erbjuder en stor mängd livsmedel, svensktillverkade varumärken och lokalproducerade souvenirer från närområdet.
Anläggningen erbjuder turer som är ekoturism-certifierade genom den svenska ekoturism-märkningen Naturens bästa. Det innebär att alla turer är utformade för att göra ett så litet avtryck som möjligt för att skydda fjällmiljön och nationalparken. En av turerna går till Trollsjön så när du ska hit, boka gärna vandringen via STF Abisko Turiststation för att försäkra dig om att besöket sker med respekt för platsen, och således kan besökas av kommande generationer.

Höga Kusten och Skuleskogens nationalpark
Skuleskogens nationalpark är en del av världsarvet Höga Kusten. En plats där fjäll möter hav och skärgård. Kusten har formats av istiden och en gång rest sig ur havet. I dag är det världens största landhöjning.
I Skuleskogens nationalpark kan du vandra genom urskogsliknande natur och se milsvida vyer från karga hällmarker. Det mest berömda landmärket är Slåttdalsskrevan, en 200 meter lång och 30 meter djup bergsskreva som klyver berget i två delar.
Förslag på boende: Friluftsbyn
Friluftsbyn ligger vid Skulebergets soliga sydsida och är en passande utgångspunkt för utflykter längs Höga Kusten och vandringar i Skuleskogens nationalpark. Hyr en stuga, bo i ett enklare rum eller campa i tält eller husvagn.

Stenshuvud nationalpark och en av Sveriges vackraste stränder
Stenshuvud nationalpark ligger på Österlen. Landskapet är varierat med ängar, lövskog, sandstrand och klippstrand. Själva berget Stenshuvud består av tre toppar varav den norra är den högsta med sina 97 meter över havet. Här har man utsikt över Hanöbukten och vid klart väder kan man se den danska ön Bornholm. Inne i parken går betande kor på de blommande ängarna. Längs havet löper en finkornig sandstrand där träden sträcker sig långt ut över strandbanken och för tankarna till Karibien. Populäraste delen är Knäbäckshusens underbara bad, utnämnd till en av Sveriges vackraste stränder.
Förslag på boende: Ecotopia Österlen
Ecotopia Österlen är ett kunskapscenter, och en inspirationskälla för den som vill leva och bygga mer ekologiskt, energieffektivt och miljöanpassat. Gården är öppen för besök, guidade visningar, workshops och utställningar. Här finns också ett ekokafé, och dessutom fem ekostugor för övernattning, varav en är tillgänglighetsanpassad, i olika naturmiljöer.
Varje stuga har två till fyra bäddar, och har byggts olika både vad gäller konstruktion och ekologiska materialval som halm, lera, torkad lersten, skiffer och trä. Som isoleringsmaterial har lin, hampa, halm, trä- och fårull använts.
Dessutom erbjuds boende i själva jordbruksfastigheten – en varsamt renoverad Skånelänga från 1820 med sju bäddar, kök och badrum. Bed and breakfast med frukost i ekokaféet enl. överenskommelse.
Startbild: STF Abisko Turiststation
Editors note 28 juni 2021 – sommaren 2020 blev en påfrestning på vår svenska natur där bland annat Stenshuvud nationalpark hade ett ökat besökstryck. Så pass att de inte mäktade med och fick ta in säkerhetsvakter från Malmö för att stävja bråk på parkeringen och förhindra allmänt kaos. Besökare utan naturvett skräpade ner i parken, sprutade konfetti vid barnkalas, lämnade sopor efter sig, plockade fridlysta orkidéer och trampade utanför uppmärkta stigar.
Stor skillnad med andra ord från när vi var här 2018, och mer eller mindre var helt ensamma på Knäbäckshusen strand en molnig dag. Med tanke på det besökstryck som råder rekommenderar jag inte ett besök hit under sommarmånaderna utan vänta tills det lugnat ner sig, och åk hit en annan tid på året istället.
Show Comments (0)