Georgien, landet som Gud skapade till sig själv. För några veckor sedan var jag i Tbilisi i Georgien. Under tre dagar bjöds jag på en första injektion av nykomlingen på turistkartan där land möter hav och öst möter väst. En nybörjare med potential att välkomna fler.

För några veckor sedan var jag i Tbilisi i Georgien. Jag har velat åka hit ända sedan min tid på RES då ett pressmeddelande om ett designhotell vid foten av Kaukasusbergen fångade min uppmärksamhet. Där och då väcktes drömmen om landet där europeisk hipsterkultur blandas med spektakulära naturupplevelser, så när chansen att följa med på en studieresa kom i höstas tog jag den. Under tre dagar bjöds jag på en första injektion av nykomlingen på turistkartan där land möter hav och öst möter väst. En nybörjare med potential att välkomna fler.
Landet som Gud skapade till sig själv
Enligt sägnen är Georgien landet som Gud skapade till sig själv. Det är inte så svårt att förstå varför. Fälten är gröna, bergen höga och maten smakar himmelskt. Vinets vagga sägs det också vara och landet är stolt över sin anrika vintradition, där vinet lagras i lerkrukor nedgrävda i jorden. Turismen är fortfarande i sin linda, men landet suktar efter fler turister. De marknadsför sig som ett av de säkraste länderna i världen och satsar på att locka fler intresserade av storstadspuls, mat och vin, vandring och skidåkning.
Storstadspuls i Tbilisi
Tbilisi bjuder på storstadspuls och lockar redan weekendresenärer som vill bo och äta bra. Den gamla sovjetiska eran hägrar över huvudstaden med sina enformiga höghus och breda boulevarder men här finns också charmiga gamla byggnader med färgglada balkonger, och hipsterkaféer och butiker som poppar upp i övergivna fabrikslokaler och för tankarna till Berlin eller New York.

Jag imponerades av de lokala traditioner som vi fick ta del av, att det georgiska arvet och den georgiska kulturen genomsyrar det mesta. Jag uppskattade att vi knappt såg en plastartikel eller engångsartikel förutom vattnet som serverades på flaska, helt i onödan om du frågar mig då kranvattnet smakade lika bra som vattnet hemma i Sverige.
God mat och dryck och ett bra vegetariskt utbud
Däremot serverades vi mat och dryck i överflöd. Även om jag vet att det är en sed och stolthet att njuta av mat och dryck i timmar, kändes det lite olustigt att tallrikar fyllda till bredden ställdes fram när vi alla runt bordet visste att det var omöjligt att äta upp det. Vår guide sade att de brukar ge det som blir över till behövande, men jag fick ingen bekräftelse på att det stämmer.
Men, det är ingen svår konst att vara vegetarian i Georgien. Majoriteten av allt vi serverades var vegetariskt och kött agerade tillbehör. Jag drömmer fortfarande om salladen på gurka och tomat med valnötsdressing, eller khachapurin, en slags ostpajspizza. Jag blev verkligen positivt överraskad över landets matkultur som kvalar in bland världens bästa.

Ungt turistland
En annan orosfaktor är alla casinon som skyltar med sin existens, framför allt i Tbilisi och det verkar inte finnas någon begränsning för hur många det får plats.
En dag åkte vi på en utflykt till Mtskheta, Georgiens forna huvudstad. Vi besökte den världsarvs-listade Svetitskhoveli-katedralen och där utanför på torget får jag se något som jag önskar jag sluppit. Två män som går runt med varsin papegoja och en uppklädd apa. Rent djurplågeri förklätt till turistattraktion.

Georgien är som sagt ett ungt turistland, och det finns en hel del att lära och arbeta med för att inte göra om andras misstag. Samtidigt, här finns en fantastisk källa av kultur, natur och vänliga människor att ösa ur och landet har all potential att locka människor som är genuint intresserade av att lära känna landet och dess befolkning på djupet.

Några tips på saker att se och göra i Tbilisi:
- Ät vegetarisk mat på Kafé Leila i gamla Tbilisi.
- Promenera över fredsbron, ta linbanan upp till toppen, ta vägen ner till fots genom den botaniska trädgården.
- Besök Fabrica, hipstermeckat i Tbilisi.
Boende: Vi bodde på det vackra Rooms i Tbilisi. Ett boutiquehotell som ligger i ett gammalt förläggarhus i det trendiga området Vera. Hotellet är lokalägt och blandar snygg design utan att kompromissa med sitt georgiska arv. Däremot finns det inget uttalat hållbarhetstänk, men med det sagt – att ta vara på en gammal bygga istället för att bygga nytt är i sig hållbart. För att undvika städning hänger jag ut skylten med ”privacy please” varje morgon. Ett hett tips!

Text och bild: Hanna Anfelter
Editors note: Resan var en betald studieresa med organisationen PATA i samarbete med Georgiens turistministerium och Air Baltic. I enlighet med Reform Travels manifest klimatkompenserade jag för flyget vid hemkomst. Det här var som sagt ett första möte med landet. Ett alldeles för kort möte för att kunna uttala mig om allt. Jag hoppas dock kunna återvända en dag och få se mer av det genuina Georgien. Tänker mig en tågresa dit nästa gång. Har hört rykten om att resan mellan Prag och Tbilisi ska vara hisnande vacker.
Show Comments (2)
World by Tina
Wow, vill åka dit på studs. Verkar vara både spännande stad och land. Lockas av att utforska ställen ”innan alla andra”. Det börjar bli ont ont om dem.
Hanna Anfelter
Vad härligt att höra. Tack för att du läser! Georgien har mycket spännande att erbjuda och är absolut ett resmål att lägga på listan. Hoppas att du kommer dit någon gång!