Georgien, landet som Gud skapade till sig själv

Georgien, landet som Gud skapade till sig själv. För några veckor sedan var jag i Tbilisi i Georgien. Under tre dagar bjöds jag på en första injektion av nykomlingen på turistkartan där land möter hav och öst möter väst. En nybörjare med potential att välkomna fler.

Utsikt Tbilisi Georgien landet som Gud skapade till sig själv
Huvudstaden Tbilisi är en bra första anhalt för att lära känna landet Georgien.

För några veckor sedan var jag i Tbilisi i Georgien. Jag har velat åka hit ända sedan min tid på RES då ett pressmeddelande om ett designhotell vid foten av Kaukasusbergen fångade min uppmärksamhet. Där och då väcktes drömmen om landet där europeisk hipsterkultur blandas med spektakulära naturupplevelser, så när chansen att följa med på en studieresa kom i höstas tog jag den. Under tre dagar bjöds jag på en första injektion av nykomlingen på turistkartan där land möter hav och öst möter väst. En nybörjare med potential att välkomna fler.

Landet som Gud skapade till sig själv

Enligt sägnen är Georgien landet som Gud skapade till sig själv. Det är inte så svårt att förstå varför.  Fälten är gröna, bergen höga och maten smakar himmelskt. Vinets vagga sägs det också vara och landet är stolt över sin anrika vintradition, där vinet lagras i lerkrukor nedgrävda i jorden. Turismen är fortfarande i sin linda, men landet suktar efter fler turister. De marknadsför sig som ett av de säkraste länderna i världen och satsar på att locka fler intresserade av storstadspuls, mat och vin, vandring och skidåkning.

Storstadspuls i Tbilisi

Tbilisi bjuder på storstadspuls och lockar redan weekendresenärer som vill bo och äta bra. Den gamla sovjetiska eran hägrar över huvudstaden med sina enformiga höghus och breda boulevarder men här finns också charmiga gamla byggnader med färgglada balkonger, och hipsterkaféer och butiker som poppar upp i övergivna fabrikslokaler och för tankarna till Berlin eller New York.

Tbilisi är en blandning mellan öst och väst och du promenerar lätt runt bland stadens många vackra hus och sevärdheter.

Jag imponerades av de lokala traditioner som vi fick ta del av, att det georgiska arvet och den georgiska kulturen genomsyrades av det mesta vi såg. Jag uppskattade att vi knappt såg en plastartikel eller engångsartikel förutom vattnet som serverades på flaska, helt i onödan om du frågar mig då kranvattnet smakade lika bra som vattnet hemma i Sverige.

God mat och dryck och ett bra vegetariskt utbud

Däremot serverades vi mat och dryck i överflöd och även om jag vet att det är en sed och stolthet att njuta av mat och dryck i timmar, kändes det lite olustigt att tallrikar fyllda till bredden ställdes fram när vi alla runt bordet visste att vi omöjligt kunde äta upp det. Vår guide sa att de brukar ge det som blir över till behövande men jag fick ingen bekräftelse på att det stämmer.

Men, det är ingen svår konst att vara vegetarian i Georgien. Majoriteten av allt vi serverades var vegetariskt och kött mer ett tillbehör. Jag drömmer fortfarande om salladen på gurka och tomat med valnötsdressing, eller khachapurin, en slags ostpajspizza. Jag blev verkligen positivt överraskad över landets matkultur som kvalar in bland världens bästa.

Georgien har en fantastisk matkultur och en av de lokala specialiteterna är valnötter doppade i vindruvsjuice. De flesta lokala marknaderna i landet säljer specialiteten, som här i landets forna huvudstad Mtskheta.
Ungt turistland

En annan orosfaktor är alla casinon som skyltar med sin existens, framför allt i Tbilisi och det verkar inte finnas någon begränsning för hur många det får plats.

En dag åkte vi på en utflykt till Mtskheta, Georgiens forna huvudstad. Vi besökte den världsarvslistade Svetitskhoveli-katedralen och där utanför på torget får jag se något som jag önskar jag sluppit. Två män som går runt med varsin papegoja och en uppklädd apa. Rent djurplågeri förklätt till turistattraktion.

Svetitskhoveli-katedralen i Georgien landet som Gud skapade till sig själv
Flertalet georgier är kristna och medlemmar av den georgisk ortodoxa kyrkan. Här ber en kvinna i den världsarvslistade Svetitskhoveli-katedralen i staden Mtskheta.

Georgien är som sagt ett ungt turistland, och det finns en hel del att lära och arbeta med för att inte göra om andras misstag. Men här finns en fantastisk källa av kultur, natur och vänliga människor att ösa ur och landet har all potential att locka människor som är genuint intresserade av att lära känna landet och dess befolkning på djupet.

Levnadsvillkoren är relativt låga i Georgien och arbetslösheten i städerna hög. På landsbygden arbetar många inom jordbruks,- och vinsektorn.
Några tips på saker att se och göra i Tbilisi:
 • Ät vegetarisk mat på Kafé Leila i gamla Tbilisi.
 • Promenera över fredsbron, ta linbanan upp till toppen, ta vägen ner till fots genom den botaniska trädgården.
 • Besök Fabrica, hipstermeckat i Tbilisi.

Boende: Vi bodde på det vackra Rooms i Tbilisi. Ett boutiquehotell som ligger i ett gammalt förläggarhus i det trendiga området Vera. Hotellet är lokalägt och blandar snygg design utan att kompromissa med sitt georgiska arv. Däremot finns det inget uttalat hållbarhetstänk eller hållbarhetsarbete. För att undvika städning hänger jag ut skylten med ”privacy please” varje morgon. Ett hett tips!

Ett öga för detaljer på Rooms i Tbilisi, dock har hotellet inget hållbarhetstänk tyvärr.

Text och bild: Hanna Anfelter

Editors note: Resan var en betald studieresa med organisationen PATA i samarbete med Georgiens turistministerium och Air Baltic. I enlighet med Reform Travels manifest klimatkompenserade jag för flyget vid hemkomst. Det här var som sagt ett första möte med landet. Ett alldeles för kort möte för att kunna uttala mig om allt. Jag hoppas dock kunna återvända en dag och få se mer av det genuina Georgien. Tänker mig en tågresa dit nästa gång. Har hört rykten om att resan mellan Prag och Tbilisi ska vara hisnande vacker.

 • Show Comments (2)

 • World by Tina

  Wow, vill åka dit på studs. Verkar vara både spännande stad och land. Lockas av att utforska ställen ”innan alla andra”. Det börjar bli ont ont om dem.

  • Hanna Anfelter

   Vad härligt att höra. Tack för att du läser! Georgien har mycket spännande att erbjuda och är absolut ett resmål att lägga på listan. Hoppas att du kommer dit någon gång!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Indonesiens huvudstad Jakarta i bilder

Imorgon åker jag tillbaka till Indonesien med ett lika hastigt stopp nu som då ...

På upptäcktsfärd i Indonesien – del 2

Bilköer, en grön oas och galet god glass. Full rulle och lite tid att skriva.