Kuba bortom reseslogans

I betalt samarbete med Kenzan Tours

Resereklamen till Kuba lockar oftast med karibiska rytmer, cigarrer och Castronostalgi, och slogans ”åk dit innan det är för sent”. Men vad innebär det egentligen att resa till Kuba och vad betyder turismen för kubanerna? Vi har träffat Carina Backman från Cuba Travel – Kubaspecialisten i Skandinavien som arrangerar Kenzan Tours Kubaresor – för att höra mer om turismens betydelse för landet, och hur du som reser till Kuba faktiskt kan vara med och göra en skillnad för landets befolkning.

Carina Backman driver Cuba Travel och arbetar med att arrangera resor till Kuba för den nyfikne resenären.

Carina arbetar till vardags med att arrangera resor för svenska resenärer intresserade av att upptäcka det genuina Kuba. Kärleken ledde henne till ön och hon har arrangerat resor hit sedan 2003. För att kunna erbjuda resor på bästa sätt, samt kontinuerligt utveckla och förbättra konceptet, har hon ett kontor på plats i gamla Havanna. Hon delar i dag sin tid mellan länderna och för henne är det ingen tvekan. Hon ser turismen som en nödvändig ingrediens i utvecklingen av livet för den kubanska befolkningen:

– I ett land som Kuba är turismen och turismens roll mycket viktig. I och med USA:s handelsblockad kan inte Kuba ägna sig åt export och import på samma sätt och jag ser turismen som en nödvändig ingrediens i landets utveckling, och en ökad standard för den kubanska befolkningen, säger Carina.

Politiskt är Kuba en socialistisk enpartistat och det lyfts ofta fram kritik att man som turist är med och stöttar en diktatur. Men den bilden är felaktig menar Carina. I dag råder en viktig privat ekonomi inom turismnäringen och kubanska familjer och privatpersoner gynnas av att turister kommer till Kuba:

– För cirka fem till sju år sedan började man lägga om ekonomin på Kuba. Över 100 licenser togs fram som riktade sig till kubaner som ville bli egenföretagare, så kallade Cuenta Propistas. Det blev en enorm uppslutning och i dagsläget jobbar mer än 500 000 kubaner i den privata sektorn, antingen som anställd eller som egenföretagare, och de betalar sociala avgifter och skatt till staten.

Det rör sig om alltifrån skoputsare, taxichaufförer, hårfrisörer, svetsare och företagare som säljer frukt och grönt på torget eller mackor och juice från ett hål i väggen, berättar Carina när vi ses en gråmulen dag i utkanten av Stockholm, och fortsätter:

– Det går i princip inte att undvika de lokala privata aktörerna på Kuba. Så fort du går ut på gatan möter du dem, säger hon.

Havannas fasader vittnar om svunna tider.

Enligt Carina är Casa particulares det mest tydliga exemplet. Familjer flyttar ihop och hyr ut en hel lägenhet eller enstaka rum i sina egna bostäder. Att bilda kooperativ blev också tillåtet för några år sedan, och många taxichaufförer på gatan har gått samman och stöttar varandra.

– Enmansföretagare, småföretagare med anställda och kooperativ är den typen av lokala aktörer som gynnas när vi hjälper Kenzan Tours att arrangera resor. Arrangemang där resenärerna får uppleva det autentiska Kuba, och där de får chansen att stötta den lokala ekonomin och enskilda människor, säger Carina och tillägger:

– Till skillnad från de stora resejättarna och deras all-inklusive, vet jag att den typ av resor som vi arrangerar är den turism som mest bidrar till den kubanska befolkningen. Våra turister reser runt i landet och deras konsumtion gör direkt avtryck hos den enskilda kubanen eller hela familjer för den delen, de stannar inte bara på ett all-inklusive hotell där den enda lokala interaktionen är med personalen.

I dag råder det en privat ekonomi inom turismen på Kuba och det är den ekonomin som gynnas när du reser med Kenzan Tours till Kuba.

Hur ser du på skillnaden från 2003 och i dag?

– När vi startade år 2003 var allt statligt ägt. Infrastrukturen var begränsad för den typ av rundresor som vi arrangerar och man hade ännu inte lagt om ekonomin mot en ekonomi som tillåter privata initiativ. Turisten handlade direkt med staten och alla människor man kom i kontakt med fick lön av staten.

I dag finns det en privat ekonomi. I och med att det är tillåtet att ansöka om licenser, och bli egenföretagare, har ekonomin förbättrats och således köpkraften hos kubanerna. De kan själva gå ut och äta och köpa kläder, och har fått en bättre ekonomi där turismen är den viktigaste inkomstkällan, berättar Carina.

Hon nämner ett exempel om en familj på hennes gata som började med att göra glass hemma, sålde sedan på gården och nu har de kunnat öppna en glassbar där det är kö varje dag. Hon berättar också att kubanerna i dag har en helt annan möjlighet att utforska världen och resa på semester till olika länder. Internet är nu tillgängligt för var och en och man har börjat ett stort projekt med att installera ADSL hemma hos vanligt folk. Innan 2008 försökte man separera kontakten mellan utländska turister och kubaner, bland annat fick inte kubaner bo på hotell och turister fick inte heller åka statliga taxis.

– Det är där den stora förändringen har skett. Från statligt håll har man gjort ett uttalande om att turismen ska bli Kubas största och främsta inkomstkälla, säger Carina.

Politiskt är Kuba en socialistisk enpartistat stat med begränsad yttrandefrihet men just nu pågår ett demokratiseringsprojekt i landet där konstitutionen är öppen för diskussion bland Kubas medborgare.

Hur ser du på yttrandefriheten på Kuba?

– Kuba är ett socialistiskt land och det kommer inte att förändras, men inom landet håller det på att förändras och moderniseras. Just nu genomförs ett stort reformarbete på Kuba mot en ökad modernisering där man bland annat arbetar fram en ny konstitution. Utkastet ligger ute på alla lokala mötesplatser, där kubanerna kan granska och tycka till om de nya artiklarna.

Diskussionerna går höga, alla har åsikter. Det är fler moderna åsikter som tas med och som diskuteras, bland annat frågan om samkönat äktenskap. Jag finner inte någonting bakåtsträvande, eller något jag inte håller med om så jag ser att det finns stora möjligheter och framsteg att söka en ny väg inom den socialistiska andan, säger hon och fortsätter:

– Men att klaga är reserverat kubanerna. Det uppskattas inte att utlänningar kritiserar eller pratar illa om Kuba, då vi oftast inte har tillräckligt med insyn i den lokala verkligheten och inser de svårigheter landet hanterar dagligdags.

Vad tycker du bäst om med Kuba?

– Att det är autentiskt, inte exploaterat och ytligt utan att allting är väldigt enkelt och man känner att den afro-kubanska andan är levande. Det finns knappt några varor eller affärer, på gott och ont förstås, men heller ingen konsumtionshets. Allt är väldigt jordnära och genuint. Det måste man förstå när man reser som turist till Kuba, det är så mycket enklare här, väldigt spartanskt. Man får inte förvänta sig att service och utbud är femstjärnigt utan snarare tvåstjärnigt.

Ibland funkar inte lamporna för att det inte finns några glödlampor, eller batterier, eller el för den delen. Ibland finns det inte kaffe vid frukosten eller det kan hända att bussen inte kommer. Varför då? Jo, för att det inte fanns någon bensin! Som turist blir man en del av vardagen och man får ha överseende med att inte allt fungerar så smidigt som hemma, säger Carina.

Vinales ligger cirka tre timmar från Havanna och här är fokus på upplevelser i naturen.

Vad är dina bästa restips till Kuba?

– Jag tycker att man bör vara i Havanna i minst tre, fyra dagar. Det är så vackert och fyllt av intryck från en svunnen tid. Ta tiden att bara strosa runt och gå på lokala restauranger och museer. Dansa salsa. Ta en tur längs Malecon med en gammal amerikanare. Du kan också göra en utflykt till stränderna vid Santa Maria del Este, bara 25 kilometer öster om Havanna, eller varför inte till den världsberömda stranden i den gamla delen av Varadero dit kubanerna själva åker så fort det är badsäsong.

Det är vanligt att flera familjer och grannar går samman och hyr lastbil eller buss och åker och badar i den östra delen av Varadero, där stranden är öppen mellan hotellen. Här finner man de lokala restaurangerna som vänder sig till kubanerna och där man betalar i lokala pesos, berättar Carina.

– Sen tycker jag att man ska åka till Vinales för att vandra, rida eller bara vara några dagar i det böljande landskapet. Vill man inte åka hela vägen, kan man göra en dagsutflykt till Las Terrazas som ligger halvvägs till Vinales, cirka två timmar från Havanna. Las Terrazas grundades på 1970-talet som ett kooperativ med ekologiska terrassodlingar och växte till ett litet samhälle med både skola, vårdcentral och bibliotek. Här finns gamla kaffeplantager, en liten mysig by där man kan äta på små lokala restauranger och strosa runt bland hantverksbutiker och konstnärsgallerier.

Vill man ha sol och bad men undvika de stora all-inklusivehotellen rekommenderar Carina den lilla ön Cayo Levisa, ”ett litet paradis med bara strand och palmer och ett litet bungalowhotell i nära anslutning till havet. De erbjuder ingen lyxig all-inklusive men enkel frukost, lunch och middag”.

Vill man ha kubansk barfotasemester rekommenderar Carina den lilla ön Cayo Lovisa.

Hur ser det ut med hållbarheten på Kuba?

– Kubanerna har en stor respekt för naturen. Landet har en av världens största bipopulation tack vare att man i över 50 år knappt besprutat några livsmedel här. Kuba anammar och främjar den afro-karibiska kulturen. Man förstår och värnar om sin egen kultur. På grund av den amerikanska blockaden är det svårt att få in produkter från andra länder. Allting tas tillvara och reparerar det som går sönder. Kubaner är enkla, ödmjuka människor som framförallt älskar sitt land. Det finns nästan ingen biltrafik och kubanerna själva cyklar, går eller åker buss, säger hon.

– Ekoturism är ett etablerat begrepp och det finns flera kubanska ekoturismbyråer och hotell som vi använder oss av, bland annat Hotel Moka i Las Terrazas. Överhuvudtaget är de små enkla tvåstjärniga landsortshotellen väldigt genuina.

Du kan räkna med att maten du får kommer från de lokala bondekooperativen och för dem har turismen blivit av vital betydelse, eftersom de som egenföretagare använder intäkterna till nya investeringar. Fast hotellen är mycket enklare smakar maten bättre på landsbygden än på de lyxigare all-inklusivehotellen, berättar Carina, ”eller så känns det så eftersom jag vet att maten produceras lokalt”, tillägger hon. 

Det finns stor potential för ekoturism på Kuba och ett hotell som redan arbetar efter ekoturismens principer är Hotel Moka i Las Terrazas.

Vad tror du om framtiden, hur ser det ut på Kuba om fem år?

– Jag börjar tänka lite som de flesta kubaner gör, jag tror inte att det kommer vara så stor skillnad från i dag. Men jag hoppas naturligtvis att landet fortsätter att utvecklas och att man skyndar långsamt så att alla hinner med att ställa om till den nya världen. Jag hoppas också att de ansvariga inom turistministeriet drar erfarenhet av sina karibiska grannar och inte exploaterar landet för mycket utan behåller den afro-kubanska kulturen, det som gör Kuba unikt och så speciellt i jämförelse med andra karibiska öar. Det finns bland annat enorma möjligheter till utveckling inom ekoturism eftersom stora delar av landet är helt jungfruligt och orört, säger Carina.

Hon berättar att turismen ännu är i sin linda på Kuba. Resenärerna vet ännu inte riktigt vad de kan förvänta sig eller vad de ska efterfråga, men i takt med att landet öppnar sig mot turismen blir utbudet och servicen inom turismen sakta men säkert bättre. Hon säger också att hon som researrangör har en möjlighet att påverka och ta fram resor som på riktigt gör skillnad.
”Vi är experterna och jobbar ständigt på att bli bättre och hitta de bästa upplevelserna utefter olika smak och önskemål”, säger Carina och avslutar:

– Vi vänder oss till de människor som på riktigt vill upptäcka Kuba och uppleva kubansk kultur med dess speciella historia, den rytmiska dansen och musiken som man möter överallt på ön. Vi erbjuder ingen charterturism. Kuba är inte heller den destination som man i första hand väljer om man är intresserad av den sortens turism. Här handlar allt om det genuina livet på Kuba och det intressanta mötet med den vanlige kubanen, blandat med tropiska omgivningar och karibisk värme.

För mer information om Kenzan Tours och resor till Kuba, se hemsidan: kenzantours.se

Inlägget är en del av en intervjuserie i ett betalt samarbete med Kenzan Tours. Det här är det andra av fem i en serie med personer inom Kenzan Tours.  

Tags:

 • Show Comments (4)

 • Caroline Ford

  Kul och härligt presenterat! Väckte liv i den gamla drömmen att besöka Kuba.Var på väg för längesedan med intentionen att lära spanska men hamnade på omvägar och fastnade i nordöstra Spanien istället..

  • Hanna Anfelter

   Tack! Härligt att höra, än finns det tid!

 • Thomas Bjerkhede

  Jättefin och lärorik artikel verkligen!
  Jag var på Kuba i dec 2019 på en skräddarsydd resa arrangerad och levererad av Kenzan tillsammans med Carina och hennes medarbetare. Fantastiskt proffsigt och personligt!
  (Kommer t ex aldrig att glömma det superfina stöd jag fick av en av Carinas medarbetare när jag behövde lite läkarvård i Havanna.)
  Vill redan tillbaka till Kuba och fortsätta upptäcka. Kommer självklart höra av mig till er igen när det blir dags!!

  • Hanna Anfelter

   Hej Thomas! Tack så mycket, vad roligt att du uppskattar artikeln och har fina resminnen från Kuba. Jag var själv där 2000 på en minnesrik resa. Hoppas att det blir möjlighet för fler berikande resor framöver. Vänligen, Hanna grundare Reform Travel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

You May Also Like

Vi pratar ansvarsfullt resande med Ecolyx

Det svenska resebolaget Ecolyx erbjuder skräddarsydda resor med omsorg för människor, natur och kultur. ...

Intervju med Lotta Backlund bakom Green Owl Travel

Lotta Backlund driver ett naturturismföretag med bas i Dalarna. Själv älskar hon naturen och ...

Orangutangerna på Borneo behöver hjälp – din resa gör skillnad

I betalt samarbete med Kenzan Tours Borneo är världens tredje största ö med ett ...