Rue de Nil är gatan i Paris som gick från okänd bakgata till känd matdestination. Här ligger butiker och restauranger vägg i vägg som alla månar om lokala och etiskt producerade råvaror.
Rue de Nil ligger i utkanten av Paris tygdistrikt le Sentier. På bara några år gick den lilla kullerstensgatan från okänd adress till en känd matdestination när den franske kocken Greg Marchand öppnade egen restaurang på gatan. Frenchies fokus på lokala råvaror i säsong, serverade i en liten charmig lokal med endast tjugo sittplatser, gjorde att fler hittade hit. I dag kantas gatan av butiker som erbjuder lokala och etiska råvaror. Läs om restaurangerna och butikerna som samverkar för att lyfta det franska, småskaliga mathantverket.
Läs också: Restaurangtips Paris – tre lokala favoriter
Frenchie
Gourmetrestaurang, vinbar och snabbmat
Den franske kocken Guy Merchand fick smeknamnet Frenchie under sina köksår utomlands. När han bestämde sig för att flytta hem och öppna egen restaurang var namnet givet. 2009 slår dörrarna till Frenchie upp på rue de Nil, då en gata som de flesta parisare aldrig hört talas om. Snart sprider sig ryktet om den lilla finsmakarrestaurangen med ett fåtal sittplatser – och allt fler parisare hittar hit.
Två år senare öppnar Frenchie bar à vins i lokalen mittemot. En mer spontan matplats utan bordsbokningar som bjuder på enklare versioner av restaurangens rätter, och ett brett urval av vin på glas. Tegelväggar, höga barbord och stolar och industrilampor fastvirade i de synliga takbjälkarna ramar in stämningen.
Lite längre ner på gatan ligger också Frenchie to go som säljer smörgåsar och sallader. Perfekt för en snabb lunch.
frenchie.com
L’Arbre à café
Fransmännen älskar sitt kaffe och desto bättre när kaffet är framställt på ett etiskt och hållbart sätt. L’Arbre à café specialiserar sig på biodynamiskt odlat kaffe från Etiopien till Indien. Grundat 2009 av Hippolyte Courtey bygger allt på stor passion för hantverket. Bönorna köps in från noga kontrollerade gårdar som delar hållbara värderingar om miljö och schysta villkor. Bönorna rostas på plats i Paris och i butiken på rue du Nil kan du slinka för en kaffe på stående fot eller köpa med dig bönor hem.
larbreacafe.com
Terroirs d’avenir
Butikskedjan Terroirs d’avenir erbjuder grönsaker, fisk, bröd och ost från småskaliga producenter runt om i landet. Allt anpassat efter säsong. Med ursprung i slow food – rörelsen önskar grundarna återskapa bandet mellan producenterna och konsumenterna. De säljer produkterna utan mellanhänder och lyfter fram det småskaliga jordbruket med största kärlek och respekt för jorden, råvarorna och hantverket. Handla här är en fröjd för både smak och sinne. Gör som parisarna, ta med dig en flätad korg och gå från dörr till dörr för att hitta det bästa till kvällens middag.
terroirsavenir.fr
Text och bild: Hanna Anfelter
Startbild: Nil Castellvi/Unsplash
Show Comments (0)