Paris rue de Nil

  Rue de Nil- Parisgatan som hyllar det lokala mathantverket

  Rue de Nil är gatan i Paris som gick från okänd bakgata till känd matdestination. Här ligger butiker och restauranger vägg i vägg som alla månar om lokala och etiskt producerade råvaror.

  Rue de Nil ligger i utkanten av Paris tygdistrikt le Sentier. På bara några år gick den lilla kullerstensgatan från okänd adress till en känd matdestination när den franske kocken Greg Marchand öppnade egen restaurang på gatan. Frenchies fokus på lokala råvaror i säsong, serverade i en liten charmig lokal med endast tjugo sittplatser, gjorde att fler hittade hit. I dag kantas gatan av butiker som erbjuder lokala och etiska råvaror. Läs om restaurangerna och butikerna som samverkar för att lyfta det genuina, småskaliga och hållbara mathantverket.

  Läs också: Restaurangtips Paris – tre lokala favoriter

  Frenchie to go Rue de Nil Paris
  Frenchie var den första att flytta in på Rue de Nil och lockade sedan hit flera av sina kompisar med samma passion för bra råvaror som L’Arbre à café och Terroirs d’Avenirs.
  Frenchie
  Gourmetrestaurang, vinbar och snabbmat

  Den franske kocken Guy Merchand får smeknamnet Frenchie under sina köksår utomlands. När han bestämmer sig för att flytta hem och öppna egen restaurang är namnet givet. 2009 slår han upp dörrarna till Frenchie på rue de Nil, då en gata som de flesta parisare aldrig hört talas om. Men snart sprider sig ryktet om den lilla charmiga finsmakarrestaurangen med bara tjugo sittplatser – och allt fler parisare slåss om de åtråvärda borden.

  Två år senare öppnar Frenchie bar à vins i lokalen mittemot. En mer spontan matplats utan bordsbokningar, och som bjuder på enklare versioner av restaurangens rätter utan att kompromissa med smak och kvalitet. Dessutom har de ett brett urval av vin på glas. Tegelväggar, höga barbord och stolar och industrilampor fastvirade i de synliga takbjälkarna ramar in stämningen.

  Lite längre ner på gatan öppnar senare Frenchie to go som säljer högklassiga smörgåsar och sallader gjorda på hemgjorda eller lokalproducerade råvaror. Perfekt för en snabb lunch.
  frenchie.com

  Arbre a cafe Paris rue de Nil
  På l’Arbre à Café gör du som parisarna och beställer en espresso på stående fot. Passa på och köp med dig bönor hem också!
  L’Arbre à café

  Fransmännen älskar sitt kaffe och desto bättre när kaffet är framställt på ett etiskt och hållbart sätt. L’Arbre à café specialiserar sig på biodynamiskt odlat kaffe från Etiopien till Indien. Grundat 2009 av Hippolyte Courtey bygger allt på stor passion för hantverket. Bönorna köps in från noga kontrollerade gårdar som delar hållbara värderingar om miljö och schysta villkor. Bönorna rostas på plats i Paris och i butiken på rue du Nil kan du slinka för en kaffe på stående fot eller köpa med dig bönor hem.
  larbreacafe.com

  Terroirs d'avenir Paris rue de Nil
  Grönsaker, fisk och andra delikatesser i säsong hittar du inne i de olika butikerna Terroirs d’avenir på rue de Nil. Bild: Terroirs d’Avenir.
  Terroirs d’avenir

  Butikskedjan Terroirs d’avenir erbjuder grönsaker, fisk, bröd och ost från småskaliga producenter runt om i landet. Allt anpassat efter säsong. Med ursprung i slow food – rörelsen önskar grundarna återskapa bandet mellan producenterna och konsumenterna. De säljer produkterna utan mellanhänder och lyfter fram det småskaliga jordbruket med största kärlek och respekt för jorden, råvarorna och hantverket. Handla här är en fröjd för både smak och sinne. Gör som parisarna, ta med dig en flätad korg och gå från dörr till dörr för att hitta det bästa till kvällens middag.
  terroirsavenir.fr

  Text och bild: Hanna Anfelter
  Startbild: Nil Castellvi/Unsplash

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Fika ekologiskt i Malmö, staden som satsar stort på hållbarhet

  Hållbart och medvetet resande blir allt mer populärt. FN har bland annat uppmärksammat tendensen ...

  Restaurangtips Paris – tre lokala favoriter

  Jag älskar Paris. Den franska huvudstaden var mitt hem under många år och jag ...

  Handla med gott syfte på Erstagatan i Stockholm

  Stadshandel i Stockholm. Syftesfabriken är en ny typ av verksamhet som bygger på ekologisk ...