Lostcyclist cykeläventyr

  Lostcyclist – På cykel genom världen

  Upptäcka världen från cykelsadeln är inte för alla men för Lars Bengtsson passar det alldeles utmärkt. Känd under namnet Lostcyclist pedalerar han fram genom världens länder. Reform Travel hörde av sig till honom med några frågor.

  Lostcyclist på cykel genom världen Sverige
  Lostcyclist på cykel genom världen. 101 länder har han hittills korsat från cykelsadeln och fler lär det bli.
  Berätta, vem är du?

  – Jag heter Lars Bengtsson – en till Roslagen utvandrad västgöte som strax efter gymnasiet insåg vad jag inte ville göra i livet. Jag ville inte göra karriär. Inte ödsla tid på att jobba mer än nödvändigt och jag kände inte för att plugga. Jag ville resa och utforska världen. Jag stod ensam på en sanddyn vid Erg Chebbi i marockanska Sahara när jag insåg detta. Det var nästan exakt tjugo år sedan nu, och det var en härlig känsla att veta vad jag skulle göra kommande decennium.

  Naturligtvis måste jag ändå jobba emellanåt för att få ihop pengar – och jag trivs bra under de perioderna också. Jag har valt att jobba på golvet inom olika vårdinriktningar för där finns det mycket jobb – och det är lätt att komma och gå. Numera jobbar jag oftast som en tok mellan maj och september och reser resten. Man kan således säga att jag är världens äldsta sommarjobbare utan att man far med för stor osanning.

  När och hur började ditt cykeläventyr?

  – Jag började som sagt resa år 2000. Efter ett par tre omgångar som backpacker hade jag tröttnat på långa bussresor som ändå oftast tog mig från turistställe till turistställe tillsammans med andra turister. Visst, det var kul, men det var inte äventyret jag ville ha. Dels ville jag stanna när jag ville stanna och inte när busschauffören behövde gå på toaletten, dels ville jag se vardagen i alla länder som jag passerade. Jag ville se det tråkiga och normala. Jag ville vara på ställen där lokalbefolkningen började prata med mig för att de var intresserade av mig som person – och inte för att sälja saker till mig.

  2001 träffade jag långfärdscyklister i Kambodja och Malaysia och idén tändes. Året efter var planen att cykla över Tibet men jag fick möjlighet att lifta med en segelbåt över Atlanten så jag valde det. Det visade sig dock vara fel val då båten blåste sönder utanför Holland och vi tog oss aldrig över Atlanten.

  Året efter kom jag dock iväg med hojen. Under 2004 och 2005 cyklade jag från Sverige till Nepal – minus Baluchistan- via östra Europa, Turkiet, Iran, Pakistan och Indien. Sen fortsatte jag över Australien – från Sydney till Darwin via Tasmanien och Alice Springs. Som avslutning trampade jag runt Sydostasien ett tag. Sammanlagt blev det cirka 1850 mil under 14 månader.

  Lostcyclist på cykel genom världen
  Lostcyclist på äventyr genom världen. Favoritlandet är Namibia som han har cyklat genom hela fyra gånger.
  Vart har dina äventyr tagit dig?

  – Jag har cyklat genom 101 länder och besökt 107, tror jag. Då har jag räknat med ett par timmar i Vatikanstaten, Kosovo och Västsahara. 111 000 cyklade kilometer. Kanske 1700 nätter i tält. Jag har besökt alla kontinenter utom Antarktis. Om vi koncentrerar oss på cykelturerna så har jag besökt Afrika fem gånger, Sydamerika fyra gånger och Asien och Mellanöstern… massor av gånger. Främst fokuserar jag numera på antingen berg eller ökenområden. Södra Anderna är en favorit. Sydvästra Afrika lika så. Jag har cyklat de två fungerade rutterna genom Sahara – via Mauretanien samt via Sudan – och skulle verkligen vilja göra det en tredje gång via en tredje rutt, men det är mycket svårt. Inte för otämjd natur utan på grund av mänsklig byråkrati. Det svider även att jag aldrig cyklat i Sibirien och Mongoliet vilket egentligen är helt befängt. Men det kommer jag att göra. Till 100 %.

  Mest minnesrika strapatsen?

  – Det var nog en tur uppe på tibetanska högplatån tillsammans med cyklisten och äventyraren Janne Corax. Största delen gick i väglös terräng på mellan fyratusen och femtusen meter över havet. Jag hade mat för cirka femtio dagar i cykelväskorna. Bland annat sjuttiotvå paket nudlar, krossade och uttömda i en vattentät säck. Efter trettionio dagar kom vi tillbaka till civilisationen, och då hade jag klättrat tre bergstoppar som ingen tidigare klättrat. Det var en fantastisk känsla. Jag tippar på att jag tappade tio till tolv kilo i vikt under turen.

  En annan tuff resa var de trettiofem milen jag paddlade i en tung hembygd träkanot längs med Nigerfloden i Guinea. Lågt vattenbestånd gjorde det oerhört svårt att passera vissa partier. Samtidigt var vi tvungna att ständigt hålla utkik efter krokodiler och flodhästar. Jag hade just flodhästar utanför tältet en natt, när jag sov på stenblock mitt i floden. De är onekligen respektingivande varelser. Dessutom gjorde insekterna det än tuffare.

  lostcyclist på cykel genom världen
  Få saker mäter sig ned att upptäcka världen från cykelsadeln och att slå läger i tystnaden, omgiven av inget annat än naturen. För Lars Bengtsson aka lostcyclist är det att vara hemma.
  Bästa resan?

  – I slutet av min första Afrikakorsning började jag bli sliten. Inte av det fysiska, utan av alla intryck, av all uppmärksamhet man får på kontinenten. Jag var i starkt behov av ensamhet, tystnad och öde landskap. Det fick jag i Namibia. De två veckor som jag rullade söderut längs Namiböknen är kanske de bästa jag gjort. Enorma avstånd, krävande vägar, extremt vänlig befolkning, landskap i världsklass och de kyliga kvällarna i vildmarken. Jag har cyklat genom Namibia ytterligare tre gånger sedan dess och kommer göra det igen. Det finns en del saker som jag misslyckats med i området. Främst att få se ökenelefanter.

  Trots att jag letade efter dem i två veckor och släpade min cykel genom de avlägsna och torrlagda flodådror där de lever såg jag dem aldrig. Endast fotspår och spillning. Jag skulle även gärna ta mig till den extremt avlägsna Marienfluss-dalen, samt besöka den legendariske svenske upptäcktsresanden Charles John Anderssons grav. Den ligger ett stenkast in i vildmarken i Angola och trots att jag fick koordinaterna av Vänersborg Museum lyckades jag inte ta mig dit på grund av min egen arrogans. Dålig research ledde till vattenbrist och jag var sedermera tvungen att ta mig ut ur området. Sådana misstag skaver. Men, Namibia är bästa resan. Alltid.

  Sämsta resan?

  – Det var en annan del under samma resa som ovan. Etiopien. Ett oerhört tätbefolkat land med ständig turisthysteri och tyvärr väldigt negativa kulturkrockar – cyklister verkar få uppleva ett helt annat land än den gemene turisten, tyvärr. Jag kan nog inte säga att det var den “sämsta” resan, men definitivt den psykiskt mest påfrestande. Dock lärorik. Att resa ska inte vara någon semester. Semestra kan man göra efteråt.

  Andra tråkiga saker som hänt är ju strul med utrustning och dåligt väder – häromåret skulle jag klättra ett par sextusenmetersberg i Argentina – men tunga regnmoln satte käppar i hjulet.

  Vad driver dig?

  – Nyfikenhet. Glädje. Rastlöshet. Jag tycker det är svinkul och extremt givande att år ut och år in cykla runt i världen och vara med om häftiga saker och se planetens vackraste ställen. Och att slå läger någonstans ute i vildmarken och sitta och stirra in i en eld är världens mest naturliga sak. Det är hemma. Och hemma bäst, som man säger.

  Lostcyclist på cykel genom världen
  Lostcyclist har aldrig varit intresserad av karriär eller materiella ting utan lockelsen i livet är att upptäcka världen från cykelsadeln.
  Vad betyder hållbarhet och hållbart resande för dig?

  – Jag funderar inte jättemycket på det. Det kommer ju på köpet. Vore det oskadligt för naturen att flyga och köra bil skulle jag ändå cykla – det är ju roligare. Jag lever minimalt. Jag är ointresserad av saker. Kläder köper jag när de gamla går sönder. Den totala kostnaden som jag lagt ner på möbler under mitt vuxna liv är nog under 5000 kr. Jag hyr färdigmöblerade rum under mina arbetsperioder hemma i Sverige. Sen 2005 har jag lagt noll kronor på möbler – ja, förutom ett möbeltillägg i hyran då.

  Jag har aldrig ägt en bil. Jag har aldrig bott större än typ 25 kvadrat. Och jag har valt bort att ha barn. Så det känns att jag drar mitt strå till stacken, men visst. Jag fick en syrlig kommentar av en tjej med tre barn och villa om att jag borde sluta flyga – jag gör det en till två gånger per år – och jag tänkte kontra med att säga att om hon verkligen brinner för miljön så borde hon sluta skaffa barn, men jag lyckades hålla tyst för en gångs skull.

  Vart bär det av nästa gång?

  – Vet inte. Det beror på hur coronapandemin artar sig. Håller tummarna för en rejäl tur under 2021. Kanske i Sibirien och Mongoliet…

  Dina bästa tips för den som vill ta sig runt i världen på cykel?

  – En mycket sliten kliché, men skaffa utrustningen du behöver och dra. All information finns en googling bort och världen är numera liten. Vill du se berg, välj ett område med berg. Vill du se öknar så välj ett område med öknar. Är det Indien du vill upptäcka – åk till Indien. Självklarheter, men jag får ofta frågan om vilket område eller land som är “bäst” att cykla i och det är såklart omöjligt att svara på. För en del är det Holland med deras cykelstruktur, men för mig är det tråkigt. Jag gillar Namibia, men förstår ju om inte alla gillar att cykla på skitvägar i ett land där det kan gå tre dagar mellan byarna. Läs på om utrustning, välj ett favoritland och ge dig iväg!

  Text: Hanna Anfelter
  Bilder: Lostcyclist


  Mer om Lostcyclist och cykeläventyren hittar du på hans instagram

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Ethiopian Experience – nytt reskoncept med ett gott syfte

  Jenny Ranung driver Ethiopian Design, ett företag som säljer hållbara handvävda produkter från Etiopien. ...

  Turism vs hajfiske Lombok project hiu

  Turism vs hajfiske: Intervju med Madison Stewart bakom Project Hiu

  Indonesien är en av världens största exportörer av hajfenor, och på ön Lombok, granne ...

  Transsibiriska järnvägen – tåg från Stockholm till Hongkong

  Sophie Gripenberg och Patrik Saxe brinner båda för hållbarhetsfrågor och har alltid älskat att ...