Kan turismen bli hållbar

  Kan turismen någonsin bli hållbar?

  Kan turismen någonsin bli hållbar? Ingenting är svart eller vitt utan snarare en stor gråskala. Men turismen kan definitivt bli mer hållbar och första steget är kunskap. Fler behöver förstå vad begreppet hållbar turism innebär.

  Kan turismen bli hållbar om den omfattar flyg? Blir turismen per definition hållbar bara för att den sker med tåg? Reser vi hållbart om vi stannar i vår närmiljö och bara äter det vi själva odlar eller lagar?

  Kan vi ens prata hållbar turism om turismen inte är perfekt på alla sätt och vis?

  Ja och nej. Jag tror på turismens kraft att göra gott och agera motor för positiv förändring. Att turismen kan ta ansvar för både miljö och minskade koldioxidutsläpp och bättre levnadsförhållanden för alla, men det sker inte per automatik utan kräver hårt arbete.

  Hållbar turism innebär att ständigt skapa förutsättningar för resor att ske med så minimal negativ inverkan på platsen vi reser till samtidigt som den strävar efter att lämna så positiva avtryck som möjligt.

  Läs också: Låt oss tala om hållbar turism

  Ingenting är svart eller vitt och turismen blir inte hållbar per automatik för att vi inte flyger, tar tåget eller stannar hemma. Det är mer komplext än så. Första steget till en mer hållbar turism är att förstå vad det betyder och innebär att arbeta med hållbar turismutveckling.

  Nu när besöksnäringen blöder är en ljusglimt att fler inom branschen utbildar sig. Den här hösten har jag haft förmånen att tillsammans med min grymma kollega Kristin Lundén, lära ett härligt gäng mer om hållbar turismutveckling under tio veckor. Förra veckan fick också jag prata om hållbar turism för ett gäng nyfikna studenter på Linköpings universitet.

  Ett steg i taget

  Varje gång jag får chansen att prata om vad hållbar turism betyder – eller någon hittar hit till sajten  – innebär det steg framåt mot ett bättre resande och bättre värld. I den bästa av världar skulle det inte finnas ohållbara alternativ eller ohållbar turism. Vi är inte där än men ett litet steg i taget så…

  Tack för förtroendet Yrkesakademin och Linköpings Universitet. Jag brinner verkligen för frågan och hoppas på fler roliga uppdrag framöver!

  Vill du boka in en föreläsning? Mejla eller ring. Jag ser fram emot att höra dig!

  Tillsammans reser vi till en bättre värld.

  /Hanna

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Ett dygn i Strängnäs och en titt på de stulna regalierna

  Började veckan med att tillbringa ett dygn i Strängnäs, en vacker stad knappt en ...

  Flygdebatten – Därför stannar jag inte på marken

  Med anledning av mitt förra blogginlägg Kan vi sluta sätta likhetstecken mellan hållbart resande ...

  På upptäcktsfärd i Indonesien

  Blank natt, indonesisk massage, tåg genom Java och ankomst till Yogyakarta. Jag är för ...