Sapmi Nature Camp – hållbar glamping i Laponia

I dag är det samernas nationaldag som firas till minnet av den första samiska kongressen som hölls den 6 februari 1917 i Trondheim, och vad passar bättre då än att slå ett slag för Sapmi Nature Camp, ett hållbart naturbaserat campingläger beläget vid gränsen till världskulturarvet Laponia som drivs av att lära sina gäster mer om den samiska kulturen.

glamping laponia
Sapmi Nature Camp erbjuder glamping i Laponia.

Sápmi Nature Camp är ett hållbart och småskaligt läger som i år ligger inne i världsarvet Laponia utanför Gällivare. Lägret består av fem lavvutält, inredda med dubbelsängar, spisar och detaljer inspirerade av naturen och den samiska kulturen. Måltiderna består av lokalproducerad mat och tillagas på plats utefter samiska mattraditioner. Ren och-älgkött, fjällfångad fisk och egenplockade bär är stående ingredienser i de hemlagade måltiderna.

Verksamheten drivs av Lennart Pittja. Han växte upp i en renskötarfamilj i Unna Tjerusj Sami, och lägret ligger på betesmark som har använts av Unna Tjerusj i tusentals år. Sápmi Nature är engagerad i hållbar turism och stör inte på några villkor renarna och renskötseln utan istället delar de med sig ​​av kunskapen om det samiska livet – både det tidigare och det nuvarande.

Eftersom det är ett småskaligt och hållbart företag, tar det bara emot mellan två till tio gäster på samma gång. Gästerna hälsas välkomna vid tågstationen i Gällivare och skjutsas vidare till lägret med bil. Sapmi Nature Camp säger själva att de är långt ifrån en storskalig utväg eller opersonlig massturism. Det är istället en personlig, bekväm och hållbar samisk erfarenhet som ger dig chansen att på riktigt lära dig mer om den samiska kulturen.

Sapmi Nature Camp står definitivt på min bucketlist!

Läs mer om Sapmi Nature Camp här


Editors Note: Har du tillgång till Dagens Nyheter kan du läsa ett reportage om Sapmi Nature Camp i helgens söndagsbilaga. 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Gotländska smultronställen

Gotland – smultronställen med fokus på gotländska råvaror

Sommaren står för dörren och efter en minst sagt omtumlande vår är Gotland redo ...

Påsklov i coronatider och varför jag slutar äta fisk

Corona eller inte, påsklovet kom i år också. För att få lite miljöombyte på ...

Ekokaféer Sverige Bageri Leve

Ekokaféer i Sverige – 17 tips på ekofika

Bra kaféer kan ibland vara trixigt att hitta. Du vet, det där kaféet där ...