Sex tips till Marseille – Frankrikes andra största stad

Marseille är Frankrikes andra största stad och ligger vackert vid Medelhavet. Kanske mest känd för sina kalanker och sin bouillabaisse, bjuder den franska hamnstaden på flera adresser för den hållbarare resenären. Här är sex tips till Marseille – Frankrikes andra största stad.

Tips till Marseille. Holly Rose har varit i den franska hamnstaden och delar med sig av några av sina bästa tips.

Mat och dryck
L’Ecomotive

L’Ecomotive är ett kafé, matsal, bageri och digitalt kontor i ett, och skapar en kreativ plats där såväl deras stammisar som turister kan hoppa in och ta en kaffe, äta en hemgjord kaka eller sippa på en hälsosam juice medan de jobbar eller bara tar en paus.
All mat görs på ekologiska och lokala råvaror och tillagas i det öppna köket vilket skapar en hemma-hos känsla där dofterna från baket och matlagningen sprider sig och förhöjer stämningen i den trevliga lokalen.

L’Ecomotive
2 Place des Marseillaises, 13001 Marseille
lecomotive.org

Tips Marseille
Charmigt och trevligt på l’Ecomotive.
Le Bar à pain

Med sitt öppna kök kan du se på när teamet knådar degen inför nästa dag medan doften av nybakat bröd sprider en underbar doft i lokalen. Varje produkt i deras utbud av ekologiska bröd och bakverk är ett gastronomiskt hantverk med fikon och valnötsbröd, lantkakor och smörbullar som tillfredsställer alla kolhydratscravings.

Bageriet säljer allt bröd på lösvikt vilket betyder att du bara köper den mängd du avser att konsumera – vare sig du ska äta själv eller ha en middag, och bidrar därmed till ett minskat matsvinn. Bageriet är också som en liten bistro med små bord både ute och inne och en meny med rätter till hyfsade priser som du kan njuta av tillsammans ekologiska drycker.

Personalen är varm och vänlig, typiskt för Marseille, och alltid redo med ett leende vilket skapar en välkomnande miljö där du kan slinka in en kortis eller slå dig ner och njuta av mat i lugn och ro.

Le Bar à Pain
18 cours Joseph Thierry, 13001 Marseille
facebook.com/PageLeBaraPain

Grain de Sable

I hjärtat av Belsuncekvarteret i Marseille, gömd bakom smultronställena på Rue du Baignoir, ligger en av Frankrikes få restauranger – eller världens – som tar sig an slow food, eller slow living för den delen, med mer finess och stil än Grain de Sable.

Tip Marseille Grain de Sable
Ett besök på Grain de Sable är en fröjd för smak och sinne, och för planeten .

Alla råvaror kommer från en bonde i närheten som levererar det han har i början av veckan, och allt är lokalt, ekologiskt och efter säsong. Menyn och antalet rätter som skapas från dag till dag utgår från råvarorna som finns snarare än tvärtom. Det finns två veganska och två glutenfria alternativ som kan njutas på utomhusterrassen eller inomhus mellan kalla stenväggar och golv av återvunnet trä.

Varje rätt är skapad för att minimera svinnet vilket betyder att vid varje veckas slut består deras sopor – trots mängden rätter och människor som serveras – bara av ett kärl matavfall (som levereras tillbaka till bonden) och en liten påse med återvinning.

Grain de Sable återvinner allt matavfall från köket och skickar tillbaka en hink i veckan till bonden som levererar råvarorna.

Serveringstimmarna är få och bestämda, endast två och en halv timme på eftermiddagen måndag-fredag så att ägaren kan tillbringa dagens mest värdefulla timmar med sin dotter.
Restaurangen strävar inte efter berömmelse, och det behöver de inte heller. Deras mat och filosofi är respekterad och älskad av alla som kommer hit. Här väntar en stressfri rytm, leende läppar och en stor passion för mat och människor, vilket smittar av sig och värmer både hjärta, mage och själ.

Le Grain de Sable
34, rue du Baignoir, 13001, Marseille
graindesable.net

Grain de Sable har bara öppet vissa tider för att kunna balansera livets timmar.
Boende
Maison Saint Louis

I en charmig gammal byggnad, några minuters promenad från den gamla hamnen i det historiska kvarteret Noailles, ligger det här gamla hotellet som gör moderna ansträngningar i miljömässig hållbarhet. Med inspiration från Green Key, en erkänd certifiering som riktar sig främst till hotell och boenden som är måna om att förbättra sitt miljöarbete, har hotellet börjat ta konkreta steg i rätt riktning. Utöver att byta ut alla glödlampor till energisnåla varianter och att minimera deras förbrukning av vatten och sopor, har de förbjudit alla engångsförpackningar, ställt in återvinningskärl på rummen och övergått till ekologiska, kemikaliefria städprodukter.

Rummen är ljusa och blickar ut över de charmiga gatorna nedanför från järnförsedda balkonger, klädda med stenkarvade figurer och lejonhuvuden, original från 1600-talet och Grand Hotel Saint Louis som låg här innan.  En byggnad som huserade Marseille nobla familjer och en danssal som fortfarande finns kvar tillsammans med ett privat museum som berättar om de färgstarka historierna som hände här. Affärerna som ligger runtomkring, Maison Empereur och Père Blaise, är reliker från samma epok, och ger ett unikt tillfälle att engagera sig med det förflutna, nutiden och framtiden samtidigt.
Pris från 85 euro/natt

Maison Saint Louis
2, Rue des Récolettes, Cours Saint Louis, 13001, Marseille
hotel-st-louis.com

Tips Marseille
Gammal arkitektur möter nytänkande inom hållbarhet på Hotel Saint Louis.
Shopping
Rita

I kvarteret Le Panier, ett stenkast från Marseilles stora Nationalmuseum (MuCEM), ligger den här konceptbutiken som rymmer en tatueringsverkstad, en restaurang, ett kafé och en second hand-butik på samma härliga öppna yta.
Även om det är de vackra handplockade retrofynden, gröna växterna och kaktusarna som lockar in dig, är det restaurangkaféet som får dig att stanna med sitt urval av färska rätter gjorda på ekologiska och säsongsanpassade ingredienser, och som paras väl ihop med en ekologisk dryck. Och om andan faller på kan du avsluta det hela med en tatuering.
Ett perfekt ställe att stanna till på vid ett besök i kvarteret eller på väg till eller från det intilliggande muséet, för att ta en kaffe, äta en bit mat eller köpa med dig en hållbar souvenir.

Rita
36 Rue Sainte Francoise, 13002 Marseille
facebook.com/Ritalepanier

Njut av mat och dryck omgiven av gamla retrofynd på Rita i Marseille kvarter, Le Panier. Bild: @Leotielovely

Maison Empereur

Av alla ställen att besöka i Marseille är det mest magiska Maison Empereur. Butiken som etablerades 1827, och som har drivits av samma familj i sex generationer. Det är Frankrikes äldsta husgerådsbutik som rymmer flera plan med husgeråd, kläder, leksaker och skönhetsprodukter. Var beredd på att några timmar lätt rinner iväg när du strosar genom butikens alla vrår och plan med kollektioner av retroinspirerade leksaker, lokaltillverkade husgeråd och zero waste skönhetsprodukter.

Ännu äldre och mer uppskattad än butiken själv är tvålen Savon de Marseille som välkomnar dig när du kliver in i entrén. Stora block av den här underbara tvålen har tillverkats i Marseille sedan medeltiden med olivolja från lokala träd, alkaisk aska från marina växter och saltvatten (de är veganska och fria från palmolja också), och används till allt från att tvätta lakan och golv, till händer och ansikte.

Savon de Marseille görs enligt ett gammalt recept, och innehåller inga tillsatser utan bara naturliga produkter.

Tvålen är så älskad att det 1688 bestämdes enligt fransk lag att endast tvålar som gjordes enligt den gamla tekniken fick bära Savon de Marseilles varumärke. I dag är det färre än fem Savon de Marseille tillverkare som fortfarande gör tvålen enligt reglerna. Det tar två veckor att tillverka en tvål. Först ska den perfekta blandningen av olivolja, alkalisk aska från marina växter och Medelhavets saltvatten värmas i tio dagar i gamla grytor, sedan hälls blandningen ner i kärl där den stelnar för att sedan skäras i kuber och stämplas innan de ställs ut för att torka i solen.

Savon de Marseille är helt nedbrytbar och säljs utan förpackning vilket gör den till den perfekta och kanske mest autentiska souvenir att köpa med dig från ditt sydfranska äventyr.

Maison Empereur
4 Rue des Récolettes, 13001 Marseille, France
empereur.fr

Text: Holly Rose/Leotielovely
Översättning: Hanna Anfelter
Bilder:@Leotielovely, L’Ecomotive, Grain de Sable, Pixabay


Mer av, och om Holly Rose kan du läsa på hennes sajt Hollyrose.eco 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Le Gers – Frankrikes eget Toscana

Böljande landskap med gröna kullar, brunbränd jord, vinodlingar, små byar, och en kärlek till ...

Fyra kafétips till London – den engelska huvudstaden

London är svenskarnas populäraste weekendstad. Resorna till den engelska huvudstaden ökade med 36 procent ...

Tre schysta tips till Stockholm

Stockholm är en vacker och grön stad som bjuder på många adresser med ett ...