Saxogade i Köpenhamn – den danska shoppinggatan med fokus på social hållbarhet

Dansk shopping för en god sak. Här är en guide till butikerna på Saxogade i Köpenhamn som förenar god design och bra smak med social och ekologisk hållbarhet.

Längs Saxogade på Vesterbro i Köpenhamn ligger flera butiker med fokus på social hållbarhet, och som alla är den del av Settlementet, en organisation som arbetar för att stötta och lyfta marginaliserade människor som har hamnat utanför arbetsmarknaden genom att ge dem en möjlighet till arbetsträning och gemenskap. Butikerna har fått sitt namn från en känd dansk teve-serie ”Sonja från Saxogade”, och erbjuder både barn och vuxenkläder, second hand och små hållbara märken samt möjligheter till fika och en kaffe på språng. Överskott från försäljningen går tillbaka in i Settlementets verksamhet och fortsätter på så vis att hjälpa marginaliserade köpenhamnsbor.

Här är en guide till shoppingadresserna på Saxogade:
Café Sonja Saxogade Köpenhamn.
Café Sonja

Café Sonja är med sina mer än trettio år på nacken den äldsta verksamheten på Saxogade. Kaféet har genomgått stora förändringar på senare år och har i dag en trogen kundkrets bestående av både unga, äldre och barnfamiljer. Här serveras fika, dagens lunch och lättare måltider gjorda på bra råvaror med omsorg. Kaféets motto är att det både ska smaka gott och göra gott.

Café Sonja
Saxogade 86 – 88
cafesonja.dk

Normas shop, kaffe och deli på Saxogade Köpenhamn.
Normas

Med ekologisk och social hållbarhet som utgångpunkt säljer Normas noga utvalda produkter av god design och kvalité. Här hittas kläder, assessorer och prylar av återvunnet tyg, ekologisk och/eller naturmaterial samt gröna växter från grannbutiken ”Gröna Krafter”. Fokus är på konsumtion med omsorg och snygg design för en bra sak. Här finns också en kaffebar där du kan njuta en kopp ekologiskt kaffe och en liten munsbit medan du tittar runt i butiken.

Normas
Estlandsgade 20/Saxogade
settlementet.dk/norma/

Heidi & Bjarne Saxogade Köpenhamn.
Heidi & Bjarne

Barnbutiken Heidi & Bjarne slog upp dörrarna 2014, och är döpta efter barnen till tevekaraktären Sonja. Butiken har fokus på barnkläder och säljer överskottsvaror från etablerade märken till rimliga priser. Både second hand och redesign. Varorna är beställda eller har donerats till butiken, och konceptet är det enda i sitt slag i Danmark.
Förutom att erbjuda schysta kläder på hyllorna är Heidi & Bjarne, liksom de andra butikerna i Saxogade, en inkluderande arbetsplats för människor som av olika skäl står utanför arbetsmarknaden. De jobbar kontinuerligt för att utveckla en hållbar affärsmodell som rymmer både socialt arbete och snygg design för en god sak.

Heidi & Bjarne
Saxogade
settlementet.dk/heidibjarne

Fredes Woodshop Saxogade i Köpemhamn.
Fredes Woodshop

Fred –Freddy Fræk– är gatupojken och fönsterputsaren i Sonja-serien från Saxogade. Han är också älskare till Sonjas mor Norma, som gett namn åt grannbutiken på hörnet. Fredes träshop är en hyllning till karaktären och Saxogades sociala träverkstad där alla får chansen att bli en del av en arbetsgemenskap. Oavsett bakgrund och bagage kommer de som arbetstränar till träshopen för att de vill arbeta med trä. Och hitta en gemenskap. I skyltfönstret kan du se vad som produceras för tillfället och genom att köpa produkterna är du med och stöttar det sociala arbetet. 

Fredes Woodshop
Saxogade 85
settlementet.dk/freddys-woodshop/

Los marker Saxogade Köpenhamn. Förpackningsfri butik.
LØS Market

På samma gata som de övriga butikerna ligger den förpackningsfria butiken Løs market. Løs drivs inte av Settlementet men samarbetar tätt med verksamheten. Bland annat levererar de grönsaker till Café Sonja varje torsdag och tar in folk som arbetstränar på regelbunden basis. Løs tror på en grönare och mer hållbar framtid, kombinerat med en närvarande shoppingupplevelse. Här kan du handla dina matvaror helt förpackningsfria och i lösvikt, och hjälper på så vis till att minimera matsvinn och avfall av engångsförpackningar. Frukt, grönsaker, spannmål, gryn, nötter, sötsaker, oljor och vinäger samsas i en minimalistisk, vackert inredd butik där fokus ligger på bra, ekologiska råvaror utan svinn. 

LØS market
Saxogade 77
loes-market.dk

Läs mer om Settlementet här: settlementet.dk/

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Berlin – hotellcircus, historiska promenader och superfoods

Som förstagångsbesökare i Berlin är det ett smart drag att bo i Mitte med ...

Tre schysta tips till Stockholm

Stockholm är en vacker och grön stad som bjuder på många bra adresser för ...

When in Palma – tips till Palma de Mallorca

I Palma de Mallorca finns det mesta som du kan hitta i Barcelona, men ...