Shoppingtips Saxogade Köpenhamn

  Saxogade i Köpenhamn – shoppinggatan med fokus på social hållbarhet

  Dansk shopping för en god sak. Här är en guide till butikerna på Saxogade i Köpenhamn som förenar god design och bra smak med social och ekologisk hållbarhet.

  Längs Saxogade på Vesterbro i Köpenhamn ligger flera butiker med fokus på social hållbarhet. De är alla en del av Settlementet, en organisation som arbetar för att stötta och lyfta marginaliserade människor som har hamnat utanför arbetsmarknaden. Genom organisationen får de möjlighet till arbetsträning och gemenskap. Butikernas namn kommer från en känd dansk teve-serie ”Sonja från Saxogade”, och erbjuder både barn och vuxenkläder, second hand och små hållbara märken samt möjligheter till fika och en kaffe på språng. Överskott från försäljningen går tillbaka in i Settlementets verksamhet och fortsätter på så vis att hjälpa marginaliserade köpenhamnsbor.

  Här är en guide till shoppingadresserna på Saxogade:
  Café Sonja Saxogade Köpenhamn.
  Café Sonja

  Café Sonja är den äldsta verksamheten på Saxogade, med sina mer än trettio år på nacken. Kaféet har genomgått stora förändringar på senare år och har i dag en trogen kundkrets bestående av både unga, äldre och barnfamiljer. Här serveras fika, dagens lunch och lättare måltider gjorda på bra råvaror med omsorg. Kaféets motto är att det både ska smaka gott och göra gott.

  Café Sonja
  Saxogade 86 – 88
  cafesonja.dk

  Normas shop, kaffe och deli på Saxogade Köpenhamn.
  Normas

  Normas säljer noga utvalda produkter av god design och kvalité med ekologisk och social hållbarhet som utgångspunkt. Här hittar du kläder, assessorer och prylar av återvunnet tyg, ekologisk och/eller naturmaterial samt gröna växter från grannbutiken ”Gröna Krafter”. Fokus är på konsumtion med omsorg och snygg design för en bra sak. Här finns också en kaffebar där du kan njuta en kopp ekologiskt kaffe och en liten munsbit medan du tittar runt i butiken.

  Normas
  Estlandsgade 20/Saxogade
  settlementet.dk/norma/

  Shoppingstips Saxogade Köpenhamn
  Heidi & Bjarne

  Barnbutiken Heidi & Bjarne öppnade dörrarna 2014, och har fått sitt namn efter barnen till tevekaraktären Sonja. Butiken fokuserar på barnkläder och säljer överskottsvaror från etablerade märken till rimliga priser. Både second hand och redesign. Varorna beställs eller har donerats till butiken, och konceptet är det enda i sitt slag i Danmark.
  Förutom att erbjuda schysta kläder på hyllorna är Heidi & Bjarne, liksom de andra butikerna i Saxogade, en inkluderande arbetsplats för människor som av olika skäl står utanför arbetsmarknaden. De jobbar kontinuerligt för att utveckla en hållbar affärsmodell som rymmer både socialt arbete och snygg design för en god sak.

  Heidi & Bjarne
  Saxogade
  settlementet.dk/heidibjarne

  Fredes woodshop Saxogade Köpenhamn
  Fredes Woodshop

  Fred –Freddy Fræk– är gatupojken och fönsterputsaren i Sonja-serien från Saxogade. Han är också älskare till Sonjas mor Norma, som har gett namn åt grannbutiken på hörnet. Fredes träshop är en hyllning till karaktären och Saxogades sociala träverkstad där alla får chansen att bli en del av en arbetsgemenskap. Oavsett bakgrund och bagage kommer de som arbetstränar till träshopen för att de vill arbeta med trä, och hitta en gemenskap. I skyltfönstret visas det som produceras för tillfället i butiken, och när du köper produkterna är du med och stöttar det sociala arbetet. 

  Fredes Woodshop
  Saxogade 85
  settlementet.dk/freddys-woodshop/

  Los supermarket Saxogade Köpenhamn
  LØS Market

  På samma gata som de övriga butikerna ligger den förpackningsfria butiken Løs market. Butiken drivs inte av Settlementet men den har likväl ett tätt samarbete med den sociala verksamheten. De levererar till exempel grönsaker till Café Sonja varje torsdag samt tar in folk som arbetstränar i butiken på regelbunden basis. Løs tror på en grönare och mer hållbar framtid i kombination med en närvarande shoppingupplevelse. Här kan du handla dina matvaror helt förpackningsfria och i lösvikt, och hjälper på så vis till att minimera matsvinn och avfall av engångsförpackningar. Frukt, grönsaker, spannmål, gryn, nötter, sötsaker, oljor och vinäger samsas i en minimalistisk och vackert inredd butik där fokus ligger på bra, ekologiska råvaror utan något svinn. 

  LØS market
  Saxogade 77
  loes-market.dk

  Läs mer om Settlementet här: settlementet.dk/

  Fler schysta tips till Köpenhamn hittar du här

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Guide till Prags gröna adresser

  Prague Green City Guide är den första gröna guiden till Prag, skriven av två ...

  Tre schysta tips till Köpenhamn för en grön weekend

  Tips till Köpenhamn. Köpenhamn är en populär weekendstad och nås enkelt med tåg från ...

  Umeå guide hållbarhet

  Guide till Umeås bästa adresser med hållbarhet i fokus

  Svemestra och tillbringa en weekend i Umeå. Norrlands huvudstad har genomgått stora förändringar de ...