Township Roots, en nyckel till förändring för barnen i Kapstadens kåkstäder

  Livet i Sydafrikas kåkstäder kan vara riktigt tufft och bristen på resurser och sysselsättningar är en grogrund för kriminalitet. Många barn hoppar av skolan men tack vare Township Roots, en organisation som bedriver efterskoleverksamhet i Kapstadens kåkstäder, får barnen en möjlighet att tro på sig själva. De ges en chans att ta sig ur fattigdomen med hjälp av en bra utbildning.

  För ungefär ett år sedan var jag i Sydafrika, i trakterna kring Kapstaden. Platsen tog mig med storm, men jag upplevde samtidigt ett land fyllt av kontraster. Å ena sidan bjuder landet på en fantastisk natur och god mat och dryck. Å andra sidan präglas det av fattigdom och utanförskap.

  Under en av resans dagar hade jag förmånen att få besöka en skola utanför Kapstaden, Entonsha Primary school. Den ligger i  kåkstaden Phillippi där verkligheten för många är tuff. Här jobbar organisationen Township Roots med att stötta och få områdets barn att tro på sig själva och deras förmåga att genom utbildning ta sig ur fattigdomen och skapa sig ett bättre liv.

  Bulelani and N'sosa.jpg
  Bulelani och “N’Sosa” är eldsjälarna bakom Township Roots.

  Organisationen drivs av Bulelani Futshane och Nosisa Mhlati, två eldsjälar som själva växte upp i kåkstäderna och vet vad livet här innebär. De har heltidsjobb och familjer båda två, men lägger själ och hjärta i Township Roots och barnen som kommer till efterskoleverksamheten. De ser till att de får ett mellanmål innan aktiviteterna startar för de vet hur det är att plugga på tom mage. Barnen får lära sig att läsa, skriva och dansa. Målet är att göra skolgången till något glädjefyllt och få barnen att förstå att kunskap är nyckeln till förändring.

  Ett av barnen som jag hade förmånen att träffa under mitt besök på Entonsha Primary School.

  Det kändes oerhört viktigt att med egna ögon få se den här vardagen och mötet med barnen var fyllt av så mycket värme och glädje.

  Mer information om Township Roots, och hur du bokar ett besök hittar du här.

  Text och bild: Hanna Anfelter

  Edtitors Note: Sedan vi var här och besökte skolan i samarbete med Influence Tours, har Bulelani utbildat sig till guide, och utöver ett besök på en av skolorna där Township Roots verkar, erbjuder Roots of Africa en unik guidad tur genom det vardagliga livet i kåkstäderna där besökarna får chansen att interagera med och lyssna till dem som lever här samtidigt som de får en ökad insikt i Sydafrikas historia, apartheid och Xhosa-kulturen, samt upptäcka den lokala maten. 
  Intäkterna från de guidade turerna stödjer efterskoleverksamheten och gör en direkt skillnad för barnen och människorna som lever i kåkstäderna.

  Tags:

  • Show Comments (1)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Antrim Villa – schyst boutiquehotell i Kapstaden

  Det råder en allvarlig vattenbrist i Kapstaden just nu. Därför är det extra viktigt ...

  Restauranger Kapstaden – adresserna du inte får missa

  Kapstaden är ett av de hetaste resmålen just nu och dessutom en av världens ...