Tre initiativ för att hålla planeten ren

I söndags den 22 april var det Jordens dag, Earth Day, en dag som instiftades 1970 samma datum då miljoner människor gick ut på gatan för att protestera mot industrialismens negativa miljöpåverkan. Varje år sedan dess, den 22 april uppmärksammas Jordens välmående lite extra och i år stod plastföroreningarna i fokus.

I år var fokus för Earth Day att uppmärksamma och få ett slut på plastföroreningarna i världen – End Plastic Pollution. Varje år hamnar 8 ton i haven och om vi inte gör något åt saken nu kommer våra hav innehålla mer plast än fisk år 2050. Visste du till exempel att det tar 450 år att bryta ner en PET-flaska? 20-25 att bryta ner ett litet tuggummi. Eller 10-30 år att bryta ner en plastpåse?

Här är tre tips på hur du enkelt kan hjälpa till att hindra att skräpet når våra hav. Mycket handlar om vanor och beteenden och ser andra vad du gör skickar det förhoppningsvis positiva signaler och på sikt kan vi ändra beteenden, det är inte okej att skräpa ner i naturen!

Ett skräp om dagen

Det kan låta som en klyscha – ingen kan göra allt men alla kan göra något – men om alla plockade ett skräp om dagen skulle det få stor effekt. Det kan kännas märkligt första gången men efter att ha fått in vanan att ta ett skräp om dagen ska du se att det snart blir två, tre eller tio av bara farten. Och om någon ser dig plocka ett skräp skickar det signaler om att det är ett okej beteende och inspirerar förhoppningsvis fler till att börja göra samma sak.

Plogga

Plogga går ut på att plocka skräp samtidigt som man joggar. Det går även lika bra att promenera, paddla, åka skateboard, cykla eller vad du själv föredrar för att röra dig. Det hela handlar om att göra något åt vår miljö och hälsa innan det är för sent. Att plogga är en lösning på problematiken som gör att det inte längre blir tabubelagt att plocka skräp och städa upp. Plogga är attitydförändrande. Ju fler som plockar upp skräp, desto fler blir det förhoppningsvis.

Initiativet som startades av Erik Ahsltröm har växt till en folkrörelse som har spritt sig som en löpeld över hela världen. Ge dig ut på egen hand, följ med på en arrangerad ploggingtur eller skapa ditt eget initiativ i din närhet.
Läs mer om Plogga och hur du engagerar dig på deras hemsida: plogga.se

Säg nej till engångsartiklar

Mycket av det som hittas i naturen är plastpåsar, plastflaskor, plastlock till papperskaffemuggar, sugrör, plastbestick och andra engångsartiklar. Ta för vana att alltid bära med dig en återanvändningsbar påse till handlingen, eller återanvänd din platspåse flera gånger om och sopsortera den sedan. Säg nej till plastlocket när du köper din kaffe på väg till jobbet, eller ännu bättre – ta med en återanvändningsbar kaffemugg och be dem hälla kaffet i den. Säg nej till sugrör i plast och investera i en återanvändningsbar vattenflaska och säg nej till vatten på flaska.

Små saker, men som i det långa loppet förhoppningsvis ger stor effekt.

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Amazonas – turismen viktigare än någonsin

Turism är mer än bara personlig rekreation. Som en av världens viktigaste ekonomier kan ...

Så reser vi 2018 enligt Resiabarometern

Inspirerande boenden och kulinariska äventyr, minibreaks, kulturella upplevelser och att få vara bortkopplad och ...

Världsturismdagen 2018 – varför hållbar turism spelar roll

I dag är det Världsturismdagen. En dag som firas den 27 september varje år ...