Räddad mat, närodlade råvaror i säsong och schysta arbetsvillkor. Några ställen arbetar lite extra med hållbarhet och sticker ut i Stockholms lunchutbud. Här är tre tips på schysta lunchrestauranger i Stockholm.
Tre schysta lunchrestauranger i Stockholm. Räddad mat, närodlade råvaror i säsong och schysta arbetsvillkor. Några ställen arbetar lite extra med hållbarhet och sticker ut i Stockholms lunchutbud. Här är tre tips på schysta lunchrestauranger i Stockholm.
Restaurang Cirkeln
Cirkeln ligger i ABF-husets lokaler på Sveavägen som förutom dagens lunch erbjuder frukost, fika och middag. Lunchen innehåller oftast tre alternativ varav ett vegetariskt och veganskt. Maten tillagas med kärlek på säsongens råvaror och schysta arbetsvillkor är en självklarhet. En klar lunchfavorit i Stockholm city.
abfstockholm.se

Sopköket
Sopköket räddar mat och minskar svinnet. Matsvinn från butiker och deras underleverantörer men också annat svinn. Materialsvinn, lokalsvinn och arbetskraft, genom att anställa nyanlända till exempel som har svårt att få jobb. Bakom Sopköket står Filip Lundin, en energisk och inspirerande person som fick idéen efter en resa till Indien. Från försäljning i foodtruck till egen restaurang i Söderhallarna –sedan starten 2015 har det gått framåt. Restaurangen erbjuder dagligen en god och vällagad lunchbuffé tillagad på räddad mat. Inredningen består av räddade möbler som också är till salu.
sopkoket.se

Gigafood
Den färgglada maten hos Gigafood är den första i Sverige att få WWF:s märkning “One Planet Plate” vilket innebär att dess klimatpåverkan ligger inom planetens gränser. Här kan man gotta sig i den generösa lunchbuffén, ta med sig en wrap i farten, eller slå sig ner och fika med en raw food-bakelse under blomtaket. Allt vegansk och ekologiskt. Ligger på Södermalm i Stockholm.
gigafood.se

Restauranglabbet
Restauranglabbet är en innovationsarena som undersöker hur restauranger kan uppnå de globala målen genom att förena vetenskap med matbranschen
Bakom konceptet står en grupp med hållbara kockar, industridesigners och hållbarhetsexperter, och tillsammans tittar de på alla delar som berör restaurangdrift. Det vill säga råvaror, vatten, avfall, möbler, teknik och så vidare. Målet är att bli världens mest hållbara krog, och i lunchrestaurangen serverar de en buffé som ändras dagligen beroende på vilka råvaror som finns tillgängliga för dem.
I lokalen på Valhallavägen erbjuder de också fika hela dagen lång. Kaffe och godsaker gjorda på dagliga rester såsom kaffesump, banan eller nötter.
restauranglabbet.se
Editors note 7 september 2020: När artikeln skrevs tipsade vi om Farm restaurant & Bar. Ett samarbete mellan Maurits och Agnes från Karshamra mat & trädgård. Restaurangen har dock stängt och vi har plockat bort texten och ersatt med Restauranglabbet. Dessutom på grund av Corona håller Cirkeln för närvarande stängt men vi håller tummarna för att de snart öppnar upp igen.
Show Comments (0)