Världens tio bästa etiska destinationer 2020

  Armenien, Jamaica, Dominica, Trinidad & Tobago och Kap Verde är nykomlingarna på listan över världens tio bästa etiska destinationer 2020. En lista som tas fram av den ideella organisationen Ethical Traveler varje år för att stötta och uppmuntra länderna i sitt miljöarbete, upprätthållandet av mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar.

  Bakom listan över etiska destinationer står Ethical Traveler, en ideell organisation utan vinstintresse, med syftet att inspirera och uppmuntra resenärer att förändra världen. Med hjälp av turismens ekonomi vill de skydda mänskliga rättigheter och jordens natur. Varje år går de igenom nära två hundra utvecklingsdestinationer för att se över deras arbete med hållbar turism. Därefter väljs de tio destinationer ut som har gjort mest framsteg i sitt arbete med att främja mänskliga rättigheter, bevara djur och natur och stötta sociala åtgärder, samtidigt som de skapar en samhällsengagerad turistindustri.

  Lokalbefolkning Jamaica
  Jamaicansk man i Morant Bay. Bild: Kristen Sturdivant/Unsplash

  På 2020 års lista är några nykomlingar, några tillbakavändare och några återkommande. Här är destinationerna i alfabetisk ordning:

  Armenien

  Kap Verde

  Costa Rica*

  Dominica

  Jamaica

  Mongolia*

  Palau*

  Gambia*

  Trinidad & Tobago

  Uruguay*

  (* = med på listan 2019)

  Listans nykomlingar

  ARMENIEN

  Armenien är en av nykomlingarna på listan över etiska destinationer, till stor del tack vare sin lovande nya regering och sitt engagemang för grön energi. Efter den fredliga sammetsrevolutionen 2018 vann Armeniens nuvarande premiärminister Nikol Pashinyan – som ledde protesterna – en stor seger i parlamentsvalet. Han fick majoritet, och därmed större chans att genomföra sina ambitiösa planer på att tackla korruptionen och genomföra ekonomiska reformer.

  Armenien har lovat att 30 % av elen ska komma från förnybara källor år 2025. I november 2019 invigdes landets största kommersiella solkraftverk, och fler solenergiprojekt är på väg. Dessutom har ett lagförslag lagts fram vid det armeniska parlamentet som syftar till att kriminalisera djurmissbruk.

  Men det kvarstår en hel del kritiska frågor att hålla koll på. Jämställdhet mellan kvinnor och kvinnor är fortfarande en allvarlig oro, liksom våld i hemmet; Minst tio kvinnor dödades av familjemedlemmar eller partners under de första sex månaderna av 2019. Armenien har ändå gjort några framsteg när det gäller att anta lagstiftnings- och politiska reformer för att främja jämställdhet och bekämpa våld mot kvinnor.

  Kyrka Armenien en av tio etiska destinationer 2020
  Armenien är en av nykomlingarna på listan över etiska destinationer, till stor del tack vare sin lovande nya regering och sitt engagemang för grön energi.
  JAMAICA

  Jamaica är en annan nykomling på listan. Även om landet fortfarande har ett utbrett problem med våldsbrott kommer dess betydande framsteg på de ekonomiska och miljömässiga fronterna förhoppningsvis att leda till ökad social välfärd under de kommande åren. Arbetslösheten är den lägsta i historien, det har skett markanta framsteg när det gäller att få bukt med landets skulder och inflationen är rekordlåg.

  Den 1 januari 2019 trädde ett förbud mot engångsplast i form av påsar och sugrör i kraft, såväl som styrform, och landet har ambitiösa mål om förnyelsebar energi.

  Landet har också meddelat att de ska spendera 20 miljoner dollar för att skydda sina vatten från olagligt fiske och uppmuntra en hållbar fiskeförvaltning.

  Medan homosexualitet fortfarande är olagligt, och våldet mot HBTQ-samhället kvarstår, görs  blygsamma framsteg mot tolerans bland aktivistgrupper i landet – även om ett Pride-evenemang i Montego Bay avbröts på grund av säkerhetsproblem. På samma sätt finns det vissa bevis på växande könsbaserat våld på Jamaica. Dessa oroande områden placerar Jamaica i en något osäker position på listan, men organisationen hoppas att deras inträde ger ett incitament för stadiga förbättringar inom en snar framtid.

  Blue Mountain Jamaica en etisk destination
  Jamaica är en nykomlingarna på listan över världens tio bästa etiska resmål 2020.
  DOMINICA

  Dominica har fått den högsta rankningen för medborgerliga och politiska rättigheter från Freedom House i några år nu, vilket gör det till en av de högst rankande karibiska öarna. Även om landet drabbades kraftigt under orkanen Maria, arbetar Dominica för att bli världens första klimatsmarta nation. Förbud mot engångsprodukter är ett steg; ett ännu större är främjandet och utvecklingen av ekoturism.
  Jämfört med andra öar i regionen är Dominica fortfarande oförstörd och orörd – med klart blått vatten och frodiga bergskedjor. Med respekt för sin unika identitet strävar landet efter att skydda lokala samhällen och livsmiljöer genom en ansvarsfull turism. Det finns knappt några internationella hotellkedjor på ön, och Dominicas ursprungsbefolkning deltar aktivt i att välkomna besökare.

  Läs också: Dominica paradiset för ekoturister

  Tyvärr har Dominica fortfarande lagar som förbjuder sexuella relationer mellan samma kön. Även om de inte längre verkställs är det likväl problematiskt att de existerar.

  TRINIDAD & TOBAGO

  Efter en dom i högsta domstolen tog Trinidad och Tobago bort den lag som kriminaliserade sexuella relationer mellan samma kön. Kampen för jämlikhet i Trinidad och Tobago är dock långt ifrån över. Idéen med att ta med dem på listan ändå är att uppmuntra landet att fortsätta stärka sitt hbtq-skydd.

  Ethical Traveler är fullt medvetna om att det varje år är med utvecklingsländer på listan som fortfarande har lagar mot hbtq – även om de inte verkställs. Men framstegen med att ta bort lagarna saknas eller sker mycket långsamt. Vissa länder, som Polen, skapar till och med ny homofob politik. De anser därför att det är extra viktigt att uppmuntra länder som ändå tar positiva steg.

  När det gäller miljöskyddet har Trinidad och Tobago fortfarande en lång väg att gå. Tillsammans med andra öar i Karibien är det ett av de länder som producerar mest plastavfall per capita. Men indikationer på en positiv utveckling finns. Önationen har gått med i Clean Seas-kampanjen, lanserat sitt första återvinningsprogram och fokuserar på avfallshantering. När du som resenär besöker öarna är det därför mycket viktigt att välja miljövänliga alternativ för boende och mat för att inte förvärra deras avfallsproblem. Resenärer bör som alltid uppmuntra hållbar turism och respektera landets naturliga underverk och miljö. Särskilt Tobago betraktas i dag som en eko-destination i toppklass, främst på grund av Main Ridge Forest reserve – ett världens äldsta skyddade områden.

  Läs också: Tobago ett karibiskt ekoäventyr långt från massturismen

  Havet Trinidad & Tobago
  När det gäller miljöskydd har Trinidad & Tobago fortfarande en lång väg att gå men de gör framsteg. De har exemplevis nyligen gått med i en Clean Sea kampanj.
  Några av listans återvändare
  KAP VERDE

  Kap Verde är tillbaka på listan över etiska destinationer efter två års frånvaro, efter att ha visat framsteg inom jämställdhet, HBTQ-rättigheter, miljöfrågor och pressfrihet.

  Landet har gått med i Equal Rights Coalition, en mellanstatlig grupp vars syfte är att skydda hbtq-rättigheter. Nationalförsamlingen har antagit en resolution som stödjer jämställdhet mellan könen, och  har gett tillstånd till inrättandet av en kommission som ska uppmuntra jämställdhet mellan kvinnor och män i den offentliga politiken.

  Dessutom hoppade Kap Verde upp fyra positioner jämfört med 2018 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsgranskning, och Kulturinstitutet (Instituto do Património Cultural) har tilldelats UNESCO-Greklands Melina Mercouri internationella pris för skydd och förvaltning av kulturlandskap för sitt arbete med att förvalta och driva en hållbar utveckling av naturparken Cova Paul Ribeira da Torre.

  Internationella SOS, världens största medicinska och resesäkerhetsföretag, har tilldelat Kap Verde den högsta rankningen för resesäkerhet. Det enda afrikanska landet som uppnår denna position.

  COSTA RICA

  Costa Rica är med på listan i år igen tack vare landets fortsatta framsteg när det gäller hbtq-rättigheter och sitt åtagande för miljövård och sociala frågor. I oktober fick nationalparken Isla del Coco Blue Parks- priset av Costa Ricas marina institut. Ett pris som visar att de uppfyller högsta vetenskapliga standarder för skydd och hantering av marint liv.

  I december stoppade Costa Ricas miljödepartement en ananasodling som hotade Térraba-Sierpes våtmarker med farligt jordbruksavfall, och äventyrade fyra arkeologiska platser. Gällande hälsa och sociala frågor hoppas Costa Rica kunna eliminera malaria i hela landet till år 2022. Förra året inledde landet en ny kampanj för att öka medvetenheten kring självmord.

  Dessutom fortsätter Costa Rica att välkomna nicaraguanska, venezuelanska och andra flyktingar. Även om detsamma har orsakat protester och slitningar på landets ekonomi.

  Men Costa Rica har samtidigt flera problem som kvartstår. Det finns rapporter om olagligt hajfensfiske. Dessutom har ett nytt lagförslag som möjliggör återupptagandet av räktrålning fått stöd i regeringen. Costa Ricas plats på årets lista väcker blandade känslor hos organisationen. Om inte åtgärder för att skydda hajar och annat djurliv genomförs till år 2021, kommer det bli svårt att ha kvar landet på listan med gott samvete.

  Havet Costa Rica
  Costa Rica arbetar hårt för att skydda och bevara landets marina liv, samtidigt som rapporter om hajfensfiske forstfarande förekommer.
  MONGOLIET

  Mongoliet behåller sin välförtjänta plats som etisk destination för femte året i rad, med stadiga framsteg när det gäller att hantera problem kring föroreningar, gruvdrift, migration och ekonomisk utveckling.

  Enligt landets nationella statistikbyrå har luftkvaliteten i huvudstaden Ulan Bator förbättrats. Till stor del på grund av ett regeringsförbud mot inhemsk användning av råkol.

  Internationella organisationen för migration driver ett fyraårigt projekt för att förbättra förhållandena för migranter och främja tillväxt, ekonomiska möjligheter och socialt skydd för utsatta grupper – viktiga ambitioner i Mongoliets mål om Agenda 2030.

  Gay och transpersoner utsetts dock fortfarande för trakasserier och våld, även om vissa framsteg har gjorts. Den mongoliska polisstyrkan har nu riktlinjer för att hantera transpersoner, och officerare utbildas för att behandla dem enligt könet de identifierar sig som.

  Människor Ulan Baatar Mongoliet en av tio etiska destinationer
  Mongoliet är med på Ethical Travelers lista för femte året i rad. Landet har satt in hårda åtgärder för att förbättra luftkvaliteten i Ulan Bator.
  Ingen är perfekt

  Även om Ethical Traveler är flitiga med att skapa listan måste de ständigt påminna sig själva om att allt är relativt. Inget land är perfekt. Alla har äkta och ofta allvarliga brister. Var och en av listans vinnare anstränger sig dock för att förbättra sig. Och om de är med på listan mer än ett år i rad betyder det att de aktivt förbättrar sitt redan ambitiösa arbete. Ethical Traveler hoppas att platsen på listan motiverar folket och ledarna i länderna att fortsätta sitt beundransvärda arbete.

  Här kan du läsa mer om listan över etiska destinationer, övriga destinationer och organisationen. 

  Bilder: Unsplash

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Guyana ekoturism

  Guyana bästa destinationen för ekoturism 2019

  Guyana har nyligen blivit utnämnd till den bästa destinationen för ekoturism 2019. Det var ...

  World Ocean Day

  World Ocean Day – hållbart resande spelar roll

  Världshavdagen eller World Ocean Day firas varje år den 8 juni för att uppmärksamma ...

  Världsturismdagen 2018 – varför hållbar turism spelar roll

  Hållbar turism spelar roll. Världsturismdagen firas den 27 september varje år för att lyfta ...