Vad är det för fel på ordet lagom?

I dagens debattklimat där det förespråkas att vi ska sluta flyga, sluta äta kött och sluta shoppa, kan jag inte annat än undra vad det är för fel på ordet lagom? Genomsnittssvensken lever som om hen hade 4 jordklot och det kan vem som helst räkna ut att det inte är hållbart. Men att tvärt sluta med allting utan att komma med en lösning är inte heller hållbart. Vi behöver konsumera mindre och bättre. och om alla fick respekt för ordet lagom tror jag att vi skulle vi komma en bra bit på vägen i omställningen till ett hållbart samhälle.

Större, bättre och mer. Varför alltid denna strävan efter mer? Det västerländska samhället är uppbyggt på konsumtion. Vi luras att tro att konsumtion gör oss lyckligare, allt medan företagen jagar snabba vinster. Ett större hus, flera bilar, mer kläder, fler resor, en större köttbit på grillen. Hela tiden denna strävan efter större, mer och bättre. Varför är det så få som nöjer sig med lagom? Detta geniala svenska unika ord som saknar någon riktig översättning. Inte för mycket, inte för lite. Lagom.

För ska sanningen fram, och den börjar gå upp för fler och fler, har det västerländska idealet som vi så idogt strävar efter, katastrofala konsekvenser. Den globala uppvärmningen är ett faktum och forskarna är eniga, enligt IPCCS rapport från i höstas får vi inte överstiga 1,5 grader och vi har mindre än tio år på oss att vända den negativa kurvan av koldioxidutsläpp i atmosfären.

Dessutom, vår konsumtion är inte bara skyldig till skyhöga utsläpp, den leder också till en minskning av den biologiska mångfalden, där arter utrotas i en aldrig tidigare skådad takt. Det visar en ny rapport från IPBES som pekar på att avskogning, jordbruk, fiske, klimatförändringar och miljöförstöringar har lett till den största minskningen av arter i mänsklighetens historia. Rapportförfattaren understryker att läget är mycket allvarligt: ”Biosfären som hela mänskligheten är beroende av, förändras i en aldrig tidigare skådad grad på alla mätbara skalor”.

Hållbarhet börjar med oss själva

Vårt sätt att leva, konsumera, resa och äta är orsaken till att vi står inför mänsklighetens största förlust av arter och det är på samma gång bara vi som kan se till att hejda den. Och det börjar med oss själva.

Jag läste häromdagen ett genialiskt citat i stil med, ”att vara naken är det mest hållbara valet, vi är det andra bästa valet”. Samma sak är det med resor, eller allt egentligen. Det bästa vore om vi inte reste alls, inte rörde oss någonstans som krävde annan transport än till fots, gick runt nakna, och bara åt den mat naturen gav oss och roade oss med att stirra in i väggen. Men vi har ett liv som jag ändå anser att är till för att levas och så länge samhället ser ut som det gör, kan vi välja att stå helt utanför, nakna och självförsörjande i en koja i skogen eller göra det bästa möjliga av situationen och börja leva lagom. Resa lagom, shoppa lagom, äta lagom och roa oss lagom.

Även om det behövs stora systemförändringar för att få till en reell förändring och hejda klimatförändringarna, spelar det roll vad varje enskild individ gör. För varje enskild individ bildar tillsammans en hel mänsklighet. Genom att få fler att leva lagom kommer vi en bra bit på vägen i omställningen till ett mer hållbart samhälle.

/Hanna

Tags:

 • Show Comments (2)

 • Caroline Ford

  Bra tankar Hanna! Tror på rak arm att vi låtit oss bli för amerikaniserade. Lagom är bäst. Låt oss bli svenska igen med innebörden kärlek till vår natur, våra röda stugor och pyssel i det rena, enkla, skandinaviska ljuset.

  • Hanna Anfelter

   Tack! Låter som ett bra förslag. Mer av lagom!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Vart tar det sunda förnuftet vägen när vi reser?

I veckan framkom det att den populära badpärlan Blå lagunen på Ekerö måste stänga ...

Hållbart resande handlar om mer än miljö

Hållbart resande är ingen trend och frågan är större än miljö och klimat. Att ...

Flyget – elefanten i rummet

Kan man verkligen tala om hållbart resande och hållbar turism i samma andetag som ...