Vad är det för fel på lagom?

I dagens debattklimat där det förespråkas att vi ska sluta flyga, sluta äta kött och sluta shoppa, kan jag inte annat än undra vad det är för fel på ordet lagom? 

Lagom. Inte för mycket. Inte för lite. 

Genomsnittssvensken lever som om hen hade 4 jordklot och det kan vem som helst räkna ut att det inte är hållbart. Men att tvärt sluta med allting utan att komma med en lösning är inte heller hållbart. Vi behöver konsumera mindre och bättre, och om alla fick respekt för ordet lagom skulle vi komma en bra bit på vägen i omställningen till ett hållbart samhälle.

Större, bättre och mer. Varför alltid denna strävan efter mer? Det västerländska samhället är uppbyggt på konsumtion. Vi luras att tro att konsumtion gör oss lyckligare, allt medan företagen jagar snabba vinster.
Ett större hus, flera bilar, mer kläder, fler resor, en större köttbit på grillen. Hela tiden denna strävan efter större, mer och bättre. Varför är det så få som nöjer sig med lagom? Detta geniala svenska unika ord som saknar någon riktig översättning. Inte för mycket, inte för lite. Lagom.

Det västerländska idealet skaver 

För ska sanningen fram, och den börjar gå upp för fler och fler, har det västerländska idealet som vi så idogt strävar efter, katastrofala konsekvenser. Den globala uppvärmningen är ett faktum och forskarna är eniga. Enligt IPCCS rapport från i höstas får vi inte överstiga 1,5 grader och vi har mindre än tio år på oss att vända den negativa kurvan av koldioxidutsläpp i atmosfären.

Dessutom, vår konsumtion är inte bara skyldig till skyhöga utsläpp, den leder också till en minskning av den biologiska mångfalden, där arter utrotas i en aldrig tidigare skådad takt. Det visar en ny rapport från IPBES som pekar på att avskogning, jordbruk, fiske, klimatförändringar och miljöförstöringar har lett till den största minskningen av arter i mänsklighetens historia. Rapportförfattaren understryker att läget är mycket allvarligt: ”Biosfären som hela mänskligheten är beroende av, förändras i en aldrig tidigare skådad grad på alla mätbara skalor”.

Hållbarhet börjar med oss själva

Vårt sätt att leva, konsumera, resa och äta är orsaken till att vi står inför mänsklighetens största förlust av arter. På samma gång är det bara vi som kan hejda den, och allt börjar med oss själva.

Jag läste häromdagen ett genialiskt citat. Något i stil med ”att vara naken är det mest hållbara valet, vi är det andra bästa valet”. Samma sak är det med resor, eller allt egentligen.

Det bästa vore om vi inte reste alls. Inte rörde oss någonstans annat än till fots. Gick runt nakna. Bara åt egenodlad mat och roade oss med att stirra in i väggen.

Men vi har ett liv som jag ändå anser är till för att levas. Så länge samhället ser ut som det gör kan vi välja att stå helt utanför, nakna och självförsörjande i en koja i skogen eller göra det bästa möjliga av situationen och börja leva lagom. Resa lagom, shoppa lagom, äta lagom och roa oss lagom.

Även om det behövs stora systemförändringar för att få till en reell förändring och hejda klimatförändringarna, spelar det roll vad varje enskild individ gör.

För varje enskild individ bildar tillsammans en hel mänsklighet. Genom att få fler att leva lagom kommer vi en bra bit på vägen i omställningen till ett mer hållbart samhälle.

/Hanna

Tags:

  • Show Comments (4)

  • Caroline Ford

    Bra tankar Hanna! Tror på rak arm att vi låtit oss bli för amerikaniserade. Lagom är bäst. Låt oss bli svenska igen med innebörden kärlek till vår natur, våra röda stugor och pyssel i det rena, enkla, skandinaviska ljuset.

    • Hanna Anfelter

      Tack! Låter som ett bra förslag. Mer av lagom!

  • Agneta Anfelter

    Bra Hanna, att sätta lagom-mål känns klokt och framför allt mer möjligt att uppnå. Då kör vi!

    • Hanna Anfelter

      Härligt, heja!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Låt oss tala om hållbar turism

Debatten har gått het om flygets vara eller icke vara de senaste veckorna men ...