Benin etisk resa

Världens 10 bästa etiska resmål post-Corona

Varje år tar organisationen Ethical traveler fram en lista med resmål. Tio resmål som utmärker sig för sitt arbete med skydda och bevara djur och natur, upprätthålla mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar samtidigt som de erbjuder minnesrika upplevelser, och som den här gången också behöver extra stöd efter coronapandemin. Här är världens tio bästa resmål post-Corona. 

10 resmål post -Corona. Klimatkris, förlust av biologisk mångfald, avskogning, ojämlikhet, fattigdom, kränkningar av mänskliga rättigheter, våld mot barn och kvinnor, rasism, förtryck, attacker mot demokratin och yttrandefrihet. Krig. 

Vi står minst sagt inför stora utmaningar och de senaste dagarnas nyheter och händelser är såväl skrämmande och sorgliga. Såväl när det kommer till kriget i Ukraina och det akuta läget kring klimatet.

Vi har sagt det förr och säger det igen – det är viktigare än någonsin att vi reser hållbart och stöttar en hållbar turismutveckling. Turismen och vårt resande är inte frikopplat det övriga samhället utan tätt förbundet och framtidens turism måste ta sitt ansvar för planeten och dess invånare. Hållbar turism är den enda vägen framåt.

standwithukraine
Det som händer i Ukraina är skrämmande och sorgligt, och för att citera Naturskyddsföreningen “Kriget kommer att få långtgående konsekvenser för arbetet för miljö, demokrati och mänskliga rättigheter i Ukraina”. Samtidigt får vi inte glömma Jemen, Syrien, Somalia, Afghanistan och andra krigsdrabbade länder där civilbefolkningen drabbas hårt, och leder utvecklingen bakåt snarare än framåt.
Tio resmål som behöver turismen efter coronapandemin

Varje år tar organisationen Ethical traveler fram en lista med tio resmål som utmärker sig för sitt arbete med skydda och bevara djur och natur, upprätthålla mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar samtidigt som de erbjuder minnesrika upplevelser. Den här gången betonar de vikten av att resa efter Corona:

”Med Coronakrisen bakom oss, och en klimatkris och hot mot demokrati och mänskliga rättigheter framför oss, måste vi göra allt vi kan för att värna om det globala medborgarskapet. För om något, lärde Coronapandemin oss att det inte finns några gränser. Vi är en mänsklighet på denna planet, och vi kan bara ta oss framåt tillsammans. Något som börjar när vi reser och möter varandra”.

Det har varit några riktigt tuffa år i turism- och resebranschen och när vi nu, med försiktig optimism, ser ljuset i tunneln är det dags att spendera pengarna i rätt ficka – förutsatt att du är vaccinerad förstås! Genom att resa till följande resmål och stötta lokala aktörer kan du hjälpa till att stötta destinationer som drabbats hårt av stängda gränser, men som värnar en utveckling i rätt håll vad gäller mänskliga rättigheter, demokratiska värderingar och skydd av värdefull flora och fauna.

Här är världens tio bästa resmål post-Corona
  • Belize
  • Benin
  • Kap Verde
  • Costa Rica
  • Ecuador
  • Jamaica
  • Mongoliet
  • Nepal
  • Gambia
  • Uruguay

Läs också: Världens tio bästa etiska resmål 2020 

Benin

Benin präglas av en rik och komplex historia. Här föddes Voodoon och landet var en central plattform för slavhandeln i nästan tre århundraden. I landet ligger Pendjari National Park, som anses vara en av de bästa i Västafrika: en plats där lejon, geparder, leoparder, elefanter och hundratals andra arter trivs. Benin vann ett Ethical Destinations Award 2018.

Före pandemin levde redan hälften av Benins befolkning under fattigdomsgränsen. Många förlitar sig på småjobb som har försvunnit under covid-19-krisen. Barn är ytterligare i riskzonen på grund av nedläggningen av skolor och bristen på skolluncher. Medan invånarna i Benin inte har blivit beordrade att stanna hemma som i grannländerna, har pandemin ändå tvingat dem att sakta ner, vilket utsätter många fler för matbrist.

Även om turismen fortfarande är en liten industri i Benin, har landet en hög koncentration av turistattraktioner – främst nationalparker. För Benin, liksom för många andra afrikanska nationer, har frånvaron av turister haft en blandad inverkan på vilda djur och miljö. Vilda djur återvände till platser där de brukade leva, föda eller häcka. Bristen på besökare och ett minskat antal rangers har dock lett till en ökning av vilt- och miljöbrott. 

Coronakrisen riktar ljuset mot värdet av ekoturism

Många av miljöinsatserna – som anti-tjuvjakt och parksäkerhet – betalades till stor del av turismoperatörer, som såg en mycket kraftig nedgång i verksamheten under pandemin. Tyvärr har de mindre, afrikanskt ägda researrangörerna och små, lokalt drivna lodger och guider drabbats värst – många tvingades lägga ner då deras vinstmarginaler var för små.

Krisen har dock visat vilken viktig roll ekoturism spelar för bevarandet av vilda djur och natur i Afrika. Ekoturism, när den görs rätt, gynnar både bevarandet och de samhällen som är beroende av den. Dessutom finns det allt starkare uppmaningar till afrikaner att ta större kontroll över sina tillgångar, “avkolonisera” safariupplevelsen och attrahera medelklassafrikaner. Pandemin har också lett till insikten att bevarandeinsatser måste bli mindre beroende av turism.

Så vad kan vi göra:

När det är säkert att resa, och du som resenär är vaccinerad – för det sista en ansvarsfull resenär vill göra är att föra in viruset i ett land med ett mycket bräckligt hälsosystem och utsätta lokalbefolkningen för risker – se till att du stödjer små lokalt ägda operatörer och lodger som ger tillbaka till bevarandeinsatser såväl som till lokala samhällen.

Ecudador

Ecuador är välkänt för Galapagosöarna – med på UNESCO:s världsarvslista – och erbjuder också färgglada koloniala centra som Quito, vita sandstränder, kyrkor och kloster från 1600-talet, Amazonas regnskog och de hisnande Anderna. Ecuador fick ett Ethical Destinations Award 2019.

resa postcorona ecuador
Ecuador är ett av de 10 etiska resmålen att välja när det är dags att resa igen efter coronapandemin. Galapagosöarna är den största dragkraften men missa inte ett besök i den färgstarka huvudstaden Quito. Credit: Mauricio Muñoz

Ecuador var det första landet i Sydamerika som drabbades av covid-19, och en av de värst drabbade regionerna när det gäller infektioner och dödsfall. Bilder på fulla sjukhus och lik på Guayaquils gator delades brett över hela världen. Ecuadors mest utsatta grupper, som dess ursprungsbefolkning, blev offer för sjukdomen, främst på grund av strukturell diskriminering inom sjukvården. Ekonomiskt uppskattas att Ecuadors BNP har sjunkit med 11%, och de förlorade jobben och inkomsterna har därmed ökat antalet familjer som lever i fattigdom.

Som överallt lider Ecuadors turistindustri i sviterna av Coronakrisen. Men det område i Ecuador som är mest beroende av turism är Galapagos. Öarnas isolering – en aspekt som lockar många besökare – ökade bara dess svårigheter. I hela skärgården fanns det till exempel inte en enda ventilator för att behandla COVID-19-patienter.

Turismen bidrar till bevarandearbetet av värdefull flora och fauna

Priserna på varor ökade med 40 %, medan den ekonomiska krisen gjorde många av öborna arbetslösa. Bristen på turister påverkar inte bara lokala företag, utan också bevarandeinsatser. Turistavgifter betalar för bevarande, underhåll och upprätthållande av de skyddade områdena, och närvaron av rangers håller tjuvskyttar borta.

Å andra sidan har turisternas frånvaro bidragit till en chans för naturen att återhämta sig, med vilda djur som återvänder till områden där de inte har setts på decennier. Liksom listans andra utvalda destinationer, har Galapagos turismaktörer börjat fundera över hur framtiden för turismen ska se ut – specifikt hur den kan bli mer hållbar både ekonomiskt och miljömässigt.

Vad kan vi göra?

När du besöker Ecuadors fastland, välj ett av de samhällsbaserade programmen som gynnar grupper som har försvagats av krisen och som fokuserar på miljö- och bevarandefrågor – för parallellt med covid-19 har Ecuadors naturområden länge varit i riskzonen för oljeutvinning.

Du kan stödja bevarande- och forskningsinsatser på Galapagosöarna genom att donera till en av de många icke-statliga organisationerna och stiftelserna – till exempel Charles Darwin Foundation eller Galapagos Future Fund. När du besöker öarna, se till att du lämnar ett positivt fotavtryck och följ noga reglerna för att skydda miljön och vilda djur.

Nepal

Nepal är ett paradis för vandrare och i kombination med gyllene tempel, charmiga bergsbyar och djungelns djurliv – inklusive tigrar – är det här ett fantastiskt resmål.

Nepal vann ett Ethical Destinations Award 2019, men med försiktighet. Den ideella organisationen är fortfarande oroad över landets försök att undertrycka media, behandlingen av tibetanska flyktingar och episoder av korruption. Ethical Destinations vill dock uppmuntra Nepals försök att ta itu med dessa problem och gå vidare med sina positiva ansträngningar.

Nepal började en allvarlig nedstängning i mars 2020 och förblev länge ett land i Sydasien med en långsam ökning av bekräftade fall av covid-19. Men i juni, när tusentals migrantarbetare återvände hem och Nepal lättade på de interna rese-restriktionerna samtidigt som de påbörjade en gradvis återöppning, mer än tiodubblades fallen. I november sade hälsoarbetare att nationen stod inför en “katastrofisk” situation. Vid ett tillfälle var antalet dagliga infektioner i Nepal högre än någonstans i Sydasien, förutom Indien. Regeringen var dåligt förberedd för att hantera situationen och kritiserades för att vara mer upptagen av politiska strider än pandemin.

tio etiska resmål post corona
2019 var den dödligaste säsongen på länge då 11 klättrare dog i trafikstockningen på vägen uppför Mount Everest. Credit: JC Gellidon/Unsplash

Turismen har drabbats hårt. Innan krisen höll Nepals alpina industri på att bli en livlina för landet. 2019 inbringade turismen mer än två miljarder dollar och sysselsatte en miljon människor. Bristen på klättrare och vandrare har slagit hårt mot landets ekonomi. Otaliga sherpas och erfarna bergsguider har varit utan arbete, och minst 800 000 människor uppskattas förlora sina jobb. Många nepalier fruktar att den kombinerade effekten av coronaviruset och dess inverkan på ekonomin kommer att kasta landet tillbaka tillbaka flera år i tiden.

Däremot finns det ett miljömässigt hopp. Efter de chockerande bilderna av överbefolkning på toppen 2019 – som ledde till att 11 vandrare dog – får Sagarmatha, det nepalesiska namnet på Mount Everets, nu tid att återhämta sig från för mycket folk, skräp och mänskligt avfall. Det ger också landet tid för reflektion kring sin bergsturism. Vissa ändringar är redan gjorda; expeditionsarrangörer måste till exempel godkännas av regeringen, och endast nepalesiska medborgare kan vara ledare, guider och höghöjdsarbetare. Men ännu starkare drag mot hållbarhet skulle gynna miljön, lokala samhällen och turister.

Vad kan vi göra?

Även om Nepal har öppnat för begränsad bergsturism med strikta säkerhetsprotokoll, kräver dess bräckliga medicinska system och sårbara befolkning att vi reser med stor försiktighet och respekt. Klättrarnas retur är en viktig byggsten i återuppbyggnaden av landets ekonomi. Men Nepal har mycket mer att erbjuda.

Upptäck mindre kända platser och destinationer, inklusive mängder av kloster, helgedomar och tempel i Katmandudalen. Besök i Nepals nationalparker hjälper också till att bevara vilda djur. Om du bestämmer dig för att klättra, välj ett lokalt expeditionsföretag: ett som uttryckligen åtar sig socialt och miljömässigt ansvar.

Uruguay

Inbäddat mellan Brasilien och Argentina erbjuder Uruguay milslånga stränder, en blomstrande vinindustri, varma källor och oändliga ängar, samt en kosmopolitisk huvudstad. Landet har vunnit Ethical Destinations Awards sedan 2014, tack vare medvetenhet och framsteg kring sociala, miljömässiga och mänskliga rättigheter. 

Uruguays snabba reaktion på covid-19-pandemin (delvis på grund av dess relativt lilla befolkning) gjorde det till ett positivt exempel i en region som härjades av viruset. Mindre än två veckor efter sin invigning agerade president Luis Lacalle Pou snabbt när Uruguays första fall av covid-19 bekräftades. Han ställde in alla offentliga evenemang och stängde barer, kyrkor, köpcentra, skolor, till och med gränsen till Brasilien – pandemins regionala epicentrum. Denna snabba åtgärd bromsade spridningen av viruset och köpte viktig tid för att förbereda sjukhus och testsystem.

uruguay resa postcorona
Cabo Polonio är en liten by belägen vid den östra kusten av departementet Rocha i Uruguay, cirka 7 km från närmaste landsväg. Hit kommer du till fots eller med fyrdjulsdriven kollektivtrafik som åker över sanden. Credit: Paz Arando /Unsplash.

Det Uruguay lyckades med, som andra nationer inte gjorde, var provtagningen. Uruguay utvecklade sina egna diagnostiska tester och teknik för smittspårning, vilket ökade diagnostiska kapacitet och skyddade landet från marknadsbrist. Förebyggande åtgärder genomfördes också mycket tidigare än på andra håll i regionen, kompletterat med en hög nivå av social sammanhållning, allmänhetens förtroende för regeringen och stränga kampanjer för medvetenhet. Tack vare ett av Latinamerikas mest omfattande sociala trygghetssystem kunde Uruguay skydda både hälsa och ekonomi bland de mest utsatta.

Icke desto mindre började Uruguay till slut se en oroande ökning av fallen i slutet av 2020, och landets gränser stängdes igen vilket slog särskilt hårt mot turismen, eftersom Uruguays turism är starkt beroende av sommarsäsongen från december till februari. 

Cirka tre miljoner turister besöker Uruguay årligen, med en omsättning på 1,8 miljarder dollar. För att kompensera denna förlust såg regeringen till att främja inhemsk turism. Momsen togs bort på hotell- och boendetjänster samt sänktes på cateringtjänster. Kampanjen “Summer Plan” hjälper till att hålla turismbaserade företag sysselsatta och uppmuntrar Uruguays medborgare att ta “stay-cations” inom landet.

Vad kan vi göra? 

Uruguays långa historia av etisk medvetenhet på alla områden är skäl nog för besökare att besöka landet efter pandemin. Dess snabba och ansvarsfulla ansträngningar för att skydda sina medborgare från covid-19, tillsammans med dess försiktighetsåtgärder för att hålla landet stängt – trots inkomstbortfallet- bör ytterligare uppmuntra resenärer att stödja landet när dess gränser öppnas igen.

Läs också: Världens mest etiska resmål 2019

Läs mer om listan och övriga resmål, hur den tagits fram och på vilket sätt du kan vara med och stötta världens tio bästa etiska resmål post-corona här: the-worlds-ten-best-ethical-destinations-2021


Editors note: Listan är en Covid-19 special edition och togs fram inför 2021. Men då pandemin tog ny fart igen mot slutet av 2021 och början av 2022 och restriktioner lever kvar, är den fortfarande aktuell.   

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Palau förbjuder solkräm för korallrevens skull

Palau har tagit ett beslut om att förbjuda solkrämer för att skydda sina känsliga ...

Västsverige ett resmål att besöka år 2020 enligt New York Times

Den prestigefulla tidningen New York Times listade nyligen 52 resmål att besöka under 2020. ...

internationella vattendagen

World Water Day – Internationella vattendagen

World Water Day eller Internationella vattendagen. Tillgång till färskvatten är en mänsklig rättighet, men ...