Vi uppmärksammar Världsturismdagen 2017– World Tourism Day

  Igår, den 27 september var det Världsturismdagen 2017 – World Tourism Day. Vi uppmärksammade dagen genom att tillsammans med Frans Schartaus Handelsinstitut anordna ett event för branschen. Hållbarhetsexperten Jan Peter Bergkvist och Visitas hållbarhetsansvarige Sara Sundquist föreläste, det bjöds på dryck från Rescued och Not for Sale Ale och vi visade fotografier av fotografen Daniel Ohlsson.

  Världsturismdagen 2017 firades igår på olika platser världen över och så även i Sverige. Tillsammans med Frans Schartaus Handelsinstitut arrangerade Reform Travel ett event för branschen för att uppmärksamma turismen och dess möjligheter att agera motor för en hållbar utveckling. UNWTO har utsett 2017 till det internationella året för hållbar turism för att belysa att turismen har, om den sker på ett hållbart sätt, en möjlighet att agera motor för positiv förändring och hjälpa till att skapa ett hållbart samhälle.

  Världsturismdagen 2017
  Vi uppmärksammar Världsturismdagen 2017 och visar bilder av Daniel Ohlsson.

  Under kvällen fick besökarna höra på kloka ord från Jan Peter Bergkvist. Han berättade att World Overshoot Day, dagen då vi lever på lånade resurser, kommer allt tidigare från år till år. 1970 inföll dagen den 23 december, i år 2017, den 8 augusti. Han underströk att vi måste göra något åt det nu. Inte imorgon, inte nästa vecka utan nu. Han nämnde också de fyra hållbarhetsprinciperna från Det naturliga steget.

  Det naturliga steget

  I det hållbara samhället, utsätts inte naturen för systematisk koncentrationsökning av ämnen från berggrunden ( t.ex. fossila bränslen, metaller och mineraler), inte för en koncentrationsökning från samhällets produktion ( t.ex. svårnedbrytbara kemikalier som flamskyddsmedel och väte), inte för undanträngning med fysiska metoder (t.ex. avskogning och utarmning av ekosystem), och sist men inte minst, i det hållbara samhället finns det inga strukturella hinder för människors hälsa, inflytande, kompetens, opartiskhet och mening.

  Visita och de globala målen

  Sara Sundquist, Visitas hållbarhetschef, fortsatte sedan med att berätta hur de arbetar med de globala målen. Hon poängterade att besöksnäringen berör alla mål men att de arbetar fokuserat med mål nummer 2 – ingen hunger – och mål nr 14 – vatten och marina resurser.

  Världsturismdagen 2017
  Rescued räddar frukt från att gå till spillo och gör god dryck.
  Räddad frukt

  Efteråt var det mingel där det bjöds på dryck från Not for Sale Ale och Rescued och besökarna fick tid att titta på fotografierna som hängde på väggarna. Bilder tagna av fotografen Daniel Ohlsson, en frilansande reklamfotograf som så ofta han kan, återvänder till resejournalistiken. Under förra året gjorde han ett Instagramprojekt som fick genomslag där han under ett lade han upp en bild om dagen med tillhörande bildtext för att uppmärksamma vår vackra värld. We got one world. We got one chance to save it.

  Tack till alla som kom!

  P.S Kolla gärna på filmen som UNWTO har tagit fram i samband med det internationella året för hållbar turism!

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Världsbokdagen tre boktips

  Världsbokdagen – tre boktips hållbart resande

  Den 23 april firas Världsbokdagen. En temadag instiftad av Unesco 1995 för att uppmärksamma ...

  Giraffen hotat djur

  Giraffen – en bortglömd gigant som hotas av tjuvjakt

  Visste du att giraffen är utrotningshotad i flera afrikanska länder? I samband med giraffens ...