Certifieringar hjälper dig att göra bättre val

När du ska planera din nästa resa och vill vara en hållbar resenär är ett tips att kolla upp destinationer och hotell med en certifiering. Det finns ett antal olika certifieringar och här går vi igenom några av dem.

Som hållbar resenär kan det vara svårt att hitta rätt bland utbudet inom turismen. Hur vet man som konsument att man gör ett bra val? Vilket hotell ska man välja, vart ska man åka, var ska man äta? Många aktörer har ingen information om hållbarhet på sin hemsida. Vissa väljer aktivt att inte ansöka om en certifiering då det är små aktörer som inte har medlen. Det kan vara kostsamt att bli certifierad. Andra väljer att avstå men jobbar aktivt med hållbarhet ändå. Hur det än ligger till fungerar en certifiering eller miljömärkning som ett kvitto på att aktören ifråga på ett eller annat sätt arbetar för att bli mer hållbara. Här kan du läsa om några av de certifieringar och miljömärkningar som finns på marknaden och som hjälper dig att göra ett mer medvetet val längs den hållbara vägen. Men först lite om Global Sustainable tourism council, ett FN-initiativ för en ökad samsyn på hållbar turism som sätter upp riktlinjerna för många av marknadens certifieringar.

GSTC
GSTC upprättar och förvaltar globala standarder, GSTC-kriterierna, med syfte att öka kunskapen om hållbar turism och praxis bland offentliga och privata aktörer. Det finns två typer av kriterier, destinationskriterier för beslutsfattare och destinationschefer, och industrikriterier för hotell och researrangörer. De verkar som riktlinjer och det minsta möjliga alla turismaktörer borde göra för att bevara och skydda världens natur- och kulturresurser, samtidigt som turismen lever upp till sin fulla potential att vara ett verktyg för bevarandearbete och fattigdomsbekämpning.

GSTC är en amerikansk registrerad oberoende och neutral organisation, och bland medlemmarna hittas exempelvis FN, olika biståndsorganisationer, regeringar, resebolag, hotell och diverse reseaktörer.

Läs mer på gstcouncil.org

Certifieringar

Biosphere Tourism
Biosphere Tourism är en internationell hållbarhetscertifiering för hotell, destinationer och researrangörer. Certifieringen bygger på FN:s 17 hållbara utvecklingsmål enligt Agenda 2030. De följer riktlinjerna och rekommendationerna från World Charter for Sustainable Tourism +20. Målet är att genomföra insatser och program för en hållbarbar utveckling i turistbranschen och utveckla en turism utan negativ inverkan på miljö, människa och planet.

Läs mer på biospheretourism.com


Green Globe
Green Globe erbjuder certifiering, utbildning, undervisning och marknadsföringstjänster i över 90 länder världen över. Med huvudkontor i Los Angeles, Kalifornien och med representanter i Latin- och Sydamerika, Mellanöstern, Karibien, Europa och Asien, tillhandahåller Green Globe certifiering för hållbara verksamheter och ledning för rese- och turistföretag samt deras leverantörer. Green Globe har även ett globalt nätverk av oberoende granskare som tillhandahåller inspektion och validering från tredje part. Green Globes certifieringsstandard har utvecklats och förbättrats under de senaste 25 åren och är erkänd internationellt.

Läs mer på greenglobe.com

Fair Trade tourism
Fair Trade tourism är en icke vinstdrivande organisation, och den första att bli erkänd av Global Sustainable Tourism council, som verkar för att främja en ansvarsfull och rättvis turism i Södra Afrika. Väljer man som resenär en Fair Trade Tourism-certifierad aktör vet man att man är med och gör en långvarig skillnad för alla aktörer inblandade i turistverksamheten. Organisationen säkerställer att de certifierade företagen har schyssta löner och arbetsvillkor, att pengarna gynnar de inblandande, att hänsyn tas till natur och kultur och att de arbetar med bevarandeåtgärder. Fair Trade tourism vänder sig till allt från femstjärniga hotell, till researrangörer och val safaris.

Fair Trade har tydliga regler för vad som gäller för en godkänd certifiering, de arbetar med alla bitar inom hållbar turismutveckling, och tar ansvar för det sociala, ekonomiska och miljömässiga perspektivet.

Läs mer på fairtrade.travel

Travelife
Travelife är ett internationellt hållbarhetssystem för hotell och researrangörer som ägs av den ickevinstdrivande organisationen ABTA, The Travel association. Travelife arbetar med sina medlemmar för att öka deras hållbarhet. Kriterierna omfattar miljömässiga, sociala och ekonomiska aspekter. Aktörerna arbetar självständigt med certifieringen och kontrolleras med jämna mellanrum av en oberoende granskare. Kontrollanterna kan dock komma från den egna organisationen vilket minskar trovärdigheten. Hotell som uppfyller Travelife standard kan marknadsföra sina verksamheter med certifieringsmärket Travelife ”Guld” och ”Utmärkelse för Högsta Klass. Certifieringen är vanligast förekommande inom charterbranschen.

Läs mer på travelife.org

Miljömärkningar

Green Key
Green Key är en frivillig internationell miljömärkning där anläggningen ska uppfylla internationellt fastlagda kriterier, särskilt anpassade till logiverksamheter och konferensanläggningar.
Internationellt sköts Green Key av Foundation for Environmental Education och märkningen finns idag på 2 400 anläggningar i 53 länder runt om i världen. Green Key International har samarbetsavtal med bland andra Carlzon Rezidor Group, Starwood samt Best Western Skandinavien.
Anläggningar med Green Key ska exempelvis ha en miljöpolicy samt använda energibesparande lösningar, ha åtgärder på plats för att minska vattenförbrukningen samt att kemikalieinnehållet i hygienprodukter samt rengöringsmedel följer uppsatta regler. Vidare ställs krav på andel ekologiska, rättvisemärkta och eller lokalproducerade livsmedel. Anläggningen ska regelbundet utbilda/informera sin personal rörande miljöfrågor och det Green Key-arbete som bedrivs. Anläggningarna granskas av en tredje part men varje besök för granskning föranmäls vilket minskar trovärdigheten för certifieringen.

Läs mer på greenkey.se

Svanen
Svanen är en frivillig miljömärkning som utvärderar en produkts miljöverkan genom hela livscykeln. Svanen ”föddes” 1989, när Nordiska Ministerrådet startade Svanenmärkningen för att hjälpa konsumenter göra bra val för miljön. Det började med papper och batterier och idag finns Svanen på fler än tiotusen varor och tjänster, däribland flera nordiska hotellkedjor som exempelvis Scandic.
En Svanenmärkt hotell-, restaurang-, konferensverksamhet har tagit ett helhetsgrepp om sitt miljöarbete, och för att bli Svanenmärkt måste verksamheten t.ex. klara ett antal gränsvärden. Svanen tittar dock bara på miljö, och undersöker inte produktens sociala eller ekonomiska hållbarhet.

I dag har Svanen sällskap av EU-Blomman, EU:s miljömärke. Det statliga bolaget Miljömärkning Sverige ansvarar för både Svanen och EU-Blomman och arbetar utan vinstsyfte på uppdrag av regeringen.

Läs mer på Svanen.se

Fler certifieringar/miljömärkningar att ha koll på:

Eartcheck
earthcheck.org

Greengrowth 2050
greengrowth2050.travel

Rainforest alliance
rainforest-alliance.org

Ecotourism Australia
ecotourism.org.au

Tags:

  • Show Comments (1)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Världens tio bästa etiska destinationer 2018

Ethical Traveler har gjort det igen. Skapat en lista över världens bästa etiska resmål. ...

Världens 10 mest etiska resmål 2017

Häromdagen släppte den ideella organisationen Ethical Traveller sin lista på världens tio mest etiska ...