Umeå guide hållbarhet

  Guide till Umeås bästa adresser med hållbarhet i fokus

  Svemestra och tillbringa en weekend i Umeå. Norrlands huvudstad har genomgått stora förändringar de senaste åren och erbjuder i dag ett bra utbud för den som vill resa bort en helg med gott samvete. Här är en guide till några av Umeås bästa adresser just nu med fokus på hållbarhet.

  Umeå är en stad som ligger mig personligen varmt om hjärtat. Jag har familj här och har sett hur staden har förändrats genom åren. Från att ha varit ganska småtråkig med en relativt ful stadskärna har den, mycket tack vare Kulturhuvudstadsåret 2014, förvandlats och kommit ut som mer bildskön. I dag erbjuder den det som behövs för en långweekend med kultur och nyskapande restauranger.

  Hållbar destination

  Som destination bedriver Umeå ett aktivt hållbarhetsarbete. Tillsammans med sina aktörer ser de över verksamheterna inom besöksnäringen och ger riktlinjer för hur de ska ta ett miljömässigt, socialt och ekonomiskt ansvar utan att kompromissa med kvalitet och erbjuda kunderna oförglömliga upplevelser. Arbetar pågår hela tiden och sker med långsiktigt i fokus.
  Här är en guide till Umeås bästa adresser just nu, för både dig och din omgivning.

  Längs med Umeälven ligger Årstidernas park, en plats med en varierad växtlighet och som bjuder in till umgänge bland lokalbor och besökare.

  Mat och dryck
  Gotthards krog

  Gotthards krog ligger i Stora Hotellet och är en hyllning och kärleksförklaring till dess plats och historia. Hamnstadens gamla stadshotell bjöd under sent 1800-tal på ”spännande möten mellan festklätt, saltstänk, internationellt och lokalt”, och precis det vill Gotthards föra vidare i dag. Med fokus på småskalighet och bra råvaror erbjuder menyn rätter som blandar internationella och norrländska smaker och dryckeslistan innehåller lokalbryggda öler och viner från mindre producenter.

  Till Gotthards kan du komma och ta ett glas i baren, äta en god, spontan och okomplicerad à la carte middag på torget eller sitta ner i den finstämda matsalen där det kreativa och hållbara köket har tagits till nästa nivå. Gotthards har en egen grönsaksodling intill Umeälven och är nästintill självförsörjande på grönsaker. Dessutom är de en av få KRAV-certifierade restauranger i Umeå vilket betyder att restaurangen ställer höga krav på sin djuromsorg, hälsa, sociala ansvar och miljöpåverkan.

  Storgatan 46
  gotthardskrog.se

  På Gotthards kontinentala torg serveras kvalitativa rätter à la carte.
  Fulländad efterrätt gjord på rabarber och basilikaglass på Gotthards krog.

  Kulturbageriet

  Kulturbageriet ligger på inomhustorget i Väven och sticker ut bland Umeås hållbara alternativ. De vet vad de håller på med och levererar kvalitet från ax till limpa. De månar om hantverket, de naturliga råvarorna och deras leverantörer. Hela vägen från det mjöl de använder i bageriet, grönsakerna från deras egen odling till de lokala mejeriprodukterna.
  Som en systerverksamhet till Gotthards, har de öppet från tidig morgon till sen kväll. Här kan du köpa nybakat bröd på morgonen, äta hemlagad soppa till lunch och nygräddad stenugnspizza till middag, alternativt bara komma förbi på en fika närhelst under dagen.
  Storgatan 46
  kulturbageriet.se

  Kulturbageriet i Umeå månar om kvalitet och hantverket. Här kan du vara säker på att hitta goda ätbara saker gjorda med kärlek.
  Köksbaren

  Köksbaren är en så kallad gastrobar, ”en folklig krog för folk som gillar att umgås och äta gott i en okomplicerad miljö.” Här hålls en hög svansföring och det månas om kvalitet.
  Årstiderna styr menyn och maten tillagas av de finaste råvarorna. Det som för tillfället är bäst i skogen, i havet eller på de omkringliggande gårdarna bestämmer vad som ska serveras, inte tvärtom.  För att se till att de lever som de lär samarbetar de bara med gårdar och leverantörer som motsvarar deras höga krav, runtom i Västerbotten och resten av världen.
  Deras populära egenhängmörade kött är däremot alltid svenskt. Även om köttet kanske är deras styrka finns något för alla, även de som bara äter växtbaserad mat.

  Rådhusesplanaden 7
  koksbaren.com

  Till Köksbaren kommer lokalbor och besökare för att äta god mat i en okomplicerad miljö.©Fotograf Sara Danielsson.

  Lika vackert som gott är mottot på Köksbaren. ©Fotograf Sara Danielsson.

  Se och Göra
  Västerbottenmuseum och Gammlia

  Västerbotten museum huserar Sune Jonsson Centrum för dokumentär- fotografi, hem för den ikoniska väster- bottniske dokumentärfotografen Sune Jonssons bilder. Förutom en permanent utställning med hans alster, ställer de ut andra verk i Sune Jonssons anda. Här finns även ett kafé som är rekommenderat i White Guide och friluftsmuseet Gammlia som visar en bit av hur Västerbotten såg ut förr.

  Helena Elisabets väg, 3
  vbm.se

  På Västerbottens museum finns en skidutställning där du kan se på världens äldsta bevarade skida.
  Glassbonden

  Älskar du glass precis som jag rekommenderas en utflykt till Glassbonden, ett gårdsmejeri och en glassbar som ligger i Västra Selet utanför Vännäs. Här kan du slå dig ner på altanen med utsikt över älven och gröna kullar och njuta av gårdstillverkad glass gjord på mjölk från frigående fjällkor. Det finns både traditionella och nyskapande smaker, vad sägs om till exempel vild älgört eller västerbottensost päron? Du kan också köpa kaffe som serveras i små, gamla vackra kaffekoppar. På gården finns ett litet lekhus med leksaker där barnen kan leka en stund när glassen är uppäten och föräldrarna gärna vill ta en påtår!

  Västra Selet, 4, Vännäs
  glassbonden.se

  Det finns många smaker att välja på hos Glassbonden.
  Slå dig ner på Glassbondens stora altan med utsikt över älven och gröna kullar.

  Boende
  Stora Hotellet

  Snett nedanför Rådhuset, i hörnet av Rådhusparken ligger Stora Hotellet. Stadens anrika stadshotell tillika sjömanshus som öppnade för första gången 1895 och vid tiden blev Umeås nöjescentrum under ledning av Gotthard Zetterberg. Mannen som i ungdomsåren hade seglat med självaste Nordenskiöld.  2014 återinvigdes Stora Hotellet efter flera års omfattande renoveringar – det ingår i koncernen Blå Huset tillsammans med bland annat Gotthards krog och Kulturbageriet – och erbjuder i dag 82 rum inredda med inspiration från hotellets historia. Det är mycket plysch, heltäckningsmattor, dova lila färger och sjömanssymboler.

  Hotellet anstränger sig för att erbjuda kunden mer än bara hustak – de ordnar rundvandringar där de berättar om hotellet och jag fick höra en historia om att de gjorde en skattjakt åt ett barn som fyllde år, helt spontant. Hotellet har också en stor satsning på hållbarhet, bland annat har de komposteringstjänster i källaren som går till biogas.
  Pris från 1 500 kronor per natt för ett dubbelrum. 

  Storgatan 46
  storahotelletumea.se

  Välkommen in på Stora Hotellet. Foto: Erik Nissen Johansen
  Huvudtrappan är original från Stora Hotellets öppnande 1895. Från det översta planet hänger en installation i form av ett kristallregn, baserad på de tre klassiska kristallkronor som en gång smyckade Stora Hotellet.
  Granö Beckasin

  Granö Beckasins ledord är kvalitet och omsorg om naturen, och det avspeglar sig i all verksamhet som företaget bedriver, från byggnationer till maten i restaurangen. Allt byggmaterial som använts i bygget av stugorna går att återvinna. Isoleringen är till exempel gjord av gran. De har en genuin vilja att göra saker och ting bra och arbetar med en lokal förankring i verksamheten. Ambitionen är att bli Krav-märkta, men de jobbar fortfarande på det.

  Hjärtat är lodgen som ligger på nipa ute i den lugna Umeälven. Här ligger receptionen och det är här de flesta aktiviteter utgår från. Boendet består av olika typer av hotellrum i stugor och hus. Du kan välja att testa på hur det är som att bo som en fågel i deras fågelnästen högt uppe bland träden eller så kan du hålla dig på marken i deras hotellstugor eller det nybyggda ekohotellet med utsikt över Umeälven. Granö Beckasin erbjuder olika aktiviteter som genomsyras av en stor respekt för naturen. Här kan du bland annat pröva hundspann, yogaretreats, norsskensturer eller och varför inte en flottfärd på Umeälven ackompanjerad till fågelkvitter och vågskvalp. En aktivitet som är certifierad enligt Naturens Bästa.

  Västanå 15, Umeå
  granobeckasin.com

  Testa på fågellivet i Granö Beckasins fågelnästen.
  Granö Beckasin erbjuder en flottfärdsaktiviteten som är certifierad enligt Naturens Bästa. Foto: Granö Beckasin
  Bildmuseet

  Sist men inte minst – Bildmuseet i Umeå. En vistelse i Umeå är inte komplett utan ett besök här. En vacker byggnad i trä med vidunderlig utsikt över Umeälven som rinner nedanför. Hela byggnaden är luftig och ljus och det finns en fin shop som säljer väl utvalda böcker och saker. Allt som oftast tänkvärda och sevärda utställningar.

  Text och bild: Hanna Anfelter (om inget annat anges)


  Editors note : Jag vill tacka Dan Jonasson på Region Västerbotten för att han tog sig tid att berätta om platserna i guiden (förutom Glassbonden och Bildmuseet) och bekräftade deras ambitioner om ett långsiktigt hållbarhetsarbete.  

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Tre schysta tips till Paris, den franska huvudstaden

  Våren väntar bakom hörnet och suget efter Paris ökar. Med några långhelger framöver kanske ...

  Tre schysta tips till Köpenhamn för en grön weekend

  Tips till Köpenhamn. Köpenhamn är en populär weekendstad och nås enkelt med tåg från ...

  Tips saker att göra Småland

  15 tips på saker att göra i Småland

  I och med Corona pausades utlandsresandet och allt fler fick upp ögonen för semester ...