Urnatur 20 tips Östergötland

  20 tips på saker att göra i Östergötland

  20 tips på saker att göra i Östergötland under 2020. Linda Staaf är en turistföretagare i Östergötland som brinner för friluftsliv och hållbart resande. Under hösten gick hon och pratade om att 2020 skulle kunna vara året då hon inte lämnade Östergötland. Här listan på tjugo saker som hon kommer att göra under året.

  20 tips på saker att göra i Östergötland under 2020. Linda Staaf är en turistföretagare i Östergötland som brinner för friluftsliv och hållbart resande. Under hösten gick hon och pratade om att 2020 skulle kunna vara året då hon inte lämnade Östergötland. Lite som i ett led av att verkligen visa vad hon står för – att man inte behöver åka långt för att uppleva en massa, och att man i alla fall under ett års tid kan få det man behöver i upplevelseväg på hemmaplan.

  Men det blev inte riktigt så, på grund av att hon har sin familj bosatt i grannregionen och att hon hade lite arbetsresor inplanerade i början av året. Sen kom Corona – och hennes ”Stanna i Östergötland hela 2020” blev nästan lite av en realitet för gemene man i länet.

  Här kommer hennes lista med 20 saker hon kommer göra i Östergötland under året. Notera att det är hennes lista och att tipsen kan se annorlunda ut beroende på vem man frågar. Dessutom, av hållbarhetsskäl väljer hon att inte lyfta fram avskilda platser i naturen utan infrastruktur för logistik och renhållning.

  Läs också om ett höstlov kring Omberg.

  Särtshöga vingård Östergötland
  Östergötland har mycket att erbjuda för semester på svensk mark. Bild: Särtshöga vingård.
  Linda Staafs Östergötland: 20 tips på saker att göra på hemmaplan
  1, Vardagsmysa på Ombergs Turisthotell.

  Gjorde detta med vänner i januari och vill göra det ännu fler gånger. Att bo på hotellet när det är lågsäsong – eller vardag vår och höst – är som att få salongerna för sig själv, läsa tidningen i ro framför brasan, eller ta något drickbart på balkongen med Vätternutsikt innan en middag i restaurangen väntar…
  ombergsturisthotell.se

  Omberg turisthotell 20 tips Östergötland
  Vardagsmys på Ombergs turisthotell står högt upp på Linda Staafs hemesterlista. Bild: Hanna Anfelter
  2, Vräka i mig vacker vegankost från Open New Doors

  Älskar gamla tågstationer, älskar grönsaker. Så självklart älskar jag också veganbistron Open New Doors inrymd i den charmiga forna tågstationen i Sya utanför Mjölby. Både massa god mat och bakverk – som äts på plats eller tas med i matlådor. Ett måste när man passerar Mjölbytrakten, och helt klart värt en omväg. Uppskattat även av köttätare!
  opennewdoors.se

  3, Paddla kajak och cykla MTB på Omberg med Woods & Water of Sweden

  Detta ska jag göra säkert 100 gånger i år! Skojar inte! För det är ju vad jag gör ‘for a living’ liksom. Guidade turer med MTB på Omberg, och kajakpaddlingar till Ombergs grottor, eller stränder.  Samt vandringar och lite annat… Är jag inte någon annanstans i Östergötland så är jag ju här.
  woodsandwater.se

  Kajak Omberg
  Vandring, cykling och kajakpaddling – Linda Staaf leder och guidar aktiva naturupplevelser genom det egna företaget Woods and Water till den vackra naturen kring Omberg och Östergötland. Bild: Visit Östergötland
  4, Fika hos Hanna och Lovisa på STF Stocklycke Vandrarhem & Kafé

  Kommer jag göra säkert 50 gånger! Älskar miljön och den goda, lokalodlade maten och bakverken. Och så är det alltid mysigt att prata lite med tjejerna som jobbar här.
  I helgen låg jag i gräset framför deras hus och liksom avundades dem som kommer hit och övernattar här, får nog se till att göra det igen även jag. Det är ju nåt visst med att äta frukosten vid bokskogen och sedan veta att man har hela dagen framför sig på Omberg och allt som finns att göra där.
  stocklycke.se

  5, Paddla kajak hos DoTheNorth i S:t Annas skärgård

  Förra året var jag här tre gånger, och i år ska jag tillbaka igen. Visserligen då som kajakguide. Här bokar man liksom en helhet där kajak, all friluftsutrustning och mat ingår – och man är ute ett par dagar. En totalpaketerad upplevelse i skärgården helt enkelt. Allt håller hög kvalitet – både utrustningen och hur allt är organiserat.
  dothenorth.com

  6, Kura höstmys och ”jobba hemifrån” på Väderstad Centralkonditori

  Lugna vardagar, särskilt på hösten, då är det lite färre gäster på konditoriet. Då brukar jag ta med mig datorn och sitta och jobba härifrån under några timmar. Får så mycket gjort här, och de får sälja så många koppar té och kardemummabullar till mig… Win-win. Ofta svänger vi också förbi här på spontanfika eller take-away
  (Jag använder eget internet, köper nytt fika en gång i timmen och skulle heller aldrig sitta där när det är många andra gäster i behov av sittplatser.)
  centralkonditori.se

  7, En middag på Hörnet i Vadstena

  Som jag längtar! Hängde mycket här förr, men har liksom inte hunnits med på sista tiden. Men jag längtar alltid till Hörnet. De blir ofta fullbokade så var ute i god tid. En riktigt fin och mysig kvarterskrog med god mat, en av de bästa i Östergötland enligt White Guide. Så glad att ha den på gångavstånd.
  restauranghornet.se

  Rum Ombergs turisthotell
  Att semestra på hemmaplan är en upplevelse alla borde pröva någon gång. Coronatider eller ej! På Ombergs turisthotell sover och äter du gott för en natt. Bild: Hanna Anfelter
  8, Bostället Vedugnsbageri

  Har inte varit här än, fast jag tänkt det så många gånger… Och för att alla tjatar om hur bra och mysigt det är. Så ja, 2020 blir året då jag får tummen ur och tar mig iväg hit till ladugården utanför Linköping och äter gott bröd på lokalt odlat surdegsmjöl!
  bostallets.se

  9, Fika och bo över på Borkhult lapphem

  Ett mysigt ställe i skogen utanför Åtvidaberg, cool byggnad med både café och B&B, och här händer det en massa grejer, blir inte förvånad om systerparet som driver det plötsligt brister ut i sång! Så fint inrett, så där perfekt avskalat och enkelt. En pärla verkligen. Sätt er ner när ni kollar in deras webb, allt är så fint så man nästan trillar omkull.
  borkhult.se

  10, UrNatur.

  Alltså, ni som vet, ni vet. Man behöver bara säga så – UrNatur. Sen ser man saliga blickar i rummet. För er som inte vet vad jag menar när jag säger UrNatur – googla, så sitter ni också snart med samma blick som alla andra. Det här är ett stycke paradis på jorden, man hyr in sig i en egen stuga/koja/trädtoppshus i vacker skog, lagar sin mat (odlad här på gården) i utomhusköket vid sjön och bara njuter och slappnar av. Kanske på sin höjd paddlar lite, tar en bastu eller går en promenad i skogen. Jag brukar bo över här någon gång om året. Ligger söder om Ödeshög.
  urnatur.se

  Trädhus Urnatur Östergötland
  Bo bland trädtopparna på Urnatur. Ett stycke paradis på jorden om du frågar Linda Staaf. Bild: Visit Östergötland
  Dessutom ska jag:

  11, Åka till Verklighetens Gård och deras mysiga handelsbod. Söder om Linköping. Här finns också ställplatser och snart även naturlogi för er som vill bo över. Och en massa djur på gården. Och ett coolt halmhus!

  12, Prova-på-kajakpaddling i Medevi. Ja, jag är ju en av guiderna som lär ut detta, men kul ska det bli! woodsandwater.se

  13, Gå en guidad tur med Åse på Wettersaga – älskar att höra hennes berättelser från Omberg, framförallt om Alvastra Kloster och Ellen Key.

  14, Åka skidor på Ombergsliden när snön kommer tillbaka…

  15, Åka långfärdsskridskor på fina östgötaisar

  Zipline Omberg 20 tips Östergötland
  Testa zipline i Ombergs skogar är ett måste om du är i krokarna. Bild: Hanna Anfelter

  16, Äta på mysiga Ladugård 206 utanför Vadstena. Här händer det alltid nåt nytt!

  17, Loppisshoppa – på Antikladan vid södra infarten till Vadstena

  18, Glida Zipline i Ombergs bokskog – älskar’t. Jobbar ju här också…. ziplines.se

  19, Borghamn Strand har fått nytt liv – här ska det fikas, badas, cyklas, paddlas, vandras och njutas i sommar! Bo över! Ligger vid Ombergs norra fot.

  20, Äta pizza och dricka vin på Östergötlands enda vingård! Bo över kan man också göra om man nu inte har chaufför med sig…. sartshogavingard.se

  Vingård Särtshöga Östergötland
  Särtshöga är Östergötlands enda vingård och väl värt ett besök.Bild: Särtshöga vingård

  Listan är gjord av Linda Staaf, som driver Woods & Water of Sweden och Omberg Zipline i västra Östergötland.

  Samarbete!

  I samarbete med Woods & Water får du som läsare av Reform Travel 10 % på Woods & Waters utbud. Ange koden ”reformtravel” när du bokar och få 10 procent på allt de erbjuder säsongen ut. Läs mer och boka på woodsandwater.se

   

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Höstlov på svensk mark från Omberg till Göteborg

  När de europeiska tågplanerna gick i kras blev det höstlov i Sverige istället, från ...

  Ett dygn i Strängnäs och en titt på de stulna regalierna

  Började veckan med att tillbringa ett dygn i Strängnäs, en vacker stad knappt en ...

  En annan sida av Gotland och Fårö

  Jag tillhör en liten skara som knappt har varit på Gotland sommartid. Istället är ...