Rosenhill utflyktstips Stockholm

Två utflyktstips i Stockholmsområdet – Gålö och Rosenhill

Gålö lockar med fina skogsvandringar, klippor och stränder. Rosenhill erbjuder skönt häng i en avslappnad miljö med god mat och dryck. Två olika, men lika väl värda utflyktsmål i Stockholmsområdet.

Två utflyktstips i Stockholmsområdet. Förra helgen gjorde jag och min familj två utflykter, först till Gålö Naturreservat där vi vandrade i skogen och hade med oss fika. Sen till Rosenhills kafé & trädgårdsbutik ute på Ekerö där vi åt god ekologisk lunch, köpte med oss bröd och lekte på gården. Två utflyktstips ett stenkast från Stockholms innerstad som båda går att nå med lokaltrafik.

Gålö naturreservat utflykttisp Stockholmsområdet
Gålö bjuder på fina skogstigar, stränder och klippor, och är ett fint utflyktsmål i Stockholmsområdet.
Gålö Naturreservat och Fornstig

Jag har varit på Gålö några gånger nu, men endast i lågsäsong. På sommaren antar jag att det är fullt med folk som badar längs de fina stränderna, bor på campingen, och besöker Gålö gårdsmejeri men under lågsäsong är alla verksamheter stängda och endast naturen håller öppet. Det finns olika stigar att vandra och första gången gick vi runt klipporna vid Gålö Havsbad. En sträcka på cirka fem kilometer som främst går längs havet, men också genom vacker lövskog. Det är brant på sina håll, färgade prickar på träden visar vägen och barnen springer och leker lätt hela vägen runt.

En bit innan havsbadet ligger Gålö fornstig som vi vandrade sist vi var där. Den börjar vid en gigantisk klättervägg. På andra sidan vägen ligger ett museum, som dock var stängt nu. Stigen går genom vacker skog, över ängar, stockar och sten och upp på branta berg. Det står skyltar längs med vägen som berättar om Gålös historia.

Eftersom det är ett naturreservat får man inte göra vad man vill i skogen, utan grillning får endast ske på anvisade platser och allt skräp plockar man givetvis med sig tillbaka hem och slänger rätt. Infoskyltar finns vid stigarnas början där du kan läsa mer.

Ett uppskattat utflyktsmål för både stora och små.

Läs mer om Gålö här

Vegetarisk ekologisk mat Rosenhill
På Rosenhill kan du promenera runt i trädgården, vila i en hängmatta under ett äppelträd, byta och hitta nya prylar och äta god ekologisk mat och fika.
Rosenhill Trädgård och Gårdsbutik

Jag har länge velat besöka Rosenhill men inte fått till det. Ända sedan jag läste om det hos Cathinka Ingmans på Vift. Men nu med Corona som sätter stopp för alla resor utanför stan har vi passat på att göra en del utflykter och tog oss äntligen hit. Det är en bit att åka men på hemvägen tog vi bilfärjan till Slagsta som var betydligt smidigare väg om man bor söder om stan.

Rosenhill är en unik plats som för tankarna till Sydeuropa snarare än till Stockholmstrakterna. När vi kliver ur bilen hör vi gäss som brölar. Hönorna går runt och pickar och några barn hoppar i studsmattan. Vi blickar ut över hundratals äppelträd, och möts av en lugn och skön atmosfär. Det är glest på folk vilket är skönt i dessa Coronatider när det är viktigt att hålla avstånd. Kan dock tänka mig att det är fullt med människor en solig sommardag men nu är det ännu bara april och de har ganska precis öppnat för säsongen.

Trädkoja Rosenhill
Förläng besöket på Rosenhill med middag och övernattning i trädkojan som rymmer två personer.

Vi köper lunch i kaféet i den stora ladan, barnen får ugnspannkaka som får bra betyg ut och vi vuxna äter en mangold- och potatispaj med sallad. Vi sitter ute på gården där det strömmar internationella musik ur några högtalare. Inne i ett av ladans rum sprakar det i en brasa. Barnen springer fram och tillbaka, och favoriten är en stor gunga som hänger i en backe.

Rosenhill odlar egna grönsaker och gården är krav-märkt. Mycket används i det egna köket, men de säljer också ekologiska grönsaker och andra produkter på plats. Här finns också ett musteri och ett trädhus som går att hyra för en natt. Hit kommer vi definitivt att komma tillbaka. Gärna när äppelträden står i blom.

Läs mer om Rosenhill här

Text och bild: Hanna Anfelter


Vill du ha fler utflyktstips i Stockholmsområdet? Läs också om en familjeutflykt till Tyresta nationalpark

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Är det en mänsklig rättighet att resa?

Är det en rättighet att resa? På himlen syns spår efter flygplan som flyger ...

Flygdebatten – därför stannar jag inte på marken

Med anledning av mitt förra blogginlägg Kan vi sluta sätta likhetstecken mellan hållbart resande ...

Oslo, en ny bekantskap och årets europeiska gröna huvudstad

Tack Oslo för den här gången. Alltid lika kul att stifta bekantskap med en ...