Biarritz är en av mina absoluta favoritplatser, och den franska surfstaden kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta. Men hur gör man om man vill resa dit men inte hittar några turismaktörer som vilar på hållbara värderingar? Här bjuder jag på mina resonemang som den inbitna hållbarhetsresenär jag är.

Vissa destinationer har och kommer alltid ha en speciell plats i ens hjärta. Biarritz är en av mina sådana. Efter gymnasiet åkte jag till Pau i sydvästra Frankrike och när vädret var fint tog vi ofta tåget till Biarritz och bodde över en helg. Sommaren som jag skulle fylla tjugo år tillbringade jag i sin helhet i Biarritz, och jag älskade varje sekund. Jag bodde i grannkommunen, i Anglet, och promenerade in till surfmeckat varje dag eller tog bussen.
För det mesta var jag ledig och levde strandliv men under några veckor arbetade jag. Först som värdinna i vip-tältet på Quicksilvers årliga stora surftävling, där jag bland annat serverade dricka till några av världens främsta surfare, och sen med att sälja Quicksilverkläder och accessoarer på en surftävling i Capbreton några veckor senare. Då fick jag för första gången hälsa på Kelly Slater, det var stort.

Vi snabbspolar fram tiden och landar i sommaren 2017. Jag ska äntligen få visa mitt älskade Biarritz för min familj. Tillsammans med min käraste vän som jag lärde känna tjugo år tidigare i Pau, ska vi tillbringa en vecka tillsammans och bara ha det härligt. Med tanke på att vi ”bara” ska vara där en vecka, vill vi undvika bil på plats och kunna promenera överallt eller åka buss, och vill därmed bo centralt i staden. Vi behöver också ha familjerum eftersom vi reser med två barn vardera.
Vi hittar ett hotell med ett bra läge, ett överkomligt pris, och som har två familjerum. Klockrent. Hotellet har dock ingen certifiering eller uttalat att de spar på energi och vatten, handlar ekologiskt eller har schysta arbetsvillkor, men det är ett litet familjeägt hotell i en vacker byggnad som har fått bra recensioner och som månar om kvalitet. Och jag blir positivt överraskad.
Läs också: Certifieringar och märkningar att ha koll på
Franska medelklasshotell är inte direkt kända för att ha rymliga rum, men familjerummet lever upp till förväntningarna med bra sängar och ett stort badrum där hela familjen får plats samtidigt. Frukosten ingår inte men med barn som har svårt att sitta still är det värt att betala lite extra för att äta på hotellet. Dessutom fanns det ett trevligt vardagsrum där barnen kunde leka av sig när de ätit klart, medan vi vuxna hann dricka en kanna kaffe till!

Côte des Basques
Vädret var växlande, som väntat vid Atlantkusten, men soligt eller molnigt, det var stranden som gällde ändå. Barnen var som fiskar i vattnet och hoppade i vågorna och byggde sandslott. De första dagarna var tidvattnet så högt att det inte gick att vara på min favoritstrand, la Côte des Basques, men mot slutet av veckan när solen stod som högst fick vi några underbara stunder här.
Till skillnad från inne i staden, där stranden är trängre och rymmer mer folk, sträcker den breda sandstranden ut sig flera kilometer och det är glest mellan handdukarna. Dessutom råder det rökförbud på stranden vilket uppskattas mycket!

Lokala restauranger
På kvällarna går vi ut och äter på restaurangerna i närheten av Hallarna. Vi är långt ifrån de enda svenskarna på serveringarna men delar tack och lov också bord med fransmän. De sista dagarna hittar vi till ett ställe som ligger ovanför Côte des Basques, en liten kiosk med endast uteservering som ligger intill en park med boulebanor.
De serverar enklare måltider så som sallader och smörgåsar. Perfekt för lunch eller aperitif. Hit går lokalborna och tar ett glas och spelar boule tillsammans med turister som njuter av att betrakta det lokala livet, eller utsikten över det oändliga havet. Det är trevlig stämning och en toppenplats med barn som kan springa av sig i parken eller sitta på en bänk och titta på spelet.

Medvetet tänk hela veckan
Under hela veckan använder jag alla sinnen för att resa medvetet. Jag hittar inga adresser som har ett uttalat hållbarhetstänk men med sagt äter vi på lokala restauranger varje dag, jag väljer främst vegetariska alternativ på menyn eller lokala specialiteter, vi handlar på den lokala marknaden, köper hemgjord glass, dricker kranvattnet eller köper stora vattenflaskor som vi fyller våra återanvändningsbara flaskor med.
Vi går eller åker buss överallt, använder miljövänliga solkrämer, och det viktigaste av allt – på alla platser frågar jag om de har något hållbarhetsarbete. I princip ingen svarar ja, men genom att fråga gör jag dem ändå uppmärksam på saken och vem vet, kanske det sår ett frö hos någon.

Göra vad man kan
Så för att knyta an till början. Självklart kan man åka till platser man älskar eller vill upptäcka även om man inte hittar några hållbara alternativ. Men det viktiga då är att göra allt det där andra man kan göra, som att visa respekt för de som bor på plats, slänga soporna i rätt korgar, minimera plastanvändningen, gå eller åka kollektivt på plats, äta på lokala restauranger, handla ekologiskt och på de lokala marknaderna, och framför allt – ställ frågor och välj bort om du märker att det inte finns någon som helst förståelse för din fråga.

Sen är det ju alltid så att man inte kan göra exakt som man vill när man reser i ett sällskap, och med barn. Resor, precis som livet, handlar om kompromisser och att göra så gott man kan. Ibland är det viktigare att få kvalitetstid med älskade vänner och familj än att göra alla rätt enligt hållbarhetskriterier. Bara genom att vara medveten och tänka till, har man kommit långt och dragit ett strå till stacken.
Bon Voyage!/Hanna
Mer tips och information om Biarritz hittar du här
Show Comments (0)