Drömmen om Belize – tips på saker att se och göra

  Drömmen om Belize. Djungel, vrålapor, Maya-ruiner, grottor och några av världens bästa dykplatser, Belize bjuder på äventyr under och ovan mark. Här är några drömtips på saker att se och göra i det lilla landet längs Centralamerikas kust.

  Tips resa Belize
  Belize har en rik flora och fauna och turismen är en av landets viktigaste inkomstkällor.

  Tips resa till Belize. Djungel, vrålapor, Mayaindianer, grottor och några av världens bästa dykplatser, Belize bjuder på äventyr under och ovan mark. Turismen är en viktig inkomstkälla, och bidrar till att bevara landets mångfacetterade natur och kultur. Här är några tips på saker att se och göra i det lilla landet längs Centralamerikas kust. Belize som för andra året i rad har blivit utsett till en av världens mest etiska resmål av organisationen Ethical Traveler.

  Sapodilla Cayes Marinreservat

  I den södra delen av landet, dit färre turister hittar än till den norra delen, väntar en karibisk idyll med flera kilometer korallrev och vita sanddyner. Eftersom det är en avlägsen plats är den särskilt populär för resor som kombinerar marina bevarandeåtgärder med magiska upplevelser. Här kan du ta dykcertifikat och få chansen att se valhajar, mantor, delfiner och havssköldpaddor.

  Belize barriärrev är det norra halvklotets största korallrev, och är med på Unescos  världsarvlista.
  St. Hermans Blue Hole Nationalpark

  Inne i djungeln bland grönska och fågelsång gömmer sig en magisk plats, St. Herman’s grotta och ”det blåa hålet”. Inte att förväxla med det blåa hålet längs kusten som anses vara en av världens bästa dykplatser, det här är en djup badplats med turkost vatten inne i en kollapsad grotta. Bland stalaktiterna och stalagmiterna ligger Mayaartefakter för vilka detta var en andlig underjordisk värld, och en helig plats.

  Tips resa Belize det blåa hålet
  Att dyka i The Blue Hole i Belize är en dröm för många dykare, men glöm inte bort att Belize har mer att erbjuda inåt landet och det blåa hålet i St Hermans nationalpark sägs vara minst lika sevärd, om inte bättre.
  Punta Gorda

  Punta Gorda är porten till allt från aktiviteter till havs, flodresor, grottbesök, fågelskådning och Mayaarkeologiska platser. Beläget längs Karibiska havet nära hamnen i Honduras med de dominerande Mayabergen i bakgrunden är Punta Gorda – lokalt känd som “PG” – den minsta och sydligaste staden i Belize, och här lever Belizes olika folkslag, Maya, Garifuna och östindiska Belizier, i harmoni och med respekt för varandras kulturer.

  Xunantunich

  Xunantunich är en lämning av Mayaindianernas bosättningsplatser, nära staden San Ignacio, i Cayodistriktet. Mayaruinerna ligger på toppen av en kalkstensås ovanför floden Mopan, vid gränsen till Guatemala. Huvudområdet ligger runt tre stora torg omgivna av mer än 20 strukturer. Pyramiden El Castillo, ligger på 39 meters höjd och är den näst högsta Mayastatyn i Belize. Det är en brant väg upp men utsikten från toppen sägs vara mödan värd.

  Det kostar en slant att besöka platsen, pengar som går till att bevara den för kommande generationer.

  Tips resa Belize
  Mayakulturen är påtaglig i Belize och det finns flera platser att besöka för att få en inblick i dess historia, som bland annat Xunantunich.

  Hotelltips

  Hamanasi adventure & dive resort

  En Green Globe-certifierad ekolodge som ligger på den pittoreska karibiska kusten, bara några minuter från byn Hopkins, i närheten av vackra korallrev och Mayabergen.
  Hamanasi tror på en hållbar och ansvarsfull naturbaserad turism och även om flera hållbarhetsinitiativ redan är på plats, arbetar de ständigt med att förbättra sig. De har bland annat kompostering, samlar upp regnvattnet, miljövänliga rengöringsmedel, jalusifönster och takfläktar för att minimera AC-användning och omfattande återvinning. Över 90 procent av personalen kommer från lokala samhällen och de har avsatt 10 orörda tunnland till ett naturreservat.
  Pris från 2 700 sek/natten
  Läs mer om deras hållbarhetsarbete här

  Turtle Inn

  ligger på toppen av en lång smal sanddy formad som en halvö, mellan Garifunabyn Seine Bight och den charmiga kreolska fiskebyn Placencia. I öster ligger Karibiska havet, prytt med ett lapptäcke av korallbanker och Unescos världsarv, Belize Barriärrev.
  I väster ligger Placentia-Lagunen med sitt lugna vatten,  och med utsikt över Maya-bergen och Belize högsta punkt, Victoria Peak. På Turtle Inn väntar barfotalyx med en omsorg för planeten. Egna grönsaks- och kryddodlingar, ingen plast eller engångsartiklar någonstans, tvättprodukter som är snälla mot naturen och miljövänliga inredningsmaterial med mera. Härifrån kan du åka på utflykt ut i djungeln och betrakta vilda vrålapor. Men glöm inte, bara se. Inte röra!
  Pris från 2 800 kronor/natten
  coppolaresorts.com/turtleinn

  Mer läsning:

  Tips och inspiration till ett medvetet resande i Belize

  Några saker att tänka på om du ska resa hållbart i Belize

  Bildcredit: Startbilder kommer från Turtle Inn och resterande från Instagramkontot Belizephotos.  


  Editors Note: Turismen är en viktig inkomstkälla för Belize och landet har på nationell nivå satt upp strateger för att främja hållbar turism. Enligt Globalportalen exemplevis har turismen de senaste åren motiverat att värna om regnskogen istället för att hugga ner den för att bygga vattenkraft. Belize regnskog är ett av Centralamerikas största orörda regnskogsområde med många utrotningshotade arter.

  Viktigt att nämna dock är att omkring en av tre av landets invånare lever i fattigdom och på grund av sitt geografiska läge är Belize ett transitland för narkotikahandeln mellan Sydamerika och USA. Med detta i åtanke blir det än viktigare att resa medvetet och gynna aktörer som vilar på hållbara värderingar. För om turismen görs på ett hållbart sätt kan den bidra till en positiv förändring i samhället . 

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *