Det går inte att säga cirkularitet och hållbarhet i samma andetag

Ett helhetstänk och ett enande i andras kamper. Det var några av de klokskaper som lades fram under Slow fashion weeks samtal om hållbarhet. Även om temat för dagen var modeindustrin och hållbart mode går mycket att lyfta in i turism- och besöksnäringen. 

För att få till en hållbar utveckling krävs ett helhetstänk och att vi engagerar oss i andras kamper och frågor. Det är några av många kloka saker som sades under fredagens panelsamtal på Slow fashion week. Jag var inbjuden på en frukostföreläsning med människorättsjuristen Parul Sharma kring social hållbarhet i produktionsleden, och även om temat för dagen var modeindustrin och hållbart mode, är det lika viktiga frågor att ta med, och lyfta inom turism- och besöksnäringen.

Korruption ett hinder för hållbar utveckling

– Cirkularitet visst, men det går inte att säga det och hållbarhet i samma andetag. Vi måste bli bättre på att se sambanden för den här produkten har redan skadat någons miljö, vatten, luft. 

Parul Sharma håller upp en penna som exempel medan hon säger de träffande orden. Cirkularitet är lite av ett modeord inom hållbarhetsbranschen i Sverige i dag, där allt ska bli cirkulärt. Inget fel med det – det behövs – men Parul Sharma betonar något väldigt viktigt när hon säger att vi måste bli bättre på att se sambanden mellan social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Vi måste titta på helheten. Om en produkt redan gjort skada vid framställningen, går det att säga att den är hållbar?

Parul är människorättsjurist och har arbetat med social hållbarhet, arbetsrätt och mänskliga rättigheter i över tjugo år. Hon har granskat leverantörer och underleverantörer till stora bolag och har många historier att berätta. 

Enligt henne är korruption och mutor den främsta anledningen till att mänskliga rättigheter kränks, till att vi har barnarbete, nutida slaveri och att arbetare exploateras. 

Hon poängterar att moderna slaveriet slaveriet har aldrig upphört utan kanske aldrig varit så stort som nu. Enligt Global Slavery index finns det 40 – 50 miljoner moderna slavar inom våra industrier. 

Hon lyfter ett exempel från en fabrik inom modeindustrin i Bangladesh. Under tre års tid hade tre myndigheter mutats för att fabriken skulle undkomma granskning. Tre år med brott mot mänskliga rättigheter. Tre år med exploatering av människor i form av barnarbete, långa arbetsdagar utan pauser, trakasserier, med mera. 

Det är främst den kvinnliga arbetskraften som drabbas, och såväl en fråga om kvinnliga rättigheter.

Samma fabrik som har mutat organisationer för att inte komma och granska, har också betalat av myndigheter som har hand om luft, vatten och andra tillstånd som rör utsläppsfrågor. Därmed blir det även en fråga om miljö och klimat. 

Med andra ord, det går inte att koncentrera sig på en fråga inom hållbarhet utan vi måste bli bättre på att se sambanden, hela kedjan, om vi ska få till en hållbar utveckling. 

Korruption påverkar allt som rör hållbar utveckling, demokrati och mänskliga rättigheter menar människorättsjuristen Parul Sharma. Företag, stora som små, måste bli bättre på att se sambanden, helheten. Ställa krav, utbilda och ge kunskap inom verksamheten och till sina leverantörer och underleverantörer kring allt som rör social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.
Greenwashing, pink washing och blackwashing

Senare under dagen samtalade Yrsa Lindberg bakom kontot Greenwashing i Sverige och Aysha Jones aktivist, influencer och initiativtagaren bakom Black Lives Matter Sverige, tillsammans kring begreppet ”washing”. Det gemensamma för alla typer av washing är att man fortsätter att göra som man alltid gjort men försöker kommunicera något annat. 

Läs också: Resebranschens reklam duckar för ansvaret 

Där en idé, produkt eller tjänst lyfts fram väldigt mycket i kommunikationen och marknadsföringen, och får företaget bakom att se bättre ut än de egentligen är. Mer inkluderande, mer hållbart, mer klimatsmart, mer jämlikt. Men under ytan är det samma gamla vinstintresse som styr. Business as usual. 

Vi må ha olika hjärtefrågor, och det är inte alltid vi är så intresserade av den andres kamp. Men betonar Aysha, ska vi nå en hållbar utveckling på riktigt är det viktigt att vi stöttar och enar oss i andras kamper parallellt med vår egen. Om så bara genom att skriva på ett upprop, lika en bild, eller dela ett inlägg. 

En hållbar utveckling kräver ett helhetstänk och engagemang i andras kamper. På en gång så komplext och samtidigt så enkelt, och det framstår tydligare än någonsin – 

Vi uppnår inte en hållbar utveckling i en evigt snurrande vinstmaskin.


Tack till Sophie Gripenberg och Nineyes för inbjudan till frukostsamtalet om social hållbarhet i produktionskedjan.

Bilder: Priscilla du Preez, Marcus Spiske/Unsplash

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Finn lugnet bland japanska källor och svenska tallar på Yasuragi

En dryg kvart från Stockholms hektiska puls, mitt i den svenska karga skärgårdsnaturen, ligger ...

Sommarsverige

Sommar i Sverige – fem ögonblick från sverigesommaren 2021

Augusti är långt ifrån över men regnrusket som drog in i början av veckan ...

När är det dags att resa utomlands igen

När är det dags att resa utomlands igen?

När är det dags resa utomlands igen. Den frågan ställer jag mig och säkert ...