Albergo diffuso hotell italien

Albergo Diffuso – världens mest hållbara hotellkoncept?

Med mottot att det mest hållbara är att använda det som redan finns, väcker det italienska hotellkonceptet Albergo diffuso liv i gamla italienska hus och byar med hjälp av turismen. 

Världen över byggs och marknadsförs hotell som klimatsmarta, hållbara och milljövänliga, men det är svårt att komma ifrån att det mest hållbara är att ta tillvara på det som redan finns.

Albergo Diffuso är ett italienskt koncept som bygger på att ta tillvara gamla byggnader istället för att bygga nytt, alltid på platsens villkor, för och tillsammans med människorna som bor och månar om att bevara sin historia, kultur och traditioner. Mottot är att det kommer allltid vara mer hållbart att förvandla ett existerande rum till ett hotellrum istället för att bygga ett nytt. 

Idéen till konceptet började i en katastrof. 1976 drabbades den italienska regionen Friuli av en jordbävning. Giancarlo Dall’Ara, en då ung turismprofessor fick i uppdrag att hjälpa till att återuppbygga platsen genom turismen. 

Han tänkte att istället för att bygga ett hotell, varför inte ta vara på och använda de redan existerande husen för att husera besökare. Varför bo på ett hotell när du kan bo i hela byn?

Albergo diffuso villa asfodeli
Det italienska hotellkonceptet “Albergo Diffuso” bygger på att ta tillvara det som redan finns. Med mottot varför bo på ett hotell när du kan bo i en hel by, är hjärtat i hotellet receptionen och ofta en restaurang eller ett kafé. medan rummen ligger utspridda i byn, dock inte mer än 200 meter från receptionen. Bild: Villa Asfodeli, Albergo Diffuso Sardinien.
Bygger broar mellan besökare och lokalbefolkning

I dag har idéen spridit sig och finns på flera platser runt om i Italien, och även utanför landets gränser. Från bergsbyar, till havsnära städer. Grovt översatt betyder Albergo Diffuso ”utspritt hotell”. Det finns alltid en huvudreceptionen, och som oftast en restaurang eller kafé, men rummen – det måste finns minst sju stycken – ligger utspridda ”scattered” i olika byggnader runt om i staden, dock inte mer än 200 meter från receptionen. Alla rum med olika karaktär, mer genuina. Nästan som att bo hemma hos någon, men med full hotellservice.  

Läs också: Tågluff till Italien

Tanken bakom är dels att ta tillvara på existerande byggnader, dels att bygga broar mellan besökare och lokalbor. “Ge besökarna en upplevelse bortanför turistschabloner, och en inblick i vardagslivet samtidigt som besöken bidrar till att väcka, och upprätthålla liv i byar med historiskt och kulturellt värde”, som Giancarlo Dall’Ara själv säger.

Läs mer om det italienska hotellkonceptet Albergo Diffuso på hemsidan: alberghidiffusi.it


Startbild: Corippo/ Albergo Diffuso

  • Show Comments (1)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Wanås Restaurant Hotel – ett av världens häftigaste hotell

På den skånska landsbygden, i en gammal kulturbyggnad från 1700-talet ligger Wanås Restaurant Hotel. ...

Hotel Verde hotelltips Kapstaden

Hotel Verde i Kapstaden – Sydafrikas grönaste hotell

Hotel Verde ligger endast 400 meter från Kapstadens flygplats och mindre än trettio minuters ...

Solar Hotel – ekovänligt budgethotell i Paris

Bo billigt och bra på Solar Hotel, Paris mest ekovänliga hotell. Med sitt centrala ...