Tips se och göra Lyon

Miniguide Lyon – tips på saker att se och göra i Lyon

Lyon är Frankrikes tredje största stad och har en rik kultur och historia. I dag möter tradition modernitet, och staden underlättar för den som vill resa mer hållbart genom olika initiativ och lokala samarbeten. Här är ett litet urval av saker att se och göra i Lyon.

Säg Lyon och de flesta kanske tänker på mat. Och med all rätt. Lyon är hemstad för många av världens främsta kockar. Mest känd är troligtvis Paul Bocuse som har fått flera Michelinstjärnor och gett namn åt Bocuse d’or, kockarnas VM samt stadens saluhall. 

Här behöver du inte gå hungrig många minuter. Stadens kaféer, bagerier och restauranger bjuder på vällagad mat gärna på lokala råvaror och med stor passion för hantverket och respekt för arvet. 

Lyon är också känd för sin sidenvävshistoria och kultur, och här finns många incitament för att resa mer hållbart. Den världsarvsklassade staden ligger mellan två floder och upptäcks med fördel till fots. För den som inte orkar eller kan gå överallt finns det såväl bussar, spårvagnar och tunnelbana. Du behöver inte köpa vatten på flaska utan fyller enkelt på din återanvändbara vattenflaska i stadens fontäner, eller på utvalda adresser som är med i initiativet #GourdeFriendly

Vill du handla med dig en souvenir, säljer flera butiker etiskt tillverkade, och eller lokala produkter, och Lyonborna guidar dig gärna runt på en tur bland stadens gator och sevärdheter.

Här är några tips på saker att se och göra i Lyon:
Mur de canuts tips Lyon
Ett tips när du besöker Lyon är att promenera runt och titta på de olika målningar som pryder flera väggar i staden. Mur de Canuts hör till de största och beskriver livet i arbetarkvarteret Croix Rousse.
Croix Rousse et les pentes de Croix Rousse

Strosa runt i den historiska stadsdelen med sina sluttande gatorna, klassade som världsarv på Unesco. Det här var sidenvävarnas kvarter än gång i tiden, och på Musée des Canuts lär du dig mer om historien. I dag är det här gamla arbetarkvarteret populärt för sin avslappnade livsstil och sina bohemiska butiker, barer och kaféer. På lördagar arrangeras en stor loppmarknad på gator och torg kring tunnelbanestationen. Missa inte chansen att botanisera bland folkmyllret.

Mur des Canuts och andra väggmålningar

På flera ställen runt om i Lyon syns väggmålningar på fasaderna. Den mest kända sägs vara ”les Lyonnais”, ”Lyons kända ansikten” medan den största är Mur des Canuts i Croix Rousse som föreställer silkesarbetarnas vardag.

Musee des confluences tips Lyon
Det rinner två floder genom Lyon och vid en punkt möts de båda. Där vid flodmötet ligger det moderna museet Musee des confluences, ett tips bland många saker att se och göra när du är i Lyon.
Promenera längs vattnet till Musee de Confluences

Lyon ligger intill två floder, Rhône och Saone och vid en punkt möts de båda. Promenera längs kajen, titta på den moderna arkitekturen och besök det moderna muséet Musée des Confluences som ligger vid flodmötet. 

Kyrkan Notre Dame de La Fourvière 

Basilikan byggdes i slutet av 1800-talet och den vita silhuetten på Fourvière-kullen syns över hela Lyon. I folkmun kallas den för ”elefanten” då lokalborna menar att den ser ut som en upp och ner- vänd elefant. Från kyrkplatsen har du utsikt över hela staden. Tips är att ta linbanan upp och promenera ner. 

Utsikt tips Lyon
När det kommer till tips på saker att se och göra i Lyon är ett tips att ta sig upp till kyrkan la Fourvièvre och beundra utsikten över hustaken och vattnet.
Njut av lokala specialitéer på en bouchon lyonnais

Lyon är som nämnt en matstad och de typiska kvarterskrogarna kallas Bouchons. En äkta bouchon ska vara märkt med ”Le Label des Bouchons Lyonnaises”. Stadens gastronomiska rykte hotades ett tag på grund av för många turistfällor, fusk och slarv, och för att råda bot på gick de klassiska krogarna ihop och bildade en organisation, så håll utkik efter märkningen. 

Bouchons des filles 

Bouchons des filles serveras hemlagad och hälsosam mat, serverad utan krusiduller. Kvinnorna bakom restaurangen, Isabelle och Laura, träffades när de serverade på en av stadens restauranger och insåg att de båda brann för att bevara traditionerna från stadens kvinnliga kockar (les mères lyonnaises). Sagt och gjort i dag driver de sin egen bouchon – med fokus på traditionella rätter med en modern tvist och färre kalorier.

food traboule tips Lyon
En Lyon klassiker är “Ravioles St Marcelin”, en vegetarisk rätt med ursprungsbetecknade “ravioles dauphiné” som grund, och mycket ost! Finns på menyn på Food Traboule och rekommenderas varmt. Om du gillar ost!
Food Traboule

I den gamla stadsdelen Vieux Lyon, med sina färgrika fasader gömmer sig trapptorn och hemliga innergårdar. Här, i det rosa tornet, ligger ett av de senaste tillskotten på Lyons matscen. Le Food Traboule, en mathall på tre våningar som samlar tolv kockar med olika köksinfluenser. Från sött till salt, klassikt till modernt – gemensamt är att de brinner för bra mat, dvs mat som både tilltalar gästernas smaklökar och är tillagad på kvalitativa lokala råvaror. Slå dig ner i den industri-chica lokalen med bevarat stengolv, beställ via en qr-kod på borden och hämta maten när den är klar.

Vegetariskt och solidariskt på l’Equilibriste

I Lyons tredje arrondissement ligger l’Equilibriste, en del restaurang, bar och kafé, en del kulturell mötesplats. Det råder en avslappnad atmosfär när vi kommer hit för att äta middag. I en del av lokalen, inredd med vintagemöbler är det några som har hyrt in sig för en liten fest. I den stora salen sitter sällskap vid träborden och samtalar över en bit mat, några andra tar ett glas över ett parti brädspel. Menyn ändras en gång i månaden men är alltid vegetarisk och ekologisk, och presenteras på griffeltavlan intill disken där du också beställer mat och dryck.

l'equilibriste tips Lyon
Vegetarian eller inte, l’équilibriste är ett varmt tips vid ett besök i Lyon. Här bjuds det på god mat och trevlig stämning!
Saint Paul boulangerie 

Bröd av alla de slag, croissanter, tarteletter och smörgåsar fyller glasdisken på Saint Paul, ett litet bageri med mjölpåsar från golv till tak. Allt bakas på plats, på ekologiskt mjöl. Köp med eller slå dig ner på bänken utanför eller vid borden på det lilla torget. Det finns inga sittplatser inne. Tips är att vara här tidigt på morgonen om du vill ha en croissant, de tar snabbt slut!

saint paul bageri tips Lyon
Saint Paul bageriet i Lyon bakar bröd på ekologiskt mjöl.
Zero shop – L’essentielle

Den här zero waste-butiken säljer flera ekologiska produkter utan onödiga förpackningar. Från gryn, linser, nötter, choklad, och müsli på lösvikt till ostar, grönsaker, drickor, tvålar och hygienprodukter. Dessutom arrangerar de regelbundna event och kurser kring en mer hållbar livsstil och ”DIY”.

zero waste essentiell tips Lyon
Det är lätt att göra rätt i Lyon. Staden huserar flera butiker som L’essentielle med fokus på ekologiska, lokala produkter med mindre svinn.
Etiskt mode på We dress fair

Klädbutiken på gågatan nedanför Croix Rousse samlar ett tjugotal märken som tillverkar kläder och skor, snällare mot miljö och människa. Modeindustrin står för cirka 10 procent av de globala koldioxidutsläppen, och präglas dessutom av dåliga arbetsvillkor. We dress fair vill motverka de negativa effekterna av modet, och göra det enklare för alla att klä sig snyggt med gott samvete.

etiskt mode we dress fair tips Lyon
Varje gång du spenderar pengar, lägger du en röst på det samhälle du vill ha. Ett köp i klädbutiken We dress fair stöttar ett mer hållbart mode då de bara erbjuder kläder från märken som tar ansvar för miljö och människa.
Back to school på Le Collège

Bakom art-deco fasaden gömmer sig ett fyrstjärnigt hotell med skoltema. Stolarna som klättrar på huset, namnet och inredningen hintar om temat. De 40 rummen i olika storlekar är namngivna med olika skoltermer som ”grundskolestudent” och ”doktorand”, och har alla gamla skolbänkar på rummet. Ett rum är anpassat för personer med nedsatt rörlighet, på bottenvåningen finns en vattenfontän för att fylla på vattenflaskor, frukosten erbjuder flera ekologiska och lokala alternativ, på taket står bikupor och fågelholkar och den som kommer med tåg eller cykel får 10 procents rabatt på rummet.
Dubbelrum från cirka 200 euro/natt

Ekoboende på Eklo

I utkanten av Lyon ligger Eklo, ett nytt franskt hotellkoncept som önskar vara en plats lika mycket för förbiresande som för lokalborna. Här är tanken att du ska bo till överkomliga priser, äta något gott i restaurangen och kunna sitta och jobba. De har flera miljösnällare initiativ på plats som sparåtgärder på vatten och el, egna grönsaksodlingar, bikupor och långsiktiga samarbete med lokala aktörer. De bekämpar också matsvinn med appen To good to go.
Dubbelrum från cirka 60 euro/natt

tournon sur rhone tips Lyon
Ett tips för den som har en extra dag i Lyon är att ta sig till Tournon sur Rhône. Börja med att vandra uppför vinodlingarna i Tain l’Hermitage och titta på utsikten och avsluta med en fika på andra sidan bron.
Dagsutflykt och brunch på Slow food peniche

Om du har en dag över, ta tåget till Tain l’Hermitage och Tournon sur Rhône, promenera bland de biodynamiska vinodlingarna upp på kullen och beundra utsikten från toppen intill det lilla kapellet. Tillbaka i byn, gå över till andra sidan floden, till Tournon sur Rhône, och slå dig ner på båtkaféet Slow food och unna dig något gott.

Läs också: Ta tåget till Lyon

Text och bild: Hanna Anfelter

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Minisemester i det gröna Köpenhamn

Köpenhamns blandning av spännande arkitektur, gröna områden, trendiga butiker och gourmetrestauranger lockar besökare på ...

Tre tips till San Sebastian – den baskiska kuststaden

Matmecka, surfmecka, kulturmecka, San Sebastian har många namn och det är lätt att förstå ...

En ekoguide till Aten – Greklands huvudstad

Aten är mycket mer än ett tvunget stopp på vägen till de grekiska öarna. ...