Costa Rica – paradiset för naturälskare

I samarbete med Kenzan Tours

Costa Rica är naturälskarnas paradis. Landet i Centralamerika är också en föregångare när det kommer till ekoturism och hållbar utveckling. I dagsläget kommer majoriteten av elförsörjningen från förnybar energi och deras mål är att vara helt fria från engångsartiklar i plast år 2021. Resebyrån Costa Rica Dream Travel är Kenzan Tours samarbetspartner på plats och deras målsättning är att göra resenärernas drömmar till verklighet.

Costa Rica landet i Centralamerika
Costa Rica är ett paradis för natur- och djurälskare. Här finns också många vulkaner som är populära att besöka, bland annat nationalparken Arenal.

Berätta lite om er själva, Vilka är ni och vad gör ni?

– Vi är en resebyrå i Costa Rica, Centralamerika som samarbetar med olika resebyråer världen över, däribland Kenzan Tours. Vi arrangerar allt från det ögonblicket resenärerna anländer till Costa Rica till att de åker hem, vilket betyder att vi hjälper till med transfer, hotell, guider, utflykter, restauranger och annat som kan önskas. Vi drivs av en passion för resor och att visa vårt land för andra människor. Vårt mål är att förverkliga resenärernas drömmar om det lilla landet i Centralamerika. Vi ser det som att vi hyr ut paradiset för en begränsad tid. Vi arbetar efter hållbarhetens principer om att värna om miljö, natur och människa och stärka lokala samhällen. Alla våra leverantörer, inklusive vi själva, har ett certifikat inom hållbarhet, eller håller på att få det. Hållbarhet och respekt för naturen är av hög prioritet för oss och en grund för allt vårt arbete.

Hur märks det rent konkret att ni arbetar med hållbarhet?

– Generellt, de flesta program vi sätter ihop eller skräddarsyr för våra kunder fokuserar på och tar hänsyn till hållbarhet och ett ansvarsfullt resande. Alla våra leverantörer, och vi själva, har antingen fått ett hållbarhetscertifikat eller håller på att få där man ser över flera kriterier; allt ifrån det interna miljöarbetet, vatten – och energiförbrukning, till bevarande av natur och djur, arbetsvillkor, turismens bidrag till den lokala ekonomin samt kundnöjdhet. Vi klimatkompenserar för våra transporter genom trädplantering. Utöver det arrangerar vi också välgörenhetsarbete i skolor, på sjukhus och ideella organisationer, som resenärerna kan delta i om de vill.

Costa Rica landet i Centralamerika och paradis för naturälskare
I Costa Rica- landet i Centralamerika – hälsar man genom att säga “Pura vida”, det goda livet, istället för God dag.

Vad tycker ni bäst om med Costa Rica?

– Klimatet, naturen och den positiva inställningen till livet. Det är inte en slump att man i Costa Rica hälsar genom att säga ”pura vida” – det goda livet – istället för God dag. Costa Rica är ett paradis för alla natur- och äventyrsälskare.

Hur viktig är turismen för Costa Rica som land?

– Väldigt viktig, både ekonomiskt och socialt. Ekonomiskt räknat är turismen en större och viktigare sektor än både kaffe och bananer, och socialt för att turismen stärker utvecklingen av landsbygden genom att små och medelstora entreprenörer och familjeföretag har en möjlighet att växa och verka på landsbygden.

Hur ser ni på turismens roll och möjligheter att bevara lokala kulturer, skydda viktig natur och stärka lokalbefolkningen?

– Utan turismen skulle en stor del av den lokala kulturen försvinna. Det är tack vare turisterna och deras önskan och vilja att betala för att upptäcka och uppleva den lokala kulturen – det autentiska – som den har överlevt.

– Samma sak gäller naturen. Att skydda naturen i Costa Rica innebär att skydda landets skatt. Utan den, inga besökare. Lokalbefolkningen som tidigare levde under väldigt enkla förhållanden kan nu tjäna sitt uppehälle genom turismen. Eftersom vi inte har någon massturism, och inte heller vill ha det, undkommer vi många av turismens baksidor.

Tortuguero är en av världens sista intakta djungler. Här är djurlivet rikt och naturen mäktig.

Vilka är era tre bästa restips till Costa Rica?

1. Tortuguero

– Tortuguero är en av världens sista intakta djungler. Lyckligtvis har Tortuguero haft nationalparksstatus sedan länge vilket innebär att ingen får bygga något här med undantag för ett fåtal ekolodger. Det finns inga vägar, du kommer bara hit med båt eller små propellerplan.  Tack vare nationalparksstatusen har skogen och djuren som lever här bevarats intakt.

2.  Vulkanen Arenal med omgivningar

– Vulkanen Arenal och dess omgivningar är också en nationalpark. Tills för bara några år sedan hade vulkanen regelbundna utbrott men nu har den lugnat ner sig även om den fortfarande är aktiv. Ett besök hit ger dig en inblick i hur naturen återhämtar sig efter regelbundna lavautbrott.

3. Halvön Osa

– För att komma till halvön Osa i Costa Rica kör eller flyger du till en liten plats som kallas Sierpe. Härifrån går färden vidare med båt längs med floden Sierpe som flyter ut i Stilla Havet. Efter att ha korsat en bit av Stilla Havet anländer du till Drake Bay där ett fåtal djungellodger väntar, väldigt få turister, men desto mer natur och vilda djur.

För mer information om Kenzan Tours och resor till Costa Rica, se hemsidan: kenzantours.se


Inlägget är en del av en intervjuserie i ett betalt samarbete med Kenzan Tours. Det här är det femte inlägget i serien. Läs också om Kuba bortom reseslogans

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

sebastian boudet

Sébastien Boudet – äta bra mat är en värdering

Sébastien Boudet är bagaren som vill reformera brödätandet och bakandet i Sverige. Från att ...

Kajak Linda Staaf Woods and Water

Intervju med Linda Staaf bakom Woods and Water

Linda Staaf är en driven friluftsälskare som brinner för lokal samverkan, uteliv och hållbarhet. ...

Turism vs hajfiske Lombok project hiu

Turism vs hajfiske: Intervju med Madison Stewart bakom Project Hiu

Indonesien är en av världens största exportörer av hajfenor, och på ön Lombok, granne ...