Dala Floda och Dala Järna – två små doldisar i Dalarna

  Leksand, Rättvik och Tällberg är välkända och välbesökta orter i Dalarna. Mindre kända men likväl värda ett besök är Dala Floda och Dala Järna. Två byar med lite olika karaktär, och som kompletterar varandra väl. Läs om ett besök i trakterna.

  Dala Floda och Dala Järna, två små doldisar i Dalarna. Min syster med familj bor sedan några år tillbaka i Dala Järna där de håller på och renoverar sitt drömhus med varsam hand. I början av juli åkte jag dit för att hälsa på. Det är lätt att fastna i huset som bär på en varm själ men vi tog oss iväg på några utflykter. Vi åt bland annat bondfrukost i Dala Floda, sprang i ösregn i Hästängsflottens naturreservat och fikade bland får.

  Wålstedts gård Dala Floda

  Bondfrukost Wålstedts Dala Floda
  Bondfrukost på Wålstedts gård

  En morgon fick min syster den briljanta idéen om att åka till grannbyn och äta bondfrukost. Till pittoreska Dala Floda och Wålstedts gård närmare bestämt där de dukar upp en bondfrukost under sommarmorgnarna. Vi satt i deras rofyllda trädgård bland blommor och bin, och njöt av råggrynsgröt, hembakat bröd, marmelad, nyvärpta ägg, juice och kaffe.

  Barnen sprang runt och lekte, tittade på djur och red på häst och åsna runt gården. Innan vi åkte hemåt gick vi in i gårdsbutiken och köpte med oss lite grönsaker, bröd och ägg. Allt krav-märkt och/eller när- och lokalproducerat.

  Jag passade på att prata lite med fru Wåhlstedts som berättade att de också erbjuder boende i form av ”fäboro” – en vandring till Vålberget med upplevelsebaserad boende. Något att testa nästa gång! För fler besök till Dala Floda och Wålstedt räknar jag med att det blir i framtiden.

  Wålstedts gård
  Hagen 13, 786 95 Dala Floda
  wålstedtsgård.se

  Hästängsleden skylt Dala Järna

  Skylt Hästingsflottens naturreservat

  Springtur på Hästängsleden i Hästängsflottens naturreservat

  Springa på spång är något jag varmt rekommenderar. En dag när regnet hängde i luften men benen var fulla av spring åkte vi till Hästängsflottens naturreservat i Dala Järna och sprang Hästängsleden. En runda på sex kilometer som går lika bra att vandra för den som föredrar. Leden är spångad över blöta partier, bjuder på stigning över Hästängsåsen och bitvis milsvid utsikt över det vackra myrlandskapet.

  Tunga mörka moln hängde över oss när vi började springa och halvvägs igenom öppnade sig himlen och regnet öste ner. Trots det tog vi en liten avstickare för att spana in kolarkojan som finns i reservatet och som går att övernatta i.

  Leden börjar och slutar vid badplatsen Glatjärn. Som pricken över i:et avslutade vi springturen med ett nakendopp i den mörka tjärnen som krusades av regndropparna. Friskt, uppiggande och alldeles underbart.

  Läs mer och se vägbeskrivning till Hästängens naturreservat

  Café i Fårhus Dala Järna

  Fika bland får på Café i Fårhus på Gladgården

  Café i Fårhus är ett sommaröppet kafé på Gladgården utanför Dala Järna. De erbjuder hembakat fika och smörgåsar i lantlig miljö nära djur och natur. Vi åkte hit en hyfsat solig dag och eftermiddagsfikade.

  Det finns sittplatser inne i lagården bland hö och djur, eller ute i trädgården bland djur, växter och leksaker. Här finns också ett växthus där de odlar bland annat squash, tomater och persilja som de säljer då och då samt ägg från sina 170 höns under lågsäsong. Under sommaren går det mesta till köket på plats.

  Café i Fårhus
  Nordanåker 228, Dala Järna


  Psst. Du kanske också är intresserad av att läsa en intervju med Inka Gurung som driver ett aktivitetsföretag i Dala Floda.

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like