Sommaren 2020 – allt som vanligt och ingenting sig likt

  Den här sommaren har jag semestrat i Sverige precis som jag brukar göra på somrarna. En turné mellan Roslagen och Norrland, med undantag för att jag inte hann till Volgsele i år utan stannade i Umeå. Sommaren 2020 är sommaren då allt var som vanligt, samtidigt som ingenting var sig likt.

  ”Hur har sommaren varit”, frågar en vän till mig. ”Bara bra”, svarar jag. Precis som vi brukar har vi rest från stugan i Roslagen till landstället utanför Ö-vik. Vi hann tyvärr inte upp till Volgsele men tillbringade en vecka i Umeå och dessutom fick vi några dagar hos min syster i Dala Järna och en helg i Sörmland. I stort sett har vi gjort det vi brukar på sommaren, det vill säga semestrat i Sverige så samtidigt som det har varit mer eller mindre som vanligt har ingenting känts sig likt.

  Ursprungliga planen för sommaren var att tågluffa i Europa men när Corona sköljde över Sverige, Europa och världen lade vi snabbt de planerna på hyllan. Vi bestämde oss för att det fick bli en svemester när klartecknet om resor inom Sverige kom. Vi är lyckligt lottade som har mer än ett landställe inom familjen och därmed kan tillbringa stora delar av sommaren där så det var inget svårt eller tungt beslut. Och det är som sagt vad vi brukar göra på somrarna. Men ingenting har för den sakens skull varit sig likt.

  Sommaren 2020 Djurgården
  Sommaren var 2020 var sommaren då allt var som vanligt men ingenting sig likt. Vi svemestrade som vi brukar och hann även med lite hemester då vi bland annat hälsade på kungens får på Djurgården.
  Allt som vanligt men ingenting sig likt

  Även om vi för det mesta undviker trängsel, har vi skytt den som pesten i år. Vi har knappt ätit ute utan intagit alla måltider hemma. Inte bott på hotell. Handlat på udda tider för att undvika köer. Släktkalas och större familjemiddagar har planerats under förutsättning att vädret tillåter att sitta ute. Mor och farföräldrar har hållit avstånd och inte kunnat sitta barnvakt en endaste gång som de vanligtvis brukar. Varje dag har jag vaknat med rädsla för att ha halsont eller snuva. Jag har kört mer bil än någonsin och men gjort färre utflykter än önskat, och enbart utomhus. Samtidigt trivs jag med att ta det lugnt. Bara vara på en plats utan en känsla av att måste se och upptäcka nya saker hela tiden. Njuta av naturen och morgondopp.

  Jag har kopplat bort och samtidigt ständigt varit ständigt uppkopplad. Funderat på hur det ska gå med företaget när hela resebranschen blöder. Finns det någon framtid här eller borde jag sadla om. Igen. På samma gång har jag känt mig hoppfull för nu kanske det händer på riktigt. Att branschen och resenärerna får ett bryskt uppvaknande och inser att hållbart resande är framtiden.

  För även om resandet över gränser har varit minimalt har svenskarna svemesterat som aldrig förr. Och inte alltid så hållbart. De som tror att hållbart resande bara appliceras på utlandsresor har fått sig en tankeställare. Överturism, trängsel, slitage på natur, selfies med vilda djur, nedskräpning i fjällen och på stränder. Problemen är lika reella på svensk mark som på utländsk, och kunskapen behövs mer än någonsin. Hållbarhet och hållbar turism känner inga gränser, det är ett angreppsätt hur vi lever, reser och gör affärer.

  Sommaren 2020 Roslagen
  Hållbar turism och hållbart resande känner inga gränser.
  Hållbarhet vägen framåt

  Men det är en märklig tid just nu och ovissheten stor. Uppdrag beställs för att i nästa sekund avbeställas. Resor bokas för att sedan avbokas. Länder öppnar sina gränser för att sedan kort därefter stängas. Det bästa vi kan göra är att tålmodigt vänta, och utbilda och förbereda oss under tiden.

  Därför kompetensutvecklar jag mig i GSTC:s kriterier. Det är alltid bra att bygga på med kunskap, och det ökar trovärdigheten för sajten och min konsultverksamhet.

  Även om jag inte har någon aning om vad som kommer att hända framöver, är jag samtidigt hoppfull om att det här är tiden då hållbarhet och hållbart resande blir det nya normala, och att fler reseföretag ska förstå vikten av, och prioritera, hållbarhet.

  För Corona och resestopp har visat att turismen behövs. Det är en av världens största ekonomier och stoppet drabbar många destinationer, lokalbefolkningar och viktiga bevarandeprojekt av natur och vilda djur. Så turism som görs på rätt sätt, på ett hållbart sätt behövs och jag vill vara med och hjälpa till på vägen till ett mer hållbart resande.

  Så tack för den här sommaren. Sommaren då allt var som vanligt men samtidigt ingenting sig likt. Och hej hösten, nu kör vi!

  Green love, Hanna


  Är du ett reseföretag, destination eller annan reserelaterad verksamhet som arbetar med hållbarhet och vill synas på sajten? Klicka här!

  Är du ett reseföretag, destination eller annan reserelaterad verksamhet som vill lära dig mer om hållbarhet? Klicka här!

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Därför bryr jag mig om Earth Day, Jordens dag – varje dag.

  Earth Day, Jordens dag firas varje år den 22 april. Den dagen gick mig ...

  När är det dags att resa utomlands igen

  När är det dags att resa utomlands igen?

  När är det dags resa utomlands igen. Den frågan ställer jag mig och säkert ...