Därför bryr jag mig om Earth Day, Jordens dag – varje dag.

Earth Day, Jordens dag firas varje år den 22 april. Den dagen gick mig helt förbi för bara några år sedan, men nu – med den medvetenhet och kunskap jag har om klimatförändringar, miljöförstöringar och massutrotningar av växter och djur – bryr jag mig om jordens välmående. Inte bara den 22 april utan varje dag, året runt.

Earth Day, Jordens dag, instiftades 1970 för att rikta uppmärksamhet på dåvarande miljöförstöringar, och har fortsatt att uppmärksamma olika miljöfrågor sedan dess. Förra året stod plastföroreningar i fokus. I år är temat ”Save our species”.

Enligt WWF befinner vi oss i den sjätte massutrotningen av arter sedan dinosauriernas död, och under bara de senaste femtio åren har 60 procent av alla de ryggradslösa djuren försvunnit, orsakad av mänsklig aktivitet. Den globala förstörelsen och snabba utrotningen av arter och växter är direkt länkad till en mänsklig påverkan såsom som klimatförändringar, tjuvjakt, avskogning, ohållbart jordbruk och miljöförstöringar.

Till skillnad för bara några månader sedan, går det knappt en dag utan att tidningar och sociala medier skriver om den pågående klimatkrisen. Den numera världskända Greta Thunberg har gått från att skolstrejka själv framför svenska riksdagshuset till att skapa en global klimatrörelse inom loppet av ett halvår, och inspirerar såväl unga som gamla världen över att engagera sig i klimatfrågan. Under veckan som gått har grupper som Extinction Rebellion intagit Londons gator med fredliga demonstrationer för att få politikerna att lyssna och ta klimatfrågan på allvar. I Göteborg gick ett begravningståg genom staden för att sörja alla de växter och djur som är borta för alltid.

Nu är det läge att agera 

Läget är akut och om vi inte lyckas stoppa den globala uppvärmningen och halvera koldioxidutsläppen i atmosfären inom loppet av tio år är vår civilisation allvarligt hotad.

I samband med den tragiska branden i Notre Dame i påskveckan, som engagerade hela världen och fick miljardärer att skänka pengar på nolltid för återuppbyggnaden, höjdes många röster som ifrågasatte engagemanget för att återuppbygga en kyrka när hela världen bokstavligen brinner och miljöorganisationer och andra aktörer som kämpar för klimatet inte får ihop budgeten. Det kan tyckas märkligt, men jag tänker att det är som vanligt, närhetsprincipen får oss att reagera snabbare. När saker är för abstrakta och inte går att ta på, engagerar vi oss inte lika mycket.

Men klimatkrisen är en reell kris och bör behandlas som sådan av oss alla, privatpersoner, företagare och politiker. Världen brinner och om inget görs, vi med den. En kyrka går att bygga upp igen, men arter och växter som dör ut kommer troligtvis aldrig åter. Men det går att göra något och vända den negativa spiralen. Jorden är vad vi alla har gemensamt och därmed ett gemensamt ansvar att se till att den mår bra.

Hållbarhet vägleder mig

Den dagen mina barn växer upp och frågar mig vad jag gjorde för att lämna världen vacker för dem att leva i vill jag kunna stå rakryggad, se dem i ögonen och säga att jag gjorde vad jag kunde. Världen är komplex och få saker är svartvita, men det går inte att blunda för att vår planet och dess ekosystem mår dåligt. Jag är långt ifrån perfekt och har länge levt i bekvämlighetens ignorans. Men i dag med den medvetenhet och kunskap jag har om klimatförändringar, miljöförstöringar, utrotning av arter, missförhållanden i klädfabriker och på hotell, nedskräpning, tjuvjakt och korruption, då kan jag inte blunda och stå tyst längre, utan jag gör vad jag kan utifrån de förutsättningar jag har. Varje val, varje handling gör jag utifrån mina hållbara värderingar.

Hållbarhet  och hållbart resande är ingen nischprodukt, eller produkt över huvud taget. Det är ett angreppsätt på hur vi ser på världen, hur vi väljer att leva, resa och göra affärer. Reform Travel är mitt sätt att dra ett strå till stacken för en bättre värld. Jag tror på turismens kraft att agera motor för positiv förändring och jag är övertygad om att den enda vägen framåt är den hållbara vägen. Därför bryr jag mig om Earth Day, Jordens dag. Varje dag, året runt.

/Hanna

Startbild: @Borneo Adventure

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Rosenhill utflyktstips Stockholm

Två utflyktstips i Stockholmsområdet – Gålö och Rosenhill

Gålö lockar med fina skogsvandringar, klippor och stränder. Rosenhill erbjuder skönt häng i en ...

Tankar på vägen hem från Israel

Sitter på planet hem från Israel där jag har varit på en veckas semester ...