Därför ska du inte rida på en elefant – 9 anledningar

Fler än 3 000 elefanter hålls i fångenskap vid turistattraktioner i Asien, och enligt djurrättsorganisationen World Animal Protection ökar antalet. Barnen tas från sina mammor när det är små, slås till lydnad och tvingas bära runt på turister i flera timmar utan vila och mat. Läs om nio skäl till varför ingen borde rida på en elefant på sin semester.

För några år sedan satt jag som redaktör på en resetidning och redigerade vid ett tillfälle en text om ett hotell i Thailand. Hotellet i fråga erbjöd yoga på elefanter till sina gäster. Jag reflekterade inte nämnvärt över det utan korrigerade på sin höjd något kommatecken i texten och gick vidare. Några veckor senare, när tidningen hade nått hyllorna i butik, ramlade ett mejl ner i redaktionsinkorgen. Det var från en arg läsare som – milt sagt – var upprörd över att en ”sådan pass vass resetidning inte visste bättre än att skriva om elefantridning, en tortyrliknande handling”, enligt avsändaren.

Hållbart resande omfattar inte bara omsorg för natur, miljö och människa. Det handlar också om att se till att djur inte far illa. Hade jag vetat det jag vet i dag om elefantridning hade jag aldrig tillåtit att den där texten gick i tryck.

Fler än 3 000 elefanter lever i fångenskap runt om i Asien på parker och anläggningar som erbjuder elefantridning. Djuren slås till lydnad från barnsben, de bor i trånga utrymmen, får bära runt på turister i timmar utan mat och vila och lider i flera fall av posttraumatisk stress på grund av de tortyrliknande levnadsvillkoren.

Elefantridningens baksidor

Djurrättsorganisationen World Animal Protection har i flera år arbetat för att informera om elefantridningens baksidor, särskilt i Asien. På senaste tiden har en film cirkulerat i sociala medier med WAP som avsändare där man får se vad elefanterna får genomlida för att vänja sig vid att bära turister på ryggen. Jag har sett filmen men hade svårt att titta på allt. Det var för smärtsamt att se. Människor som brukar brutalt våld för att tämja ett djur, enbart för turisters nöjes skull.

Med filmen färskt i minnet konfronterades jag nyligen med fenomenet. I våras befann jag mig på Bali och skulle ut och cykla med en guide bland de balinesiska risfälten. På platsen där turen utgick från kom en elefant gåendes mot mig med två turister på ryggen. Elefantryttaren som satt fram höll i en lång påk med en vass spjut som han använde för att styra elefanten. Blotta åsynen av elefanten fick mig börja skaka och gråta. Jag blev så illa berörd av att se en livs levande elefant bära runt på en stol som inte är anpassad för hans breda rygg utan tvingas på honom, och i vilken det sitter två turister som inte vet bättre.

Hade de vetat att elefanten i fråga har slagits och kuvats sedan han var bebis, då han togs ifrån sin mamma, kanske de aldrig hade klivit upp på den där ryggen. Det värsta av allt var att när jag ropade till elefantskötaren att det inte är okej det han gör (visst det kanske inte var så moget av mig men jag handlade med ryggmärgsreflexen), tittade han på mig, lyfte påken och började febrilt slå med den i luften samtidigt som han skrattade allt vad han orkade. När jag då skrek sluta bara fortsatte han med än mer kraft tills att han hade passerat mig. Händelsen berörde mig så starkt att jag knappt kunde sätta mig på cykeln och köra vidare. Jag skakade som ett asplöv och jag kunde knappt andas.

Nio anledningar till varför du inte ska rida på en elefant

I stort sett ingen av de stora svenska researrangörerna erbjuder längre elefantridning bland utflyktsalternativen, och den engelska resebyrån Responsible Travel har gått så långt att det har tagit bort alla besök på djurparker i sina program. De menar att djur bara ska ses i det vilda. Ett tänkvärt beslut. För vem vill inte hellre betala pengar för att se djur i sin rätta miljö, djur som mår bra och får leva med sin familj på egna villkor. Det vill i alla fall jag. Hoppas du också.

PETAS (People for the ethical treatment of animals) listar i en artikel nio anledningar till varför ingen borde rida på en elefant

Läs också: Djurturism – bra eller dåligt

Tags:

  • Show Comments (2)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Tillbakablick hållbar turism 2018 och en blick in i framtiden

2018 var året då klimatet seglade högst upp på dagordningen. Kanske inte lika mycket ...

Maffiafri turism på den italienska semesterön Sicilien

Säg Sicilien och många tänker på maffia. Maffian har fortfarande ett betydande inflytande på ...

Flyget – elefanten i rummet vid hållbart resande

Går det att tala om hållbart resande och hållbar turism i samma andetag som ...