Därför ska du inte rida på en elefant

  Fler än 3 000 elefanter hålls i fångenskap vid turistattraktioner i Asien i elefantparker eller hem för övergivna elefanter, och enligt djurrättsorganisationen World Animal Protection ökar antalet. Barnen tas från sina mammor när det är små, slås till lydnad och tvingas bära runt på turister i flera timmar utan vila och mat. Läs om nio skäl till varför ingen borde rida på en elefant på sin semester.

  För några år sedan satt jag som redaktör på en resetidning och redigerade vid ett tillfälle en text om ett hotell i Thailand. Hotellet i fråga erbjöd yoga på elefanter till sina gäster och jag reflekterade inte över det utan korrigerade på sin höjd något kommatecken i texten och det var det. Några veckor senare, när tidningen hade nått hyllorna i butik ramlade ett mejl ner i redaktionsinkorgen. Det var från en arg läsare som – milt sagt – var upprörd över att en ”sådan pass vass resetidning inte visste bättre än att skriva om elefantridning, en tortyrliknande handling”, enligt avsändaren.

  Hållbart resande omfattar inte bara omsorg för natur, miljö och människa. Det handlar också om att se till att djur inte far illa. Hade jag vetat det jag vet i dag om elefantridning hade jag aldrig tillåtit att den där texten gick i tryck.

  Fler än 3 000 elefanter lever i fångenskap runt om i Asien på parker och anläggningar som erbjuder elefantridning. Djuren slås till lydnad från barnsben, de bor i trånga utrymmen, får bära runt på turister i timmar utan mat och vila och lider i flera fall av posttraumatisk stress på grund av de tortyrliknande levnadsvillkoren.

  Elefantridningens baksidor

  Djurrättsorganisationen World Animal Protection har i flera år arbetat för att informera om elefantridningens baksidor, särskilt i Asien. På senaste tiden har en film cirkulerat i sociala medier med WAP som avsändare där man får se vad elefanterna får genomlida för att vänja sig vid att bära turister på ryggen. Jag har sett filmen men hade svårt att titta på allt. Det var för smärtsamt att se. Människor som brukar brutalt våld för att tämja ett djur, enbart för turisters nöjes skull.

  Med filmen färskt i minnet konfronterades jag nyligen med fenomenet. I våras befann jag mig på Bali och skulle ut och cykla med en guide bland de balinesiska risfälten. När jag kom fram till platsen där turen utgick från kom en elefant gåendes mot mig med två turister på ryggen. Elefantryttaren som satt fram höll i en lång påk med en vass spjut som han använde för att styra elefanten. Blotta åsynen av elefanten fick mig börja skaka och gråta. Jag blev så illa berörd av att se en livs levande elefant bära runt på en stol som inte är anpassad för hans breda rygg utan tvingas på honom och i vilken det sitter två turister som inte vet bättre.

  Hade de vetat att elefanten i fråga har slagits och kuvats sedan han var bebis då han togs ifrån sin mamma kanske de aldrig hade klivit upp på den där ryggen. Det värsta av allt var när jag ropade till elefantskötaren att det inte är okej det han gör (visst det kanske inte var så moget av mig men jag handlade med ryggmärgsreflexen), att han inte får använda den där påken, tittade han på mig, lyfte påken och började slå febrilt med den i luften samtidigt som han skrattade allt vad han orkade. När jag då skrek sluta, bara fortsatte han med än mer kraft tills att han hade passerat mig. Händelsen berörde mig så starkt att jag knappt kunde sätta mig på cykeln och köra vidare. Jag skakade som ett asplöv och jag kunde knappt andas.

  I sort sett ingen av de stora svenska researrangörerna erbjuder längre elefantridning bland utflyktsalternativen och den engelska resebyrån Responsible Travel har gått så långt att det har tagit bort alla besök på djurparker i sina program. De menar att djur bara ska ses i det vilda. Ett tänkvärt beslut. För vem vill inte hellre betala pengar för att se djur i sin rätta miljö, djur som mår bra och får leva med sin familj på egna villkor. Det vill i alla fall jag. Hoppas du också.

  På PETAS (People for the ethical treatment of animals) kan du läsa en artikel där de listar nio anledningar till varför ingen borde rida på en elefant

  Läs också: Djurturism – bra eller dåligt

  Tags:

  • Show Comments (2)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Effekter av ohållbar turism – plastföroreningar

  Pink Beach, en av världens vackraste, mest avlägsna stränder har drabbats av plastföroreningar som ...

  Flyget – elefanten i rummet vid hållbart resande

  Går det verkligen att tala om hållbart resande och hållbar turism i samma andetag ...

  Volontärturismens baksidor

  Har du någon gång funderat på att kombinera semester med volontärarbete? Då kan det ...