Så bidrar hållbar turism till de globala målen 

Just nu pågår Stockholm Act i Stockholm, en konferens som samlar aktörer från olika discipliner för att tillsammans tala om hur vi skapar ett hållbart samhälle. Under gårdagens öppningsceremoni deltog bland annat Johan Rockström, Isabella Lövin, Jose Gonzalez och Gunhild Stordalen som alla är eniga om att tiden är inne att ställa om till ett hållbart samhälle. Kunskapen och forskningen finns. Nu gäller det bara att få med alla på tåget och se till att vi styr rätt mot världen 2.0. Hållbar turism är en del av resan.

Igår invigdes hållbarhetskonferensen Stockholm Act där Johan Rockström, Isabella Lövin, José González och Gunhild Stordalen deltog i ett panelsamtal, modererat av Zandra Thuvesson.

Hållbar turism och de globala målen. Med avstamp i de globala målen är målet med Stockholm Act att utbyta tankar och idéer om hur vi med gemensam kraft, discipliner emellan, skapar ett hållbart samhälle och når Agenda 2030. Dessutom uppmanas vi att avge ett löfte om vad vi som enskilda aktörer eller företag kan göra för att komma i mål. För om sanningen ska fram måste vi alla dra vårt strå till stacken för att se till att vi når målen. Det är bara med gemensamma krafter som det är möjligt.

17 mål för att förändra världen

De Globala målen är 17 mål som världens ledare har förbundit sig till för att senast år 2030 uppnå tre saker; att avskaffa extrem fattigdom, att minska ojämlikheter och att lösa klimatfrågan. 17 mål för att förändra världen. Det är inga omöjliga mål utan mål som vi kan uppnå om vi alla tillsammans arbetar med gemensam kraft.

Det handlar om att förstå att vi är alla lika mycket värda och att vi har alla lika stor – eller liten rätt – att få vistas på denna planet och därmed ha tillgång till tak över huvudet, rent vatten och mat på bordet. Vi måste alla börja förstå att Sverige inte är en enskild ö på den stora blåa planeten utan att vi är alla sammanlänkade. Hållbarhet är en självklarhet. Hållbarhet är vägen till framgång, som Johan Rockström uttryckte det.

Det pratas redan mycket om hållbarhet i samhället i dag och särskilt inom mode -och matbranschen. Nu behöver vi få det att börja surra inom turismen och resandet också! Inte för att jag vill påstå att turismen löser alla problem, men som ett av världsekonomins största affärsområde har turismen en enorm möjlighet att agera motor för positiv förändring i samhället, och den kan – om den sker på ett hållbart sätt – hjälpa till att uppnå de globala målen, med särskild tyngd på målen nummer 8, 12 och 14.

Mål nummer 8. Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt – Verka för en inkluderande och långsiktigt hållbar ekonomisk tillväxt, full och produktiv sysselsättning med anständiga arbetsvillkor för alla.

Vad du kan göra:

Handla från företag som använder hållbara material, bryr sig om miljön och behandlar sina anställda rättvist.

Väl hotell, restauranger och destinationer med kollektivavtal eller likvärdiga avtal som garanterar att de anställda har ett kontrakt, en schyst lön, rätt att organisera sig, rätt till ledighet etcetera. Gynna små lokala aktörer framför stora internationella kedjor för att se till att skapa lokala arbetstillfällen, och framförallt för att pengarna ska stanna i det lokala samhället och inte läcka ut ur landet.

Visste du att läckaget, det vill säga inkomster från turismen som går förlorade och hamnar i utlandet, kan vara så betydande i vissa utvecklingsländer att den neutraliserar de pengar som genereras av turismen? I Thailand uppskattas läckaget vara 70 procent och i Karibien 80 procent.

80 procent av pengarna inom all-inklusive paketresor stannar inom det egna företaget. Att jämföra med en eko-lodge som anställer och köper råvaror lokalt där så mycket som 95 procent av pengarna går tillbaka till den lokala ekonomin.

Mål nummer 12. Hållbar konsumtion och produktion med delmålet 12b. Utveckla och genomföra verktyg för att övervaka hur en hållbar utveckling påverkar en hållbar turism som skapar arbetstillfällen och främjar lokal kultur och lokala produkter.

Vad du kan göra:

Planera ditt resande. Skippa engångsartiklarna och res med en återanvändbar vattenflaska, kaffemugg, kaffe i termos, eget snacks och mat som du virar in i bivaxfolie. På så vis minskar du din användning av förpackningar, engångsartiklar, plast och bidrar till mindre skräp.

Rädda mat! Visste du att 20- 50 procent av all mat som produceras slängs!

Se till att du handlar varor som är tillverkade lokalt och på ett hållbart sätt. Lokalt hantverk, ett lokalt klädmärke som gör kläder i rättvisemärkt bomull eller linne. Undvik helt enkelt att köpa massproducerade varor som säljs över hela världen och gynna lokala produkter från småskaliga producenter. Inte nog med att du bidrar till en hållbar konsumtion, du får också något unikt med dig hem från resan.

Mål nummer 14. Hav och marina resurser  – Bevara och nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt i syfte att uppnå en hållbar utveckling.

Marin nedskräpning, försurningar, utfiskade vattenbestånd. Våra hav lider och här kan turismen spela en stor roll när handlar om bevarandeåtgärder, att skydda kust och havsområden, bevara den biologiska mångfalden och stärka motståndskraften mot klimatförändringar.

Vad du kan göra:

Se till att gynna aktörer som tar ansvar för haven. Hotell som inte ligger nära stränder där sköldpaddor lägger ägg till exempel eller som har huggit ner viktiga skogsområden för att få havsutsikt. Dra ner på din konsumtion av fisk. Om du äter, ställ frågor om var fisken och skaldjuren kommer ifrån och hur de är fiskade. Besök restauranger som serverar MSC-märkt fisk och skaldjur eller likvärdiga certifieringar. Anlita dyk- och snorkelarrangörer som har kunskap och insikt om den biologiska mångfalden och som värnar om haven. Som inte lägger för ankar vid känsliga rev eller låter sina kunder röra vid korallerna och fiskarna.

Köp inte smycken eller andra produkter som är tillverkade av korall, sköldpaddsskal eller annat marint liv. Minska din plastanvändning för att minimera risken att plasten hamnar i havet där den orsakar stora skador för djurlivet.

Undvik kryssningar.

Till skillnad från vad kryssningsfartygen vill få oss konsumenter att tro är de flesta stora miljöbovar. Enligt tyska miljöorganisationer släpper ett ensamt kryssningsfartyg ut lika mycket föroreningar som fem miljoner bilar som kör samma sträcka. Det eftersom fartygen kör på den värsta sortens råolja som har upp till 70 gånger högre svavelutsläpp än diesel. Dessutom dumpar många kryssningsfartyg sitt avloppsvatten rätt ut i haven vilket direkt påverkar havens hälsa.

Marin nedskräpning är en av våra tiders största problem. 8 miljoner plast beräknas hamna i haven varje år som skadar miljö och djurliv.

Det är det hög vikt att vi alla vaknar upp och inser att våra val spelar roll. Vi måste börja göra medvetna val om vi ska ha en chans att säkra våra möjligheter att fortsätta att leva på vår vackra, ömtåliga Moder Jord. Vi måste resa hållbart.

Tänk inte på det som uppoffringar, se på det som möjligheter. En möjlighet att genom ditt sätt att resa hållbart vara med och förändra världen. Välj ut en sak som ligger dig extra varmt om hjärtat och börja där. En sak i taget.

Mer tips och och trix om hur du reser hållbart: Resa hållbart -Guiden till hållbart resande

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Musikhjälpen lyfter barnsexhandeln – barn är inte till salu

Just nu pågår Musikhjälpen i Umeå och årets tema är ”Barn är inte till ...

Världsturismdagen 2018 – varför hållbar turism spelar roll

Hållbar turism spelar roll. Världsturismdagen firas den 27 september varje år för att lyfta ...